Την ανανεωμένη κλινική μελέτη της αποτελεσματικότητας του εμβολίου της Pfizer με δεδομένα εξαμήνου παρουσίασε με ανάρτησή του στο facebook, ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Όπως ανέφερε:

«Οι κλινικές δοκιμές αποτελούν τις πιο αξιόπιστες πηγές που έχουμε για να αξιολογήσουμε την αποτελεσματικότητα των θεραπευτικών παρεμβάσεων.

Πρόσφατα βλέπουμε μελέτες παρατήρησης για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, οι οποίες ωστόσο είναι ευάλωτες και θέλουν προσοχή στην ερμηνεία τους. Με απλά λόγια πρώτα εμπιστευόμαστε τις κλινικές μελέτες και οι μελέτες παρατήρησης λειτουργούν συμπληρωματικά.

Η πρόσφατη, λοιπόν, ανανεωμένη κλινική μελέτη της αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer με δεδομένα εξαμήνου δείχνει χωρίς ΚΑΜΙΑ αμφιβολία (διότι είναι διπλά τυφλή τυχαιοποιημένη) ότι μετά από 6 μήνες τα εμβόλια παραμένουν εξαιρετικά αποτελεσματικά.

Κρατήστε την εικόνα όπου η επίδραση του εμβολίου έκανε kick-in στις 9 με 10 ημέρες μετά από την πρώτη δόση».

Μεγαλύτερο κέρδος με την τρίτη δόση

Μάλιστα σε ερώτηση χρήση σχετικά με το γιατί να κάνιουμε αναμνηστική δόση εφόσον τα εμβόλια παραμένουν εξαιρετικά αποτελεσματικά και μετά το πέρας των έξι μηνών, ο καθηγητής απάντησε:

«Έχουμε έξαρση της επιδημίας και η πιθανότητα να έρθουμε σε επαφή με τον ιό είναι μεγάλη. Κάνοντας τώρα την αναμνηστική θα έχουμε και το μεγαλύτερο κέρδος. Το κέρδος αυτό για τους μεγαλύτερους από 50 είναι εξαιρετικά σημαντικό».