Συγκλονιστικές στιγμές μέσα στις ΜΕΘ

Σήμερα θα σας μεταφέρω στα ενδότερα μιας ΜΕΘ, στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου αναφοράς «Σωτηρία», όπου από τα 27 κρεβάτια που συνολικά διαθέτει, τα 24 είναι ήδη κατειλημμένα από ασθενείς με Covid-19.

Σήμερα θα σας μεταφέρω στα ενδότερα μιας ΜΕΘ, στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου αναφοράς «Σωτηρία», όπου από τα 27 κρεβάτια που συνολικά διαθέτει, τα 24 είναι ήδη κατειλημμένα από ασθενείς με Covid-19.

Οι ασθενείς είναι διασωληνωμένοι, με βαριά αναπνευστικά προβλήματα, με το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό δίπλα τους, φροντίζοντάς τους συνεχώς. Η ατμόσφαιρα βαριά η οποία γίνεται ακόμα πιο βαριά από τον θόρυβο που κάνουν τα αλάρμ από τα μόνιτορ. Αυτό το μπιιιπ, μπιπ των μηχανημάτων είναι όντως εκνευριστικό. Κάθε φορά που ακούγεται ένα παρατεταμένο μπιιιμπ κάτι κακό συμβαίνει…

Αλλά συνάμα αυτά τα μηχανήματα μαζί με τους αναπνευστήρες σώζουν ζωές. Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας που κανείς δεν κοιμάται ποτέ. Σ αυτήν βρίσκεται σχεδόν καθημερινώς η καθηγήτρια Εντατικολογίας Αντωνία Κουτσούκου, (αδελφή του πρώην υπουργού επί κυβερνήσεως ΠαΣοΚ Γιάννη Κουτσούκου) η οποία στις 4 μ.μ. της Δευτέρας ετοιμαζόταν να διδάξει στο Πανεπιστήμιο, πλην όμως κάποια περιστατικά την άφηναν ακόμα μέσα την ΜΕΘ. Ποια είναι αυτά τα περιστατικά;

***

Ετοίμαζαν μια αποδιασωλήνωση, τη δεύτερη αποδιασωλήνωση που έκαναν από την προηγούμενη Τετάρτη όταν άρχιζε να γεμίζουν και πάλι οι Εντατικές Μονάδες από διασωληνωμένους με Covid. Σπουδαίο γεγονός μια αποδιασωλήνωση για το προσωπικό των ΜΕΘ. Το υποδέχονται συνήθως με χειροκροτήματα. Θυμίζουν τις θλιβερές μέρες του Μαρτίου, τότε με το lockdown. Μια ακόμα ζωή σώθηκε. Και αυτό έρχεται όπως μου εξηγεί η κυρία Κουτσούκου σε αντίθεση με όσα ειπώθηκαν ότι δήθεν όσοι μπαίνουν στις ΜΕΘ δεν βγαίνουν: «Βγάλαμε ήδη έναν ασθενή ακολουθεί και ένας δεύτερος», λέει η κυρία Κουτσούκου.

***

Ίσως όμως ορισμένοι να μην τα καταφέρουν. Κάποιοι απ΄αυτούς που σήμερα είναι διασωληνωμένοι ήταν αρνητές της μάσκας αλλά και του ιού. Όλοι όμως όσοι βρίσκονται σήμερα στις ΜΕΘ έχουν καλύτερη κλινική φροντίδα απ΄ ό,τι είχαν τον περασμένο Μάρτιο, γιατί πρώτα απ΄όλα το προσωπικό (ιατρικό και νοσηλευτικό) απέκτησε εμπειρία και υπάρχουν και φάρμακα που χορηγούνται πιο στοχοποιημένα κατά του ιού. Για παράδειγμα, όπως μου εξήγησε η κυρία Κουτσούκου, χορηγείται κορτιζόνη για τα αναπνευστικά προβλήματα και Ρεμντεσιβίρη για μείωση του χρόνου αποθεραπείας…

***

Ο μέσος όρος ηλικίας των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ είναι γύρω στα 65 και οι σκηνές που μου περιγράφουν μέσα από αυτές είναι όντως συγκλονιστικές και συγκινητικές. Οι ασθενείς είναι μόνοι τους στη μονάδα χωρίς τις οικογένειές τους, χωρίς επικοινωνία με τον έξω κόσμο . Τις οικογένειές τους ειδοποιούν οι γιατροί. Αυτοί τους ενημερώνουν για την κατάσταση της υγείας τους. Τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό με τα σημάδια που αφήνουν οι μάσκες στο πρόσωπό τους, άγνωστοι στους διασωληνωμένους ασθενείς. Ή ακόμα πιο συγκινημένοι εμφανίζονται όσοι εξέρχονται από τις ΜΕΘ και ήταν αρνητές του ιού. Βλέπεις στο πρόσωπό τους πόσο μετάνιωσαν για το λάθος που έκαναν.

***

Πάμε τώρα σε μια άλλη ΜΕΘ, αυτή του Ευαγγελισμού, τη μεγαλύτερη της χώρας. Όπως με διαβεβαιώνει η καθηγήτρια Εντατικολογίας και μέλος της Επιτροπής Λομωξιολόγων Αναστασία Κοτανίδου, μέσα στις Εντατικές του Ευαγγελισμού νοσηλεύονται 46 ασθενείς. Σημειώθηκε μόνον 7% θνησιμότητα. Αυτό σημαίνει ότι από την 1η Αυγούστου, 17 άτομα έχουν ήδη εξέλθει από τις ΜΕΘ. Μόνον από τον Ευαγγελισμό.

***
Στην κυβέρνηση, τούτο το διάστημα οι συσκέψεις για τις ΜΕΘ είναι καθημερινές. Σήμερα, μου λέει ο Γιώργος Γεραπετρίτης, οι ΜΕΘ σ΄όλη τη χώρα είναι 930 και έως τον Οκτώβριο θα έχουμε λέει πολύ περισσότερες.

***

Τι ανησυχεί τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα

Δύο είναι τα θέματα με την αύξηση των κρουσμάτων που ιδιαιτέρως ανησυχούν τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, όπως είχε ενημερώσει στην τελευταία τηλεδιάσκεψη των Λοιμωξιολόγων στο Μέγαρο Μαξίμου.

1. Απ΄ ό,τι φαίνεται, είπε, σημειώνεται σταδιακή μετατόπιση των κρουσμάτων στις μεγαλύτερες ηλικίες. Ενώ κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ο μέσος όρος των κρουσμάτων είχε κατέβει και τα 35 έτη, τώρα έχει ανέβει το όριο και κυμαίνεται ανάμεσα στα 55 και 65 έτη..

2. Ο δεύτερος παράγοντας ανησυχίας του κ. Τσιόδρα είναι ότι τα εξιτήρια από τα νοσοκομεία είναι λιγότερα από τα εισιτήρια. Δηλαδή εισέρχονται στα νοσοκομεία περισσότεροι απ΄ ότι εξέρχονται (με εξιτήρια). Αυτό, κατά τον καθηγητή σημαίνει ότι οι νοσηλευόμενοι παραμένουν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στις κλίνες των νοσοκομείων.

Αποκάλυψε ωστόσο ότι συνεργάτες του ετοιμάζουν έναν νέο αλγόριθμό με διάφορες παραμέτρους, ώστε, όπως έλεγε, να υπάρχει ομοιομορφία στον τρόπο που αντιμετωπίζονται τα περιστατικά στα νοσοκομεία και στον χρόνο νοσηλείας που απαιτείται. Εδωσε, μαθαίνω, και παραδείγματα ότι δεν μπορεί στο ένα νοσοκομείο να απαιτείται «χ» χρόνος νοσηλείας και σε άλλο νοσοκομείο (και μάλιστα της ίδιας γεωγραφικής περιφέρειας) να απαιτείται «χ+» ή «-χ» χρόνος.

***

Οι αλλοδαποί ασθενείς

Στον «Ευαγγελισμό» και στο «Σωτηρία» οι αλλοδαποί ασθενείς αυξάνονταν συνέχεια τις δύο τελευταίες εβδομάδες μετά από κάθε εφημερία. Στο «Σωτηρία» το 25% των νοσηλευομένων είναι αλλοδαποί ηλικίας κάτω των 30 χρόνων. Στο 5% υπολογίζεται το ποσοστό των αλλοδαπών ασθενών που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ. Στον «Ευαγγελισμό» δε οι αλλοδαποί με λοίμωξη COVID-19 αποτελούν το 55% των νοσηλευομένων, και μάλιστα ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 17-25 χρόνων. Στις ΜΕΘ του νοσοκομείου το 15% των σοβαρών περιστατικών και διασωληνωμένων είναι επίσης αλλοδαποί. Για τη διαχείριση της πανδημίας στους ευάλωτους κατοίκους της Αθήνας, ημεδαπούς και αλλοδαπούς, θα γίνουν συγκεκριμένες δράσεις, όπως η ενημέρωση, τα τεστ, αλλά και η φιλοξενία τους όταν χρειάζεται σε ξενοδοχεία καραντίνας, ιδίως μετά την έξοδό τους από το νοσοκομείο και μέχρι να βγουν αρνητικά τα αποτελέσματα των αναγκαίων τεστ.

***

Ο Μητσοτάκης και ο Νώε Χαράρι

Μία συζήτηση διαφορετική από τις άλλες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι συμμετέχοντες στο Athens Democracy Forum. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα συζητήσει με το διάσημο Ισραηλινό ιστορικό, καθηγητή και φιλόσοφο Γιουβάλ – Νώε Χαράρι για θέματα που πολλά δεν θα έχουν σχέση με την πολιτική.

Ο Γιουβάλ Νώε Χαράρι είναι ιστορικός, καθηγητής του τμήματος ιστορίας στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ και συγγραφέας των βιβλίων «Sapiens: Μια σύντομη ιστορία του ανθρώπου» και «Homo Deus: Μια σύντομη ιστορία του μέλλοντος», τα οποία έχουν πουλήσει χιλιάδες αντίτυπα σε όλον τον κόσμο και έχουν μεταφραστεί σε δεκάδες γλώσσες. Η συνομιλία του Χαράρι με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω της ματιάς του συγγραφέα, καθώς θα αναδείξει ιδέες του για την ανάγκη την επανα-επινόησης της δημοκρατίας προκειμένου το πολίτευμα να αντεπεξέλθει στις δυσκολίες και τις επιθέσεις που αντιμετωπίζει σήμερα σε όλο τον κόσμο. Ειδικά από το τη στιγμή που ξέσπασε η πανδημία του Covid-19. Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου στις 11.35.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk