Εντατικούς ελέγχους στα μαγαζιά με delivery θα ξεκινήσει το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν οι εργοδότες τηρούν τα προβλεπόμενα μέτρα από τη σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Εργασίας, για την ασφάλεια και προστασία των διανομένων φαγητού.

Την ίδια ώρα η Επιτροπή Αγώνα Διανομέων Φαγητού ξεκαθάρισε ότι «η εγκύκλιος, αν και δεν μας καλύπτει απόλυτα γιατί έχει πολλά θολά σημεία, δεν εφαρμόστηκε ποτέ από κανέναν εργοδότη. Οι εργοδότες, προτιμούν να παρανομούν, παρά να πληρώνουν».

Τα τεράστια προβλήματα του κλάδου αναγνώρισε και ο αρμόδιος γενικός γραμματέας, Ανδρέας Νεφελούδης. «Να προχωρήσουμε στις απαραίτητες διορθώσεις στην εγκύκλιο που εκδώσαμε, αλλά και να προχωρήσουμε σε παρεμβάσεις και ρυθμίσεις που θα βελτιώσουν το νομοθετικό κλίμα» είπε σήμερα στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων και  διευκρίνισε ότι η σημερινή συνάντηση με τους διανομείς, εντάσσεται στο πλαίσιο του διαλόγου που ξεκίνησε η κυβέρνηση.

Η Μαργαρίτα Κουταλάκη, μέλος της Επιτροπής Αγώνα Διανομέων Φαγητού, εξέφρασε την ανάγκη να δημιουργηθεί ένας μηχανισμούς μόνιμου ελέγχου, ώστε – όπως είπε – να τηρείται η εργατική νομοθεσία και να μας εξασφαλιστούν ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, υγιεινής και ασφάλειας. «Θα πρέπει να κλείνει οριστικά όποιος πιάνεται να παρανομεί», είπε και πρόσθεσε ότι «πρέπει επιτέλους να καταστεί σαφές ότι παίζουν με ανθρώπινες ζωές».

Η εν λόγω εγκύκλιος ορίζει ότι το μεταφορικό όχημα πρέπει να συντηρείται με ευθύνη του εργοδότη, ώστε να διατηρείται σε κατάλληλη κατάσταση, για να μην ενέχει κινδύνους για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων οδηγών. Επιπλέον ο εργοδότης οφείλει να παρέχει τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία μέσα ατομικής προστασίας, στους εργαζόμενους οδηγούς οχημάτων μεταφοράς προϊόντων καθώς και στους υπόλοιπους εργαζόμενους και να ελέγχει ότι φορούν τα απαραίτητα και κατάλληλα μέσα ατομικής προστασίας κατά την εργασία τους.