Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ εξέλεξε τον τούρκο βουλευτή και πρώην διπλωμάτη, Βολκάν Μποζκίρ, πρόεδρο της 75ης Συνόδου της που θα αρχίσει το Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους, σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία η Τουρκία επιχειρεί να κάνει πράξη τον αναθεωρητισμό της στην περιοχή.

Παρά την ηχηρή αντίθεση Ελλάδας, Κύπρου και Αρμενίας, ο Μποζκίρ εξελέγη κατά τη διάρκεια μυστικής ψηφοφορίας -άνευ ανθυποψηφίου- πρόεδρος λαμβάνοντας 178 ψήφους. Την ίδια στιγμή, 11 έθνη απείχαν.

Οι πρώτες δηλώσεις Μποζκίρ

Με ανάρτησή του στο Twitter, ο Βολκάν Μποζκίρ ευχαρίστησε τα κράτη – μέλη που τον εξέλεξαν «με συντριπτική πλειοψηφία».

«Καθώς γιορτάζουμε την 75η επέτειο του ΟΗΕ, θα καθοδηγήσω τις προσπάθειες για να συμβάλουμε στη διεθνή ειρήνη, στις δύσκολες στιγμές που ζούμε» δήλωσε ο νεοεκλεγείς τούρκος πρόεδρος, ευχαριστώντας τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου για την ισχυρή στήριξη.

«Η πίστη στην Τουρκία κέρδισε την ηγεσία της Γενικής Συνέλευσης»

Παράλληλα, με δηλώσεις του στο πρακτορείο Anadolu, ο Μποζκίρ αποδίδει την εκλογή του στην αναγνώριση της διεθνούς «εμπιστοσύνης» προς την Τουρκία.

«Η εκλογή μου στην προεδρία εκφράζει την αναγνώριση των πολιτικών της Τουρκίας από όλες τις χώρες του κόσμου» υποστήριξε χαρακτηριστικά.

«Υπήρξε μεγάλη στήριξη από όλο τον κόσμο» πρόσθεσε. «Όλα αυτά οφείλονται στην εμπιστοσύνη προς τη χώρα μας, στην πεποίθηση ότι μπορούμε να κάνουμε αυτή τη δουλειά καλά».

Το προφίλ του Μποζκίρ

Απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Άγκυρας, ο πρέσβης Βολκάν Μποζκίρ έχει υπηρετήσει σε πολλές θέσεις στο υπουργείο Εξωτερικών, έχοντας εμπειρία στις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με την εφημερίδα hurriyet, διετέλεσε αντιπρόεδρος του τουρκικού Γενικού Προξενείου στη Στουτγάρδη, γραμματέας της πρεσβείας στη Βαγδάτη, αναπληρωτής γραμματέας της Μόνιμης Αντιπροσωπείας στον ΟΟΣΑ, γενικός πρόξενος στη Νέα Υόρκη και πρέσβης στο Βουκουρέστι. Παράλληλα, υπηρέτησε ως Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Τουρκίας στις Βρυξέλλες.

Διετέλεσε, επίσης, σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του πρωθυπουργού, αναπληρωτής γενικός γραμματέας του υπουργείου Υποθέσεων της ΕΕ, αναπληρωτής υφυπουργός στο Υπουργείο Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα ΕΕ και γενικός γραμματέας του υπουργείου υποθέσεων της ΕΕ.

Ο ίδιος διορίστηκε υπουργός ευρωπαϊκών υποθέσεων στην Τουρκία και επικεφαλής διαπραγματευτής κατά την 62η κυβέρνηση που σχηματίστηκε από τον τότε πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου και υπηρέτησε δύο θητείες.

Ο Μποζκίρ υπηρετεί επίσης ως πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του τουρκικού κοινοβουλίου από το 2017.