Η Γιούλια Σκριπάλ απέρριψε την πρόταση για προξενική συμπαράσταση εκ μέρους της Ρωσίας μετά τη δηλητηρίασή της με νευροπαραλυτικό παράγοντα, ανέφερε το Φόρεϊν Όφις. Ωστόσο, εκπρόσωπος της πρεσβείας της Ρωσίας στο Λονδίνο διέψευσε την ανακοίνωση αυτή.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών της Βρετανίας, η Γιούλια Σκριπάλ ενημερώθηκε για το αίτημα της Ρωσίας για επαφή με τις προξενικές αρχές της στο Λονδίνο. «Είναι ελεύθερη να αποφασίσει αν θέλει ή όχι να την δεχτεί» επεσήμανε ο εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου προσθέτοντας πως «μέχρι σήμερα, αντιλαμβανόμαστε ότι δεν το έχει κάνει». Απαντώντας σε αυτή την ενημέρωση από την πλευρά της η ρωσική πρεσβεία είπε πως πρόκειται για «ατεκμηρίωτες» πληροφορίες που δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν.

Το Λονδίνο επεσήμανε ότι σέβεται τη βούληση της 33χρονης γυναίκας που πλέον έχει αναρρώσει και έχει πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν μαζί με τον πατέρα της, τον πρώην διπλό πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ, 66 ετών.

Ο τελευταίος παραμένει στο νοσοκομείο του Σάλσμπερι και η υγεία του καλυτερεύει αλλά «με αργούς ρυθμούς».

Η Γιούλια έφτασε στη Βρετανία από τη Ρωσία για να επισκεφθεί τον πατέρα της ο οποίος ζει στο Σάλσμπερι μετά την «ανταλλαγή» κατασκόπων μεταξύ Μόσχας, Λονδίνου και Ουάσινγκτον, το 2010. Παλιότερα ο Σκριπάλ είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 13 ετών για τη συνεργασία του με τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες.

Σύμφωνα με βρετανικά μέσα ενημέρωσης, η Γιούλια Σκριπάλ μεταφέρθηκε από τις βρετανικές αρχές σε ασφαλή χώρο. Το γεγονός αυτό προκάλεσε την οργή της ρωσικής πρεσβείας που υποστήριξε σήμερα στο Twitter ότι η 33χρονη «κρατείται όμηρος».

Στις 6 Απριλίου το υπουργείο Εσωτερικών της Βρετανίας απέρριψε το αίτημα που είχε υποβάλει η ανιψιά του Σκριπάλ, Βικτόρια, να της δοθεί τουριστική βίζα για να επισκεφθεί την εξαδέλφη της.