Όταν ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ζητεί από ένα δημόσιο νοσοκομείο να  μετατρέψει απλές κλίνες σε κλίνες ΜΕΘ, όπως καταλαβαίνετε η πίεση στο σύστημα υγείας είναι ασφυκτική. Το απόγευμα της Δευτέρας λίγο πριν ανακοινωθούν τα 1.176 κρούσματα, οι 406 διασωληνωμένοι και οι 30 νεκροί, ο κ. Κικίλιας ζήτησε από το νοσοκομείο «Αττικόν» (που εφημέρευε) επιπλέον κρεβάτια ΜΕΘ και βρέθηκαν  συνολικά 10. Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά από τις 5 Ιανουαρίου, ο αριθμός των διασωληνωμένων ξεπέρασε τους 400, κάτι που αποτυπώνει και την ολοένα και μεγαλύτερη πίεση στο Σύστημα Υγείας.  Παρόμοιες παρεμβάσεις για επιπρόσθετες κλίνες ΜΕΘ έγιναν και σε άλλα νοσοκομεία. Την ώρα που γινόταν κινητοποίηση για την εξεύρεση επιπρόσθετων κλινών ΜΕΘ, ένα ύποπτο πακέτο (τελικά επρόκειτο για πικ-απ) ανάγκασε στις 7 το βράδυ της Δευτέρας την ασφάλεια να αδειάσει το κτίριο του υπουργείου Υγείας.

Η ασφυξία στις ΜΕΘ και στις κλίνες covid ανάγκασαν την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να θέσει σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα ένα έκτακτο σχέδιο προκειμένου να εξασφαλιστούν τόσο απλές κλίνες Covid όσο και κλίνες ΜΕΘ. Με τον κόκκινο συναγερμό που τέθηκε το Σύστημα προωθείται η μετατροπή απλών κλινών και κλινών ΜΕΘ σε κλίνες Covid-19. Γίνονται προσπάθειες ειδικά για τις κλίνες ΜΕΘ ώστε να φτάσουν τις 340 και τα περιστατικά εκτός κορωνοϊού που χρειάζονται εντατική μεταφέρονται είτε σε άλλα νοσοκομεία είτε στον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος μέχρι σήμερα έχει διαθέσει 120 κλίνες ΜΕΘ. Εξετάζεται, επίσης, η μετατροπή τις επόμενες ημέρες του νοσοκομείου ΝΙΜΤΣ αποκλειστικά σε Non Covid νοσοκομείο, ώστε να αδειάσουν κλίνες στο ΕΣΥ για τη νοσηλεία περιστατικών Covid.

Και ξέρετε γιατί; Επειδή έως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές  γεμάτες είναι οι κλίνες ΜΕΘ Covid στα νοσοκομεία: «Σωτηρία», «Ευαγγελισμός», «Αττικόν», «Θριάσιο», «Σισμανόγλειο», «Ασκληπιείο», «Ελπίς». Δώδεκα κενές κλίνες ΜΕΘ βρίσκονται στα νοσοκομεία «ΚΑΤ», «Αγία Όλγα», «Ερυθρός Σταυρός», «Γ. Γεννηματάς» και ΝΙΜΤΣ, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννακό.

***

Ο χιονιάς, οι συγκεντρώσεις στα σπίτια  και τα τετραψήφια κρούσματα

Σήμερα συνεδριάζει και πάλι η επιτροπή Λοιμωξιολόγων  οποία και θα εκτιμήσει την κατάσταση, αν και οι περισσότεροι συμφωνούν ότι η αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται κυρίως στις συγκεντρώσεις στα σπίτια (αλλά και στον χιονιά). Ωστόσο, μου λένε, δεν μπορούν να κρατούν επ’ άπειρο τον κόσμο μέσα. Η κούραση από την καραντίνα είναι εμφανής και έτσι κι αλλιώς οι περισσότεροι δεν τηρούν τα μέτρα. Έτσι μην εκπλαγείτε εάν ακούσετε ότι σε λίγες ημέρες υπάρξει άρση μερικών μέτρων. Για παράδειγμα δεν βλέπω τα κουρεία και τα κομμωτήρια να μένουν ακόμα κλειστά για πολύ. Ούτε βεβαίως να εξακολουθήσει η απαγόρευση του click away. Βοηθά, βλέπετε και καιρός της άνοιξης, που δεν πρόκειται να κρατήσει τους περισσότερους στα σπίτια τους. Ακόμα θα πρέπει να υπολογιστούν στα καλά νέα και οι εμβολιασμοί, οι οποίοι (όπως πρώτοι διαβάσατε από τη στήλη αυτή) θα ξεπεράσουν το 1.000.000 αυτή την εβδομάδα. Ήδη βρισκόμαστε στους 915.000.

***

18 κλίνες ΜΕΘ από την «Ελλάδα 2021»

Σε μια υψίστης σημασίας και ουσίας κίνηση, με τη δωρεά 18 φορητών κλινών Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) στο ΕΣΥ, προχώρησε η Επιτροπή «Ελλάδα 2021». Η δωρεά αυτή, μάλιστα, βρέθηκε στο επίκεντρο τηλεδιάσκεψης υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Σύμφωνα με την Επιτροπή «Ελλάδα 2021», βασικός στόχος της είναι οι δράσεις και οι εκδηλώσεις για την επέτειο των 200 χρόνων μετά την Επανάσταση να απηχούν τις ανάγκες και τις προσδοκίες της ελληνικής κοινωνίας και να αφήνουν, στο μέτρο του δυνατού, μια κληρονομιά για την επόμενη ημέρα.

***

Η ώρα της Εθνικής Πινακοθήκης

Τώρα που αισίως εισήλθαμε στον Μάρτιο, σας έχω νέα για μερικά σημαντικά γεγονότα που θα συμβούν στον μήνα αυτό: Πρώτα απ΄όλα έχουμε τα εγκαίνια της Εθνικής Πινακοθήκης, στις 24 Μαρτίου, από τον Πρωθυπουργό. Επρόκειτο να γίνουν στις 25 Μαρτίου αλλά η παρέλαση και η Σύνοδος Κορυφής, έκαναν τον Πρωθυπουργό και την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη να πάνε τα εγκαίνια μια ημέρα πίσω και να εγκαινιάσουν αυτό το επιβλητικό τούτο έργο στις 24 Μαρτίου. Ένα έργο για το οποίο επένδυσε πολιτικά η υπουργός Πολιτισμού.

***

Η Μενδώνη και η παραίτηση που δεν ήρθε ποτέ

Αλλά προτού προχωρήσω στην παρέλαση, την οποία η κυβέρνηση επιθυμεί διακαώς  να πραγματοποιηθεί, (ήδη χθες έγινε ευρεία σύσκεψη στη Βουλή για αυτό το σκοπό με συμμετοχή και των υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας), έχω να σας πω και τούτα: Μαθαίνω ότι η κυρία Μενδώνη δεν είχε υποβάλει ποτέ παραίτηση μέσα σε όλο αυτόν τον πολιτικό κυκεώνα που πέρασε.  Προγραμματίζει μάλιστα και τη δράση της για το 2022! Θέλει να το ανακηρύξει σε έτος Ιάκωβου Καμπανέλη. Μαθαίνω ωστόσο από το Μέγαρο Μαξίμου, ότι λίγο πριν γίνει η συζήτηση στη Βουλή (αυτή περί ποιότητας του δημοσίου διαλόγου) η κυρία Μενδώνη διεμήνυσε προς πάσα κατεύθυνση πως βρίσκεται στη διάθεση του Πρωθυπουργού, ο οποίος άλλωστε αυτός είναι που αποφασίζει εάν ένας υπουργός  μείνει ή όχι στην κυβέρνηση. Προσέξετε: Δεν είπε τη λέξη «παραίτηση», είπε απλώς ότι «βρίσκεται στη διάθεση του Πρωθυπουργού», όπως βεβαίως βρίσκονται όλοι υπουργοί.

***

Η παρέλαση και ο πρίγκιπας

Πάμε τώρα στην παρέλαση. Μαθαίνω λοιπόν ότι εκτός απροόπτου ο Πρίγκιπας και διάδοχος του βρετανικού θρόνου Κάρολος και η Δούκισσα της Κορνουάλης Καμίλα θα έρθουν στην Ελλάδα. Αποδέχθηκαν ευχαρίστως την πρόσκληση που τους απηύθυνε ο Πρωθυπουργός, με δύο όμως αστερίσκους: Να το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα και η άφιξη στη χώρα μας να εξαρτηθεί από την πορεία της υγείας του 99χρονου πατέρα του, πρίγκιπα Φίλιππου, Δούκα του Εδιμβούργου. Όσον αφορά τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν μάλλον δεν πρόκειται να παραστεί. Όχι για κανέναν ιδιαίτερο λόγο, αλλά στις 25 Μαρτίου θα είναι η Σύνοδος Κορυφής και θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες. Και ο Πρωθυπουργός θα πείτε; Δεν θα παραστεί σε αυτή την κρίσιμη Σύνοδο, στην οποία θα συζητηθεί και η τουρκική παραβατικότητα; Βεβαίως θα παραστεί. Πρώτα όμως μαθαίνω θα παρακολουθήσει το πρωί μαζί με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους αρχηγούς των κομμάτων την παρέλαση και εν συνεχεία θα μεταβεί στις Βρυξέλλες.

***

Οι Λοιμωξιολόγοι συμφωνούν με την παρέλαση;

Ίσως να υπάρχουν δύο ή τρία μέλη της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων  που δεν συμφωνούν με την πραγματοποίηση της παρέλασης. Αλλά έως τις 25 Μαρτίου αναμένεται να υπάρξει σημαντική βελτίωση στα επιδημιολογικά δεδομένα (μη ξεχνάτε ότι και ο καιρός γίνεται πιο ζεστός) και ότι κατά πάσα πιθανότητα εκεί γύρω στις 16 Μαρτίου θα υπάρξει και χαλάρωση περιοριστικών μέτρων. Το σίγουρο βεβαίως είναι ότι η μαθητικές παρελάσεις δεν πρόκειται να πραγματοποιηθούν. Ας ανοίξουν τα σχολεία και για τις παρελάσεις έχουμε καιρό. Αλλά εάν δείτε εκείνη την ημέρα στον ουρανό της Αττικής να πετούν μαζί με τα ελληνικά F-16 και Mirage 2000-5 και γαλλικά Rafale καθώς και αμερικανικά F-16 ή F-15, να ξέρετε ότι τα μαχητικά αυτά τιμούν με τις πτήσεις τους τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση.

***

Ουδέν μονιμότερο του προσωρινού

Ανακοινώθηκε ότι μετά την παραίτηση του Χρήστου Ταραντίλη χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου εκτελεί η αναπληρώτριά του Αριστοτελία Πελώνη. Τι σημαίνει «χρέη εκτελεί»; Αυτό το μονιμότερο του προσωρινού σας λέει τίποτα; Να σημειώσω ωστόσο ότι στη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου επανερχόμαστε στους… εξωκοινοβουλευτικούς.  Όπως ήταν για παράδειγμα ο Στέλιος Πέτσας. Η Αριστοτελία Πελώνη θεωρείται πρόσωπο της εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού. Το τελευταίο διάστημα χειρίζεται επικοινωνιακά, κατ’ ανάθεσιν από τον κ. Μητσοτάκη, το μείζον πρόγραμμα του εμβολίου, ενώ όλο και πιο συχνά αναλάμβανε το τελευταίο διάστημα να κάνει στοχευμένες παρεμβάσεις στα ΜΜΕ, περνώντας τις θέσεις της κυβέρνησης. Γεννήθηκε στο Μαυρομάτι Βοιωτίας. Σπούδασε στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Απέκτησε τον μεταπτυχιακό τίτλο της από το Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου. Στο ίδιο τμήμα ολοκλήρωσε τη διδακτορική διατριβή της με θέμα τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις τη δεκαετία του ’60.

***

Οι «Ελευθερατζήδες» και η αεροσήραγγα

Είναι σαν να πηδάς στο κενό. Από μεγάλο ύψος. Ακόμα και ο αέρας της αεροσήραγγας, που έρχεται κατά πάνω σου μοιάζει με τον αέρα στα 7.000 πόδια ύψος. Πρόκειται για εξομοιωτή άλματος στο κενό με τον  οποίο εκπαιδεύονται οι αλεξιπτωτιστές ελευθέρας πτώσης: «Ελευθερατζήδες» τους λένε και καμαρώνουν για αυτό. Εκπαιδεύονται  μέσα σε μια αεροσήραγγα με όλες τις συνθήκες άλματος, με απόλυτα ασφάλεια χωρίς να ανοίξει μύτη. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει αεροσήραγγα και οι αλεξιπτωτιστές πήγαν (για δεύτερη χρονιά) στα Εμιράτα για εκπαίδευση.

Η εν λόγω εκπαίδευση, η οποία διεξήχθη στο πλαίσιο του Προγράμματος Στρατιωτικής Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών για το τρέχον έτος, έχει σκοπό την αναβάθμιση του επιπέδου συνεργασίας και διαλειτουργικότητας μεταξύ των συμμετεχόντων. Συντονίστηκε από το ΓΕΕΘΑ και σχεδιάστηκε από τη ΔΔΕΕ αποσκοπώντας στην αναβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων και της ανταλλαγής εμπειριών των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων της Ελλάδας με φίλες και σύμμαχες χώρες και ειδικά με τα ΗΑΕ. Το ΓΕΕΘΑ έχει θέσει ως στόχο  τους επόμενους μήνες την κατασκευή αεροσήραγγας στην Ελλάδα επ’ ωφελεία των δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων σε στρατόπεδο της Αττικής που ήδη έχει επιλεγεί. Εκεί, όπως λέει ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος θα εκπαιδεύονται όχι μόνον οι Έλληνες αλεξιπτωτιστές, αλλά αλεξιπτωτιστές και από άλλες χώρες. Δηλαδή ένα διεθνές κέντρο εκπαίδευσης αλεξιπτωτιστών.