Τουλάχιστον οκτώ αστυνομικοί σκοτώθηκαν την Τετάρτη σε επίθεση με τη χρήση εκρηκτικών υλών στη βορειοδυτική Κολομβία, όπου δρα η ισχυρότερη συμμορία που διακινεί ναρκωτικά στη χώρα, γνωστοποίησαν οι αρχές.

«Ο προσωρινός απολογισμός είναι οκτώ αστυνομικοί νεκροί», ανέφερε η αστυνομία σε ανακοίνωσή της, διευκρινίζοντας ότι η επίθεση διαπράχθηκε το πρωί στην κοινότητα Σαν Πέδρο δε Ουραμπά και ότι το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν οι άνδρες των δυνάμεων επιβολής της τάξης υπέστη σχεδόν ολική καταστροφή.

Οι αστυνομικοί συνόδευαν δημόσιους λειτουργούς εντεταλμένους να επιστρέψουν σε αγρότες εκτάσεις που είχαν απαλλοτριωθεί κατά τη διάρκεια του πολέμου με τους αντάρτες, όταν το αυτοκίνητό τους επλήγη από αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό.

Στην ανακοίνωσή της, η αστυνομία σημειώνει ότι στην περιοχή όπου έγινε η επίθεση είναι ιδιαίτερα ενεργή η Clan del Golfo, η ισχυρότερη συμμορία που διακινεί ναρκωτικά στην Κολομβία.

Της συμμορίας αυτής ηγείται ο Ντάιρο Αντόνιο Ουσούγα, ή «Οτονιέλ», ο πλέον καταζητούμενος κακοποιός στην Κολομβία, για τη σύλληψη του οποίου οι ΗΠΑπροσφέρουν αμοιβή πέντε εκατομμυρίων δολαρίων.

Η συμμορία, που ίδρυσαν άλλοτε παραστρατιωτικοί της άκρας δεξιάς μετά τον υποτιθέμενο αφοπλισμό τους το 2006, έχει δει τη δύναμή της να μειώνεται από τους 4.000 σε περίπου 1.000 άνδρες μετά την έναρξη ευρείας κλίμακας επιχειρήσεων που διέταξε η κυβέρνηση εναντίον της το 2015, σύμφωνα με την Μπογοτά.

Η Κολομβία κατατάσσεται στην πρώτη θέση παγκοσμίως τόσο στην παραγωγή φύλλων κόκας -της βάσης της κοκαΐνης- με 1.460.000 στρέμματα καλλιεργειών, όσο και στην παραγωγή κοκαΐνης, με 886 τόνους το 2016, κατά τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία του ΟΗΕ.