Για «σοβαρή ανησυχία» των ΗΠΑ, σχετικά με την απόφαση της Τουρκίας να αγοράσει τα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα S-400, έκανε λόγο ο νέος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, στη συνάντηση που είχε με τον τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στις Βρυξέλλες.

«Ο υπουργός υπογράμμισε τη σοβαρότητα των ανησυχιών των ΗΠΑ, αν προχωρήσουν στην αγορά» είπε αμερικανός αξιωματούχος μετά τη συνάντηση που είχε ο Πομπέο με τον Τσαβούσογλου, στο περιθώριο της συνόδου των ΥΠΕΞ των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ.

«Ζήτησε από τον Τσαβούσογλου να σκεφθεί σοβαρά τα διαλειτουργικά συστήματα του ΝΑΤΟ» πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Λίγες ώρες μετά την έγκριση του διορισμού του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Πομπέο έφτασε στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στην πρώτη του σύνοδο του ΝΑΤΟ ως υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ. Βασικά ζητήματα των συνομιλιών ήταν η επιθετικότητα που επιδεικνύει η Ρωσία και η εξεύρεση τρόπων για την ενίσχυση της Συμμαχίας.

Κατά τη συνάντησή του με τον Τσαβούσοβλου ο Πομπέο εξέφρασε, επίσης, ανησυχίες για τη συνεχιζόμενη κράτηση του αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον, ο οποίος παραμένει σε τουρκικές φυλακές από τον Δεκέμβριο του 2016, αλλά και για άλλους αμερικανούς κρατούμενους.

Η αγορά των S-400 από την Τουρκία ανησυχεί τις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ οι οποίες εκφράζουν, επίσης, επιφυλάξεις για τη στρατιωτική παρουσία της Ρωσίας στη Μέση Ανατολή, καθώς το σύστημα αυτό δεν είναι συμβατό με τα συστήματα της Συμμαχίας.

Αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ έχουν προειδοποιήσει την Άγκυρα με αδιευκρίνιστες συνέπειες, εφόσον προχωρήσει η αγορά, όμως ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τονίζει ότι οι δεσμοί με το ΝΑΤΟ παραμένουν ισχυροί.