Το ΝΑΤΟ θα αντιμετωπίσει πιο ενεργά τη ρωσική απειλή, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γιένς Στόλτενμπεργκ, επισημαίνοντας ωστόσο ότιη Συμμαχία επιδιώκει τη βελτίωση των σχέσεων με τη Ρωσία.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε, στο πλαίσιο της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ που πραγματοποιείται στην Βρυξέλλες, οΣτόλτενμπεργκ υπογράμμισε ότι οι κυβερνοεπιθέσεις, οι επεμβάσεις στις εσωτερικές υποθέσεις των συμμάχων του ΝΑΤΟ και η χρήση χημικών όπλων στο έδαφος μιας χώρας μέλους της Συμμαχίας επιβεβαιώνουν την επιθετική συμπεριφορά της Μόσχας.

Παράλληλα, ανέφερε ότι η Συμμαχία επιδιώκει τη βελτίωση των σχέσεων με τη Ρωσία, επισημαίνοντας όμως ότι προς το παρόν οι δύο πλευρές απέχουν από την στρατηγική συνεργασία την οποία επιδίωκαν μετά το τέλος του «Ψυχρού Πολέμου».

Εκτός των άλλων, ο Γιενς Στόλτενμπεργκ αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε με τον νέο αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, με τον οποίο, όπως είπε, συζήτησε ζητήματα που σχετίζονται με τη Ρωσία. Όπως είπε, συμφώνησαν ότι με την Ρωσία πρέπει να συνεχιστεί ο διάλογος, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να περιορισθούν οι απειλές που εκπορεύονται από την Μόσχα.

Νωρίτερα, ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον, είχε δηλώσει ότι προτίθεται να συζητήσει στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των χωρών του ΝΑΤΟ τις «ολέθριες ενέργειες» της Ρωσίας, γράφοντας στην σελίδα του στο Τwitter ότι «οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ είναι ενωμένοι μετά το συμβάν στο Σάλσμπερι».

Ο Στόλτενμπεργκ από την πλευρά του υπογράμμισε ότι το ΝΑΤΟ είναι ενήμερο για την θέση της Βρετανίας στο ζήτημα της δηλητηρίασης του ρώσου πρώην κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του και δεν αμφισβητεί την ορθότητα των εκτιμήσεων του Λονδίνου.