Τη Δευτέρα αρχίζει στην Ολομέλεια της Βουλής της πΓΔΜ η συζήτηση για την πρόταση της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ σχετικά με την έναρξη των διαδικασιών για την αλλαγή του Συντάγματος της χώρας.

Αργά χθες το βράδυ ολοκληρώθηκε η συζήτηση στην Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου της πΓΔΜ και στην ψηφοφορία που ακολούθησε, δέκα βουλευτές (της συμπολίτευσης) ψήφισαν υπέρ της πρότασης της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ και επτά (της αντιπολίτευσης) κατά.

Η συζήτηση στην Ολομέλεια, σε αυτήν την πρώτη φάση της διαδικασίας, θα διαρκέσει μέχρι 10 ημέρες και θα ολοκληρωθεί με ψηφοφορία, η οποία θα αφορά αποκλειστικά το αν θα προχωρήσει η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος με βάση τις κατευθύνσεις που περιλαμβάνονται στην πρόταση της κυβέρνησης. Για τη λήψη της σχετικής απόφασης απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων (80 από τους 120 βουλευτές), ώστε η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος να περάσει στα επόμενα στάδια που προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής.

Από αυτήν την άποψη, η πρώτη ψηφοφορία στην Ολομέλεια είναι αυτή που θα κρίνει αν η κυβέρνηση μπορέσει να εξασφαλίσει τη στήριξη κάποιων βουλευτών της αντιπολίτευσης, προκειμένου να διαμορφωθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία δύο τρίτων για την τροποποίηση του Συντάγματος. Αν αυτό δεν συμβεί, τότε θα ακολουθήσει η διάλυση της Βουλής και η προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών – πιθανότατα στις 2 ή στις 9 Δεκεμβρίου.

Η πρόταση της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ για αλλαγή του Συντάγματος φέρεται να υποστηρίζεται από 72 βουλευτές και για να εξασφαλιστεί πλειοψηφία δύο τρίτων χρειάζεται η συγκατάθεση οχτώ βουλευτών του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού, του οποίου ηγείται το VMRO-DPMNE, το οποίο διαθέτει 48 έδρες στη Βουλή.

Ο αρχηγός του VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι έχει αναφέρει επανειλημμένως τις τελευταίες ημέρες ότι κανείς βουλευτής του κόμματός του δεν θα υποστηρίξει τροποποίηση του Συντάγματος, που οδηγεί σε αλλαγή της ονομασίας της χώρας.

Ζάεφ: Δεν υπάρχει καλύτερη συμφωνία

«Ιστορική στιγμή» και «πηγή σταθερότητας για τα Βαλκάνια και την Ευρώπη» χαρακτήρισε τη συμφωνία των Πρεσπών ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ».

«Πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει καλύτερη συμφωνία για τις δύο πλευρές από αυτήν», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Έχουμε μία μοναδική ευκαιρία να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα σταθερότητας στην περιοχή και την Ευρώπη, μια ευκαιρία να σημειώσουμε μια ιστορική επιτυχία που θα αποτελέσει σοβαρή επένδυση για το μέλλον».

Ερωτηθείς για το εάν θα βρει τις 11 ψήφους που χρειάζεται για τη συνταγματική αναθεώρηση από το Κοινοβούλιο, ο Ζόραν Ζάεφ δήλωσε: «Σύμφωνα με τις στρατηγικές μας προτεραιότητες – ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ – και όπως προβλέπεται από τη συμφωνία των Πρεσπών που υπογράφηκε ανάμεσα στη χώρα μας και την Ελληνική Δημοκρατία, η κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Μακεδονίας ανέλαβε την υποχρέωση να προετοιμάσει μία πρόταση συνταγματικής αναθεώρησης. Δεδομένης της ιστορικής σημασίας και του επείγοντος χαρακτήρα των στιγμών, η κυβέρνηση της οποίας ηγούμαι ανέλαβε μία πρωτοβουλία και έλαβε μια απόφαση να υποβάλει την πρόταση συνταγματικής αναθεώρησης στο Κοινοβούλιο, ζητώντας ταυτόχρονα από το τελευταίο να ξεκινήσει τη διαδικασία.
»Τώρα, όλα τα μέλη του Κοινοβουλίου, ανεξάρτητα από την πολιτική τοποθέτησή τους, έχουν ένα ιστορικό χρέος εξ ονόματος των πολιτών να διασφαλίσουν τον δρόμο της χώρας μας προς τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την οικονομική ευημερία. Αυτός είναι ο δρόμος προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ που περνάει μέσα από τη συμφωνία των Πρεσπών. Αναμένουμε από τα μέλη του Κοινοβουλίου μας να λάβουν μια απόφαση προς αυτή την κατεύθυνση, ως απόδειξη σεβασμού προς τη βούληση τόσο της πλειοψηφίας των πολιτών που ψήφισαν στο δημοψήφισμα, όσο και του περίπου 80% των πολιτών που εγκρίνουν και ζητούν συνεχώς την ένταξη της χώρας μας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Ο λαός έκανε μια πολύ σημαντική επιλογή. Η πλειοψηφία των πολιτών που ψήφισαν στο δημοψήφισμα στήριξαν ένα ζήτημα, ένα όραμα και έναν στόχο για το μέλλον της χώρας μας, και χρειάζεται να κάνουμε μόλις ένα βήμα ακόμη προκειμένου να τα επιτύχουμε. Η εκπλήρωση αυτού του οράματος βρίσκεται τώρα στα χέρια κάθε μέλους του Κοινοβουλίου ξεχωριστά, και εξαρτάται από αυτούς. Οφείλουν να λάβουν μία απόφαση που να δείχνει πως θέλουν να καταστήσουν τη χώρα μας έναν ασφαλή και ελκυστικό τόπο διαβίωσης για κάθε πολίτη».
Σε ερώτηση για το τι θα πράξει εάν δεν βρει τις ψήφους που χρειάζεται, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ δήλωσε: «Αν οι βουλευτές του VMRO-DPMNE εξακολουθήσουν να αρνούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους και εμμείνουν στις θέσεις που απειλούν το μέλλον της χώρας μας, η κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα ψηφίσει για πρόωρες εκλογές».

Μογκερίνι: Μοναδική ευκαιρία

Μοναδική ευκαιρία συμφιλίωσης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη» χαρακτηρίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για ζητήματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι τη Συμφωνία των Πρεσπών. Τονίζει ότι οι πρωθυπουργοί Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ έδειξαν πολιτικό θάρρος, ηγετική ικανότητα, υπευθυνότητα και εργάστηκαν ακούραστα για να γεφυρώσουν τις διαφορές, να ξεπεράσουν παλιές δυσκολίες προκειμένου να επιτύχουν αυτήν την ιστορική συμφωνία που χαιρέτισε ολόκληρη η Ευρώπη.

Σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό -Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ενόψει της κρίσιμης ψηφοφορίας στο Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ την ερχόμενη Τρίτη, η Φ. Μογκερίνι επισημαίνει ότι πρόκειται για μια ευκαιρία προς το συμφέρον όλων που «μπορεί να μην έρθει ξανά σύντομα».

Επιπλέον αναφέρει πως η ιστορική συμφωνία που επιτεύχθηκε μπορεί να συμβάλει στη μεταμόρφωση ολόκληρης της περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και σημειώνει ότι έχει ήδη αποδειχθεί πηγή έμπενευσης για το διάλογο μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου.