Η Αρμενία θα έχει νέο πρωθυπουργό την ερχόμενη εβδομάδα έπειτα από διαδηλώσεις σχεδόν δύο εβδομάδων, με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Νικόλ Πασινιάν, ο οποίος ηγήθηκε των κινητοποιήσεων, να προβάλλει ως φαβορί.

Οι διαδηλώσεις, που προκλήθηκαν από τη λαϊκή αργή για την πολιτική ευνοιοκρατία και τη διαφθορά, έμοιαζαν να κορυφώνονται τη Δευτέρα όταν ο Σερζ Σαρκισιάν παραιτήθηκε από πρωθυπουργός.

Ωστόσο οι διαδηλωτές κατέστησαν σαφές πως θεωρούν όλο το σύστημα διεφθαρμένο επειδή προσπαθεί να μεταφέρει την εξουσία από τον πρόεδρο στον πρωθυπουργό. Θέλουν μια σαρωτική πολιτική αλλαγή προτού σταματήσουν τις διαδηλώσεις, οι οποίες συνεχίζονται σήμερα.

Παρότι οι διαδηλώσεις ήταν ειρηνικές, η αναταραχή απείλησε να αποσταθεροποιήσει την Αρμενία, σύμμαχο της Ρωσίας, σε μια ευαίσθητη περιοχή λόγω της διαμάχης χαμηλής έντασης, που μετρά ωστόσο πολλές δεκαετίες, με το γειτονικό Αζερμπαϊτζάν.

Η Μόσχα διαθέτει δύο στρατιωτικές βάσεις στην πρώην σοβιετική δημοκρατία και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αρμένιο πρόεδρο Αρμέν Σαρκισιάν χθες.

Συμφώνησαν πως οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να επιλύσουν την κρίση μέσω διαλόγου, ανέφερε το Κρεμλίνο.

Ο ηγέτης των διαδηλώσεων Πασινιάν δήλωσε χθες ότι έλαβε διαβεβαιώσεις από Ρώσους αξιωματούχους πως η Μόσχα δεν θα παρέμβει στην κρίση και ο Αρμένιος υπουργός Εξωτερικών Έντουαρντ Ναλμπαντιάν βρίσκεται σήμερα στη Μόσχα για συνομιλίες.

Η κυβερνώσα ελίτ της Αρμενίας προσπαθεί να κατευνάσει τους διαδηλωτές και ο πρόεδρος του κοινοβουλίου δήλωσε σήμερα ότι το κοινοβούλιο θα εκλέξει νέο πρωθυπουργό την 1η Μαΐου.

Ο ηγέτης των κινητοποιήσεων Πασινιάν, πρώην δημοσιογράφος που έγινε βουλευτής και είχε σημαντικό ρόλο στην οργάνωση των διαδηλώσεων, έχει πει ότι είναι έτοιμος να γίνει πρωθυπουργός.

Εφόσον εκλεγεί, ο Πασινιάν θέλει να αλλάξει το εκλογικό σύστημα της χώρας πριν από τη διεξαγωγή νέων βουλευτικών εκλογών.

«Θα έχουμε έναν πρωθυπουργό του λαού και μετά τις εκλογές μια κυβέρνηση και ένα κοινοβούλιο του λαού», δήλωσε η Άννα Αγκαμπαμπιάν, μια 38χρονη δασκάλα που διαδήλωνε σήμερα στο Γερεβάν, την πρωτεύουσα, κρατώντας μια μικρή αρμενική σημαία.

Ο Αρμέν Σαρκισιάν χαιρέτισε σήμερα μια «νέα σελίδα», όπως τη χαρακτήρισε, στην ιστορία της Αρμενίας και κάλεσε τους βουλευτές να βοηθήσουν ώστε να σφυρηλατηθεί μια νέα χώρα παράλληλα με την τήρηση του υφιστάμενου συντάγματος.

Ο Πασινιάν και οι σύμμαχοί του προσπαθούν τώρα να εξασφαλίσουν υποστήριξη για την υποψηφιότητά του από το κυβερνών Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και άλλα κόμματα και ο Πασινιάν αναμένεται να διεξαγάγει διαπραγματεύσεις με τον Γκαγκίκ Τσαρουκιάν, ηγέτη του δεύτερου μεγαλύτερου κοινοβουλευτικού κόμματος αργότερα σήμερα.