Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Παρασκευή ότι αναμένεται να συναντηθεί σύντομα με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν σε μια προσπάθεια που στοχεύει στην αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου και διατύπωσε την ελπίδα ότι θα φθάσει εκείνη η ημέρα όπου η Βόρεια και η Νότια Κορέα θα μπορούν να ζήσουν μαζί ειρηνικά.

Μιλώντας σε Αμερικανούς αθλητές που συμμετείχαν στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στη Νότια Κορέα, ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους αναφέρθηκε και στη συνάντηση νωρίτερα σήμερα των ηγετών της Βόρειας και της Νότιας Κορέας, εκτιμώντας ότι οι δύο πλευρές «μπορούν κάποια στιγμή να ζήσουν αρμονικά, ειρηνικά και σε ευημερία».

«Φαίνεται πως θα μπορούσε να συμβεί» συμπλήρωσε.
«Όταν ξεκίνησα, ο κόσμος έλεγε ότι ήταν αδύνατο. Έλεγαν ότι υπήρχαν μονάχα δύο εναλλακτικές: ας τους αφήσουμε να έχουν ό,τι έχουν ή να πάμε σε πόλεμο. Και τώρα διαθέτουμε μια πολύ καλύτερη εναλλακτική η οποία δεν θεωρείτο από κανέναν ούτε καν πιθανή».

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες χαιρέτισε την «πραγματικά ιστορική σύνοδο κορυφής» μεταξύ των ηγετών της Βόρειας και της Νότιας Κορέας, καλώντας τους να μετατρέψουν τις δεσμεύσεις τους σε συγκεκριμένες πράξεις.

Ο Γκουτέρες «χαιρετίζει το θάρρος και τις ηγετικές ικανότητες που οδήγησαν σε σημαντικές δεσμεύσεις», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του. Βασίζεται επίσης στον Νοτιοκορεάτη πρόεδρο Μουν Τζε-ιν και τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιουνγκ Ουν, οι οποίοι συναντήθηκαν στα σύνορα, «να θέσουν γρήγορα σε εφαρμογή όλα εκείνα στα οποία συμφώνησαν».

Ο γενικός γραμματέας «ανυπομονεί» να δει αυτές τις προόδους να εδραιώνονται και να βελτιώνονται στη σύνοδο κορυφής μεταξύ των ηγετών των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βόρειας Κορέας που, όπως αναφέρει στην ανακοίνωση, θα διεξαχθεί «στο εγγύς μέλλον».