Οι επιθεωρητές του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) έφτασαν την Τετάρτη σε δεύτερη τοποθεσία στη συριακή πόλη Ντούμα συλλέγοντας δείγματα που θα τους βοηθήσουν να καθορίσουν κατά πόσον χρησιμοποιήθηκαν σε επίθεση στην περιοχή απαγορευμένες τοξικές ουσίες.

Οι επιθεωρητές του Διεθνή Οργανισμού ερευνούν το θάνατο δεκάδων ανθρώπων σε μια φερόμενη επίθεση στις 7 Απριλίου με χημικά όπλα, στον θύλακα της ανατολικής Γούτα, στις πύλες της Δαμασκού.

Το Σάββατο οι εμπειρογνώμονες έφτασαν στην συριακή πόλη και συνέλεξαν δείγματα από μια πρώτη τοποθεσία όπου φέρεται να έγινε η χημική επίθεση.

Η διερευνητική αποστολή έφτασε στη Συρία στις 14 Απριλίου, αλλά καθυστέρησε την έναρξη των εργασιών της κατά τη μία εβδομάδα κυρίως για λόγους ασφαλείας.

Τα δείγματα που ελήφθησαν από τις δύο τοποθεσίες θα σταλούν στα εργαστήρια του ΟΑΧΟ στην Ολλανδία έπειτα σε συνεργαζόμενα εργαστήρια για εξέταση, ανέφερε ο Οργανισμός. Η ανάλυση των δειγμάτων θα καθορίσει κατά πόσον χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα στην Ντούμα και ποιου είδους.

Ο ΟΑΧΟ δεν έχει εντολή να καθορίσει ποια από τις εμπόλεμες πλευρές ευθύνεται για την επίθεση. Δεν υπάρχει προς το παρόν μηχανισμός για την απόδοση ευθυνών, έπειτα από την άσκηση βέτο της Ρωσίας σε ένα ψήφισμα για την επέκταση της εντολής του αποστολής των επιθεωρητών.

Η μόνιμη αντιπροσωπεία της Ρωσίας στον Οργανισμό θα διεξάγει αύριο Πέμπτη συνέντευξη Τύπου στην Χάγη, στην οποία προτίθεται, όπως ανακοίνωσε, να παρουσιάσει «μάρτυρες από τη Συρία που συμμετείχαν στο σκηνοθετημένο βίντεο της οργάνωσης ‘Λευκά κράνη’ περί της δήθεν επίθεσης με χημικά όπλα στην πόλη Ντούμα».

Από την πλευρά του ο ΟΑΧΟ τόνισε ότι: «η διερευνητική αποστολή θα συνεχίσει να πραγματοποιεί την ανεξάρτητη και αμερόληπτη αποστολή της, βασισμένη σε συνεντεύξεις με σχετικούς ανθρώπους, στα ευρήματα από τις επισκέψεις της στις τοποθεσίες, τις αναλύσεις από τα αποτελέσματα των δειγμάτων, καθώς και σε όποια άλλη πληροφορία και υλικά συγκεντρώσει», ανέφερε η ανακοίνωση του ΟΑΧΟ.