• Αναζήτηση
 • ΟΑΧΟ: Χρησιμοποιήθηκε μεγάλη δόση δηλητηρίου εναντίον των Σκριπάλ

  Ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) Αχμέτ Ουζουμτσού εκτιμά ότι για την δηλητηρίαση του ρώσου πρώην κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια θα μπορούσαν να έχουν χρησιμοποιηθεί 50-100 γραμμάρια του νευροπαραλυτικού παράγοντα Novichok (Νοβιτσόκ) σε υγρή μορφή.

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) Αχμέτ Ουζουμτσού εκτιμά ότι για την δηλητηρίαση του ρώσου πρώην κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια θα μπορούσαν να έχουν χρησιμοποιηθεί 50-100 γραμμάρια του νευροπαραλυτικού παράγοντα Novichok (Νοβιτσόκ) σε υγρή μορφή. Την εκτίμηση αυτή διατύπωσε ο Ουζουμτσού σε συνέντευξη του στην εφημερίδα The New York Times.

  Κατά την άποψη του Αχμέτ Ουζουμτσού, η ποσότητα αυτή είναι σημαντικά μεγαλύτερη από εκείνη που θα μπορούσε να παραχθεί για ερευνητικούς σκοπούς και αυτό σημαίνει ότι η ουσία αυτή παρήχθη πιθανότατα για να χρησιμοποιηθεί ως χημικό όπλο.

  «Για ερευνητικού σκοπούς θα χρειαζόσασταν για παράδειγμα 5-10 γραμμάρια ή περίπου αυτή την ποσότητα, ωστόσο στο Σάλσμπερι μπορεί να έχει χρησιμοποιηθεί πολύ μεγαλύτερη ποσότητα, η ακριβής ποσότητα είναι άγνωστη, μου είπαν ότι μπορεί να είναι 50-100 γραμμάρια και η ποσότητα αυτή υπερβαίνει την ποσότητα που απαιτείται για έρευνες…», δηλώνει ο Ουζουμτσού.

  «Έχει σημασία να επισημανθεί ότι η νευροπαραλυτική ουσία είναι προφανώς πολύ ανθεκτική» δηλώνει ο επικεφαλής του ΟΑΧΟ , τονίζοντας ότι η ουσία «δεν επηρεάσθηκε από τις καιρικές συνθήκες», όπως και ότι «στην πραγματικότητα σ’ αυτό οφείλεται και το ότι έγινε δυνατόν να ταυτοποιηθεί παρότι είχε περάσει σημαντικό χρονικό διάστημα». «Αντιλαμβανόμαστε ότι ήταν μια ουσία υψηλής καθαρότητας» δήλωσε ο Ουζουμτσού .

  Η Μόσχα αμφισβητεί τα στοιχεία του ΟΑΧΟ

  Η Μόσχα αμφισβητεί τα στοιχεία που παρουσίασε ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) Αχμέτ Ουζουμτσού, σύμφωνα με τα οποία για τη δηλητηρίαση του ρώσου πρώην κατασκόπου Σεργκεί Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια χρησιμοποιήθηκε μια μεγάλη δόση νευροπαραλυτικού παράγοντα, της τάξεως των 50-100 γραμμαρίων.

  Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, αναφερόμενη στον γενικό διευθυντή του ΟΑΧΟ , είπε ότι «σήμερα ακούστηκε μια δήλωση ως είδηση που έκανε ο κύριος Ουζουμτσού, σύμφωνα με την οποία η ποσότητα της ουσίας που χρησιμοποιήθηκε για την δήθεν δηλητηρίαση των Σκριπάλ φθάνει τα 50-100 γραμμάρια». «Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εμπειρογνωμόνων 50-100 γραμμάρια της χημικής δηλητηριώδους ουσίας, εάν πρόκειται για την ίδια ουσία, στην οποία αναφέρθηκε η Βρετανία και για την οποία μιλούσαν στον ΟΑΧΟ , η ποσότητα αυτή είναι αρκετή για να δηλητηριασθούν οι κάτοικοι όλων τον παρακείμενων τετραγώνων και όχι μόνο δύο άνθρωποι» δήλωσε η Ζαχάροβα και πρόσθεσε: «Κι αυτοί οι δύο άνθρωποι, όπως μας διαβεβαιώνουν, δεν επέζησαν απλώς, αλλά σύμφωνα με τις ανακοίνωση της βρετανικής κυβέρνησης ζουν κανονικά».

  «Το ερώτημα είναι – συνέχισε η Ζαχάροβα – αν στις επίσημες δηλώσεις της Βρετανίας υπήρχαν έστω και δύο λέξεις που να ήταν αλήθεια ή όλα αυτά είναι ένα χοντρό ψέμα». Η ίδια επεσήμανε ότι η βρετανική πλευρά εξακολουθεί να μην θέλει να συνεργαστεί με την Ρωσία ως προς την διερεύνηση του περιστατικού στο Σάλσμπερι.

  Κόσμος
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk