Περίπου 30.000 Αφγανοί υπολογίζεται ότι μπήκαν παράνομα στην ΤΟυρκία από τις αρχές του 2018 όπως αναφέρουν τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών της χώρας, με τους αριθμούς να παρουσιάζουν θεαματική αύξηση στην οποία η Άγκυρα αποκρίθηκε προχωρώντας σε μαζικές απελάσεις.

Από τις αρχές του έτους, 29.899 Αφγανοί εισήλθαν παράνομα στην Τουρκία έναντι 45.259 ολόκληρο το 2017, διευκρίνισε ο Σουλεϊμάν Σοϊλού, τον οποίο επικαλείται το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

«Εδώ και μερικούς μήνες, αντιμετωπίζουμε ένα νέο μεταναστευτικό κύμα, κυρίως με προέλευση το Αφγανιστάν», υπογράμμισε ο Σοϊλού, ο οποίος πρόσθεσε πως περισσότεροι από 1.300 διακινητές έχουν συλληφθεί από την 1η Ιανουαρίου.

Τα τουρκικά ΜΜΕ μετέδωσαν τις τελευταίες εβδομάδες πλάνα που δείχνουν ομάδες Αφγανών να περπατούν στους δρόμους ή διαμέσου καταυλισμών, με κατεύθυνση δυτικά.

Απέναντι σε αυτή τη συρροή Αφγανών πολιτών που εισέρχονται στην Τουρκία μέσω του Ιράν, η Άγκυρα έχει πολλαπλασιάσει τις τελευταίες εβδομάδες τις απελάσεις.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε «ένα ανελέητο κύμα απελάσεων» και ανέφερε πως τουλάχιστον 2.000 Αφγανοί κρατούνται και κινδυνεύουν με απέλαση.

Η Τουρκία είναι μια σημαντική χώρα διέλευσης για τους μετανάστες από το Αφγανιστάν και άλλες εμπόλεμες χώρες που θέλουν να φθάσουν στην Ευρώπη με την ελπίδα μιας καλύτερης ζωής και της εξεύρεσης εργασίας.

Όμως η Τουρκία δεν είναι μόνο χώρα διέλευσης: έχει υποδεχθεί περίπου 3,5 εκατομμύρια Σύρους που έφυγαν για να γλιτώσουν από τον πόλεμο που μαίνεται στη χώρα τους από το 2011, καθώς και εκατοντάδες χιλιάδες Ιρακινούς και πολίτες άλλων χωρών της περιοχής.