H δημιουργία ενός περιβάλλοντος ευνοϊκού για ρυθμίσεις δανείων, με στόχο να αποφευχθεί το ενδεχόμενο μαζικών εξώσεων από σπίτια, αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση μετά την άρση κάθε μορφής προστασίας των δανειοληπτών από την Πρωτομαγιά.

Με δεδομένο ότι η επιτυχής ολοκλήρωση των δύο επόμενων κρίσιμων μεταμνημονιακών αξιολογήσεων από το Eurogroup περνά μέσα από την πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών, δεν τίθεται ζήτημα αναβολής της πέραν της 30ής Απριλίου.

Κι αυτό διότι μόνο έτσι θα ξεκλειδώσει η απόδοση από τις ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες στο Δημόσιο των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που διατηρούν στα χαρτοφυλάκιά τους. Πρόκειται για βασικό συστατικό του στρατηγικού σχεδίου του υπουργείου Οικονομικών για την υλοποίηση δράσεων υποστηρικτικών στην ανάπτυξη, αλλά και προϋπόθεση ώστε να προχωρήσει η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για τη μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα και κατ’ επέκταση της φορολογίας.

Αναμφίβολα μία τέτοια εξέλιξη ευνοεί το αναπτυξιακό αφήγημα της κυβέρνησης. Την ίδια στιγμή ωστόσο ελλοχεύει ο κίνδυνος κοινωνικής έντασης εάν βγει στο σφυρί μεγάλος αριθμός κατοικιών. Η αγωνία στο Μέγαρο Μαξίμου αποτυπώνεται στις δημόσιες τοποθετήσεις κυβερνητικών στελεχών, ενώ και στις τράπεζες υπάρχει ανησυχία, καθώς η εξυγίανσή τους δεν μπορεί να ολοκληρωθεί σε συνθήκες αστάθειας.

Διαβάστε επίσης στο ρεπορτάζ του Άγη Μάρκου:

– Τι θα κάνουν τα funds;

– Πότε είναι μονόδρομος ο πλειστηριασμός;

Διαβάστε περισσότερα στο Βήμα της Κυριακής που κυκλοφορεί στις 23 Φεβρουαρίου