Όταν μετά τις εκλογές του Ιουλίου 2019 συγκροτήθηκε το υπουργικό συμβούλιο, ο κ. πρωθυπουργός είχε πει ότι στο εξάμηνο επάνω θα έκανε έλεγχο στους υπουργούς, για να δει ποιοι αποδίδουν και ποιοι όχι.

Το εξάμηνο πέρασε χωρίς να γίνει κάτι τέτοιο χειροπιαστό. Αλλά τώρα ο κ. Μητσοτάκης επανήλθε με ένα Εθνικό Σχέδιο Μεταρρυθμίσεων, που ονομάσθηκε «η Ελλάδα μπροστά», το οποίο αποτελεί τον οδικό χάρτη της κυβέρνησης, για κάθε υπουργείο και περιλαμβάνει 134 πρωτοβουλίες, επάνω στις οποίες θα κριθούν οι υπουργοί, εν όψει πιθανού ανασχηματισμού, στο τέλος του χρόνου.

Από το σύνολο αυτού του μακροσκελούς πίνακα εμείς στεκόμαστε μόνο σε τρία υπουργεία, όπως Οικονομικών, Παιδείας, Πολιτισμού/Αθλητισμού, που περιλαμβάνουν ξεχωριστά τα ακόλουθα :

(α). Υπουργείο Οικονομικών :

· Αναθεώρηση και βελτίωση νομοθετικού πλαισίου, για την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους.

· Αξιολόγηση φορέων ακίνητης περιουσίας και αναδιάρθρωση υπηρεσιών υπ. Οικονομικών δημοσίων ακινήτων. Μητρώο δημόσιας ακίνητής περιουσίας.

Το ιδιωτικό χρέος ξεπερνά το μισό του γενικού χρέους του ελληνικού κράτους (375 δις Ε.), ώστε μπλοκάρει την οικονομία της χώρας να ξεφύγει μπροστά. Το ιδιωτικό αυτό χρέος συντίθεται από οφειλόμενα νοικοκυριών και επιχειρήσεων σε τράπεζες, δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία.

Το συνολικό χρέος ελέγχεται από Ευρωπαίους πιστωτές μας μέσω του ESM ώστε υπάρχει ένας φορέας κεντρικής διαχείρισης, με τον οποίον η χώρα μας διαλέγεται, οπότε αποκλείονται απρόοπτες μονομερείς ενέργειες και αναπάντεχες εκπλήξεις εκ μέρους των δανειστών.

Το ιδιωτικό χρέος λοιπόν αυξάνεται με αλματώδεις ρυθμούς τα τελευταία χρόνια, τόσο σε ονομαστικό μέγεθος όσο και ως ποσοστό του ΑΕΠ, και τείνει να πλησιάσει τα μεγέθη του δημοσίου χρέους.

Καθώς όμως το διαθέσιμο εισόδημα συνεχώς συρρικνώνεται τα τελευταία χρόνια, λόγω της διαρκούς ύφεσης, της ανεργίας και της εξοντωτικής μέχρι σήμερα υπερφορολόγησης, τόσο καθίσταται προβληματική η μερική έστω εξυπηρέτηση του ιδιωτικού χρέους.

Η αξιολόγηση των φορέων της δημόσιας περιουσίας μπορεί να αποτελεί ένα χάος, αλλά με λίγη προσπάθεια ελπίζουμε πως θα γίνουν οι κατάλληλες καταγραφές.

Μπορεί βέβαια η ρύθμιση αυτών των στόχων να απαιτεί πολλή δουλειά, την οποία οφείλει ο υπουργός να αντιμετωπίσει, αλλά αυτοί οι τομείς δεν θα ορθοποδήσουν την οικονομία της χώρας.

Ο κ. πρωθυπουργός, όπου πάει στο εξωτερικό, προσκαλεί τους πάντες να έρθουν στην Ελλάδα να επενδύσουν. Οπότε ο καθένας λέει ναι μεν αλλά. Στη Σαουδική Αραβία για παράδειγμα οι Άραβες είπαν εμείς ενδιαφερόμαστε για ακίνητα και τον τουρισμό. Καταλαβαίνει κανείς, όταν πάμε παρακαλώντας και χωρίς

συγκεκριμένες προτάσεις ο καθένας λέει ό,τι θέλει και τα πράγματα δεν οδηγούνται εκεί που θα θέλαμε εμείς.

Κατά τη δική μας άποψη ουσιαστικοί στόχοι του Υπ. Οικονομικών θα ήταν :

· Εξεύρεση επενδυτικών κεφαλαίων. Προς τούτο θα μπορούσε το Υπουργείο να εκδώσει ένα Έντοκο Γραμμάτιο Εσωτερικού, το οποίο θα διακινείτο στην Ελλάδα, την Ομογένεια της Αμερικής και της Αυστραλίας, Τα 2,5 δις που αντλήθηκαν από το 15ετές ομόλογο, θα πάνε για αντιμετώπιση του χρέους του ΔΝΤ. Αλλά αν πληρώνουμε τα δανεικά με νέο δανεικά, δεν κάνουμε τίποτε άλλο, από το να διατηρούμε το χρέος σταθερό. Τα κεφάλαια που αντλούνται από Ομόλογα, θα πρέπει να πηγαίνουν μόνο σε επενδύσεις.

· Η επαφή με το Ελληνικό Σύλλογο Εφοπλιστών του Λονδίνου, για να έρθουν οι συμπατριώτες μας να επενδύσουν σε συγκεκριμένα projects, που θα έχουμε ετοιμάσει.

· Η δημιουργία επενδυτικών σχεδίων, που το υπουργείο θα φρόντιζε να επιτύχει μέσω της συνεργασίας πανεπιστημιακών καθηγητών με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας .

· Η δημιουργία μιας Επενδυτικής Τράπεζας Βιομηχανίας, όπως υπήρχε παλαιότερα, για να χρηματοδοτεί τη δημιουργία βιομηχανικών επιχειρήσεων . Κι αν ακόμη υπάρχουν νομικές δυσκολίες από την Ε.Ε. θα πρέπει να επιδιωχθεί αυτός ο στόχος δια της πλαγίας οδού.

(β). Υπουργείο παιδείας :

Οι τιθέμενοι στόχοι του εν λόγω Υπουργείου συνίστανται :

· Νέα προγράμματα σπουδών τόσο για την Α΄ βάθμια, όσο και Β΄ βάθμια εκπαίδευση,

· Ενίσχυση Πρότυπων και Πειραματικών σχολείων

· Νέα Πλαίσια επαγγελματικής Εκπαίδευσης και κατάρτισης.

Ως προς τα προγράμματα του Δημοτικού σχολείου και του Γυμνασίου / Λυκείου, το υπουργείο οφείλει να συνεργαστεί με την ΔΟΕ και την ΟΛΜΕ, που ζουν και βιώνουν την καθημερινότητα στα σχολεία μας. Ταυτόχρονα να ζητηθεί βοήθεια από τις πρεσβείες Γερμανίας, Αγγλίας , Γαλλίας, αλλά και Φινλανδίας, για να στείλουν έναν ειδικό από τις χώρες τους προκειμένου να ακούσουμε και χειροπιαστά παραδείγματα, ως προς την πορεία της σημερινής εκπαίδευσης, για τη δημιουργία του σύγχρονου πολίτη της αύριον. Ξέρω , για παράδειγμα, ότι η Γερμανία έκανε μια βαθιά ανανέωση της κατάρτισης των επαγγελματικών σχολείων .

Ως προς την ενίσχυση των Προτύπων και Πειραματικών σχολείων χρειάζεται μόνο λίγη φαντασία και όρεξη για δουλειά.

(γ). Υπουργείο (Πολιτισμού) – Αθλητισμού

Ο άμοιρος ελληνικός αθλητισμός αυτόν τον καιρό ταλαιπωρείται αφάνταστα. Το πρώτο που πρέπει να ξεκαθαρίσουμε εδώ είναι ότι ο ελληνικός αθλητισμός δεν είναι το ποδόσφαιρο. Μπορεί, για πολλούς και διάφορους λόγους το άθλημα αυτό να θεωρείται σ’ όλον τον κόσμο ως ο «βασιλιάς των σπορ», αλλά επειδή εκεί τον πρώτο ρόλο παίζει ο επαγγελματισμός, θα το αφήσουμε έξω από τη σημερινή αναφορά, γιατί θα πήγαινε το άρθρο πολύ μακριά. Όμως θα επανέλθουμε σ’ αυτό το άθλημα, που δημιουργεί τόσα προβλήματα.

Ο αθλητισμός είναι ένα μέρος του ελληνικού πολιτισμού, επειδή συνδέεται με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, οι οποίοι λειτούργησαν ασταμάτητα για 1180 χρόνια. Και επειδή καθιερώθηκε το πρότυπο του «Καλούκαγαθού», που σήμαινε έναν νέο γυμνασμένο και ακμαίο, ο οποίος γνώριζε τον ελληνικό πολιτισμό και τη φιλοσοφία. Αυτός ο έφηβος προήρχετο από τους παιδοτρίβες των γυμναστηρίων της Αθήνας και ήξερε να πολεμήσει στα πεδία των μαχών για την πατρίδα. Στο Μαραθώνα, τις Θερμοπύλες, τη Σαλαμίνα και αλλαχού έδειξε την αξία του. Ο αθλητισμός χωρίζεται σε δυο μεγάλους τομείς, που είναι (α) ο Αγωνιστικός και (β) ο Μαζικός Αθλητισμός. Και στους δυο αυτούς τομείς οι ξένοι έχουν επιτύχει λαμπρά αποτελέσματα, τα οποία γνωρίζουμε λεπτομερώς, αλλά εδώ στην Ελλάδα δεν κατορθώνουμε να τα εφαρμόσουμε, γιατί στην πολιτική ηγεσία τοποθετούνται διαρκώς αδαείς άνθρωποι, που καταπιάνονται μόνο με το ποδόσφαιρο, ώστε ο όλος αθλητισμός μας «σέρνεται».

Για παράδειγμα τώρα οι στόχοι που μπήκαν είναι :

· Ψήφιση νέου αθλητικού Νόμου και

· Δημιουργία Ηλεκτρονικού Μητρώου Αθλητικών Φορέων

Κάθε λίγο και λιγάκι ψηφίζεται κι ένας νέος αθλητικός νόμος, που τον συντάσσουν άσχετοι κι ανίδεοι, ώστε το μόνο που επιτυγχάνεται είναι η αναφορά στο χαρτί κάποιων πραγμάτων, που δεν υλοποιούνται. Οι αθλητικοί Νόμοι είναι ήδη 32, εκ των οποίων οι 5 αφορούν το θέμα της βίας. Αλλά και με τη δημιουργία ηλεκτρονικού Μητρώου Αθλητικών Φορέων δεν διορθώνονται τα πράγματα. Από χέρι είναι χαμένη η προσπάθεια της βελτίωσης αυτού του τομέα. Μάλιστα τώρα που βρισκόμαστε στην πορεία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Εδώ λέμε : «τι είχες Γιάννη , τι είχα πάντα». Δηλαδή μια από τα ίδια………..