• Αναζήτηση
 • Μακρόν: Να μην επιλέξουμε τον απομονωτισμό και τον εθνικισμό

  Την ευθύνη των ΗΠΑ, της Γαλλίας και των συμμάχων τους να δημιουργήσουν την τάξη πραγμάτων του 21ου αιώνα, στη βάση των κατακτήσεων στον πλανήτη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τόνισε ο γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, μιλώντας στην Ολομέλεια του Κογκρέσου, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Ουάσινγκτον. Σημείωσε, δε, πως «δεν θα πρέπει να επιλέξουμε τον εθνικισμό και τον απομονωτισμό».

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Την ευθύνη των ΗΠΑ, της Γαλλίας και των συμμάχων τους να δημιουργήσουν την τάξη πραγμάτων του 21ου αιώνα, στη βάση των κατακτήσεων στον πλανήτη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τόνισε ο γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, μιλώντας στην Ολομέλεια του Κογκρέσου, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Ουάσινγκτον. Σημείωσε, δε, πως «δεν θα πρέπει να επιλέξουμε τον εθνικισμό και τον απομονωτισμό».

  Ο Εμανουέλ Μακρόν στηλίτευσε τις τάσεις «εθνικισμού και απομονωτισμού» και ζήτησε από τις ΗΠΑ να επανεφεύρουν την «πολυπολιτισμικότητα», προκαλώντας το θερμό χειροκρότημα των γερουσιαστών και βουλευτών.

  Ο πρόεδρος της Γαλλίας προέτρεψε τις ΗΠΑ να απορρίψουν τον εθνικισμό και να παραμείνουν δεσμευμένες στα παγκόσμια ιδεώδη της συνεργασίας ενώπιον της τρομοκρατίας και άλλων προκλήσεων, υπογραμμίζοντας ότι οι χώρες μπορούν να διατηρήσουν τις ταυτότητές τους.

  «Δεν συμμερίζομαι τη λατρεία για νέες ισχυρότερες εξουσίες, την εγκατάλειψη της ελευθερίας και την ψευδαίσθηση του εθνικισμού» είπε ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους στην κοινή συνεδρίαση των δύο σωμάτων του Κογκρέσου.

  «Μπορούμε να επιλέξουμε τον απομονωτισμό, την απόσυρση και τον εθνικισμό, αυτή είναι μια επιλογή. Μπορούν να είναι δελεαστικά για εμάς ως μια προσωρινή θεραπεία για όλους τους φόβους. Αλλά το να κλείνουμε την πόρτα στον κόσμο, δεν θα σταματήσει την εξέλιξη του κόσμου» συμπλήρωσε.

  «Δεν υπάρχει πλανήτης Β»

  «Δεν υπάρχει πλανήτης Β» δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας, αναφερόμενος στο θέμα της κλιματικής αλλαγής, απευθύνοντας έκκληση στη διεθνή κοινότητα να προσφέρουμε στα παιδιά μας «έναν πλανήτη όπου θα μπορούμε να κατοικούμε ακόμη σε 25 χρόνια».

  Παράλληλα, σημείωσε ότι «σκοτώνουμε» τον πλανήτη, μολύνοντας τους ωκεανούς, μην κάνοντας τίποτα για τον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και καταστρέφοντας τη βιοποικιλότητα, προσθέτοντας  ότι οι χώρες πρέπει να βρουν μια ομαλή μετάβαση προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

  Σημείωσε, δε, ότι είναι πεπεισμένος ότι οι ΗΠΑ, κάποια στιγμή, θα ενταχθούν στη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.

  «Το Ιράν δεν πρέπει να αποκτήσει ποτέ πυρηνικά όπλα»

  Η Γαλλία δεν θα αποχωρήσει από τη διεθνή συμφωνία για τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης (JCPOA), δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος.

  «Η Γαλλία δεν θα αποχωρήσει από τη JCPOA, επειδή την υπογράψαμε» υπογράμμισε, τονίζοντας ωστόσο την πρόθεση του Παρισιού να εργαστεί για μια καλύτερη συμφωνία.

  «Μπορούμε να εργαστούμε για μια πιο ολοκληρωμένη συμφωνία» είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι «τo Ιράν δεν θα πρέπει ποτέ να αποκτήσει πυρηνικά όπλα».

  Τρίλεπτο χειροκρότημα

  Προτού ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους ξεκινήσει να εκφωνεί την πολυαναμενόμενη ομιλία του με επίκεντρο την αμερικανο-γαλλική φιλία, οι αμερικανοί γερουσιαστές και βουλευτές του Κογκρέσου τού επιφύλαξαν θερμή υποδοχή, χειροκροτώντας τον και επευφημώντας τον όρθιοι για τουλάχιστον τρία λεπτά.

  Της συνεδρίασης προεδρεύουν, ως είθισται, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και πρόεδρος της Γερουσίας, Μάικ Πενς, και ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Πολ Ράιαν.

   

  Κόσμος
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk