Ανακοίνωση – απάντηση στο νέο μήνυμα που απέστειλε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ από το βήμα της ελληνικής Βουλής, για απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Στην ανακοίνωση τους οι Τούρκοι εκφράζουν την απορία τους και ταυτόχρονα καταδικάζουν τη στάση αυτή του κ. Γιούνκερ, κατηγορώντας τον για διπρόσωπη λογική που όταν θέλει υπενθυμίζει το κράτος δικαίου και όταν θέλει δεν διστάζει να κάνει δηλώσεις που σημαίνουν παρέμβαση στη δικαιοσύνη. Προσθέτουν δε, ότι οι Έλληνες στρατιωτικοί οι οποίοι παραβίασαν τους τουρκικούς νόμους, δεν έχουν κάποιο προνόμιο μπροστά στη δικαιοσύνη.

Επιπλέον, κατηγορούν τον πρόεδρο της Κομισιόν για μεροληψία, καθώς σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η ανακοίνωση, τα συμπεράσματά του βασίζονται στις Ελληνικές και Ελληνοκυπριακές θέσεις σχετικά με το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, υπογραμμίζοντας πως αυτές στερούνται σοβαρότητας και νομικής βάσης.

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ

«Στις 26 Απριλίου παρατηρήσαμε στην ομιλία του προέδρου της Κομισιόν Γιούνκερ στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, πως μίλησε για θέματα που αφορούν τη χώρα μας και είδαμε πως με ύφος εμπειρογνώμονα και κάτω από το μανδύα της συμπαράστασης της Ένωσης συνεχίζει να βγάζει συμπεράσματα.

Με τις ανακοινώσεις τους που βασίζονται στις Ελληνικές και Ελληνοκυπριακές θέσεις σχετικά για το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, οι αξιωματούχοι της Ε.Ε. κάθε μέρα χάνουν την αξιοπιστία τους. Αρνούμαστε τις δηλώσεις αυτές οι οποίες είναι μακριά από την σοβαρότητα και δεν έχουν νομική βάση.

Επίσης με απορία αντιμετωπίζουμε τη δήλωση Γιούνκερ για τους δυο Έλληνες στρατιώτες, καθώς δήλωσε να αφεθούν ελεύθεροι. Οι Έλληνες στρατιωτικοί οι οποίοι παραβίασαν τους τουρκικούς νόμους δεν έχουν κάποιο προνόμιο μπροστά στη δικαιοσύνη. Καταδικάζουμε αυτή τη διπρόσωπη λογική που όταν θέλει υπενθυμίζει το κράτος δικαίου και όταν θέλει δεν διστάζει να κάνει δηλώσεις που σημαίνουν παρέμβαση στη δικαιοσύνη».