Κατά τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, η ομάδα έρευνας του ειδικού ανακριτή με εισαγγελικά καθήκοντα Ρόμπερτ Μάλερ, ενημέρωσε τους δικηγόρους του Πολ Μάναφορτ ότι έχει εκδοθεί ένταλμα έρευνας για πέντε τηλεφωνικούς αριθμούς που διαχειρίζεται η εταιρία AT&T, μεταδίδει το ABC News.

Ο Μάλερ διερευνά το ενδεχόμενο συνωμοσίας μεταξύ της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ και της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα, γνωστοποίησε ότι στις 9 Μαρτίου, εκδόθηκε ένα ένταλμα έρευνας για την υπόθεση Μάναφορτ. Η έκδοση του εντάλματος αυτού, αφήνει να εννοηθεί ότι η έρευνα που διεξάγεται από την ομάδα του Μάλερ παραμένει επικεντρωμένη στην προσπάθεια συγκέντρωσης στοιχείων αναφορικά με την δράση του πρώην προέδρου της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, αλλά και πέρα από αυτόν, σε βάθος χρόνου.

Το ένταλμα αυτό, σχετίζεται με την διερεύνηση νέων στοιχείων που δεν συνδέονται με τις κατηγορίες που έχουν ήδη απαγγελθεί στον Μάναφορτ, ενώ παραμένει αδιευκρίνιστο το εύρος της έρευνας που διεξάγεται σε βάρος του.

Η αποκάλυψη του εντάλματος έγινε στο πλαίσιο αιτήματος της υπεράσπισης του Μάναφορτ προκειμένου να δημοσιοποιηθούν στοιχεία ή καταθέσεις σχετικά με την υπόθεση, που παρέμειναν άγνωστα.

Από την πλευρά της, η ομάδα ερευνών του Μάλερ δεν γνωστοποίησε τι ακριβώς επιδιώκει να διερευνήσει με την έκδοση του εντάλματος, ενώ σύμφωνα με την άποψη του συμβούλου του ABC News και πρώην ειδικού πράκτορα του FBI, Στιβ Γκόμεζ: “Από ένα ένταλμα όπως αυτό, οι ανακριτές είναι πιθανό να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικές με συνδρομές για την παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, αρχεία υπεραστικών τηλεφωνημάτων, στοιχεία γεωγραφικού προσανατολισμού σχετικά με τοποθεσίες, αλλά και κυρίως, τα περιεχόμενα τηλεφωνικών και ηλεκτρονικών μηνυμάτων.”

Στο δικαστικό έγγραφο που κατατέθηκε υπήρχε λίστα με επτά εντάλματα έρευνας που έχουν εκδοθεί σε βάρος του Μάναφορτ.

Οι ανακριτές έχουν συνολικά ερευνήσει τρεις τραπεζικούς λογαριασμούς του Μάναφορτ, την κατοικία του στην Βιρτζίνια, έναν αποθηκευτικό χώρο, τρεις λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αλλά κι έναν σκληρό δίσκο.

Δεν έχει διευκρινιστεί εάν τα νέα στοιχεία θα οδηγήσουν στην απαγγελία νέων κατηγοριών σε βάρος του. Ο ίδιος, έχει καταδικαστεί για συνωμοσία, ξέπλυμα χρήματος, φοροαποφυγή, αλλά κι άλλες κατηγορίες.

Σύμφωνα με μία άλλη διάσταση, οι ενέργειες του Μάλερ έχουν ως στόχο την κλιμάκωση της πίεσης που ασκείται στον Μάναφορτ, με ουσιαστική επιδίωξη την συνεργασία του με τις ανακριτικές αρχές και κεντρικό στόχο τον εντοπισμό πληροφοριών και στοιχείων που θα προσεγγίζουν τον στενό κύκλο συνεργατών του Τραμπ, αλλά και τον ίδιο τον Αμερικανό πρόεδρο.

Ο στενός συνεργάτης του Μάναφορτ, Ρικ Γκέιτς έχει υπογράψει συμφωνία συνεργασίας με την ομάδα έρευνας του Μάλερ, σε αντάλλαγμα για την ελάφρυνση του κατηγορητηρίου που τον βάρυνε, αλλά και την δραματική μείωση της ποινής που προέβλεπε η αρχική απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του. Ο Γκέιτς έχει αναλάβει την υποχρέωση ν’ απαντάει στο σύνολο των ερωτήσεων που του απευθύνουν οι ανακριτές, στο πλαίσιο της συμφωνίας συνεργασίας και παραδοχής της ενοχής που έχει υπογράψει με τον ειδικό ανακριτή. Ο ρόλος του, θεωρείται πλέον καθοριστικής σημασίας για την πορεία της έρευνας, αναφορικά με την δράση στελεχών της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ.

Ο Γκέιτς παρέμεινε στην προεκλογική εκστρατεία μέχρι την επίσημη ανάληψη καθηκόντων του προέδρου Τραμπ, τον Ιανουάριο του 2017. Σύμφωνα με την άποψη που έχει διαμορφωθεί ο ίδιος, φέρεται να τηρούσε αρχείο σχετικά με τις δραστηριότητες των στελεχών της προεκλογικής εκστρατείας.

Υπό την παραπάνω λογική, ο Μάλερ ενδιαφέρεται για την κλιμάκωση της άσκησης πίεσης -μέσω των πληροφοριών που δίνει ο Γκέιτς στην έρευνα- στον Μάναφορτ, προκειμένου να τον εξαναγκάσει να συνεργαστεί με τους ανακριτές.

Παράλληλα, βρίσκονται σε εξέλιξη οι προκαταρκτικές διαδικασίες για μία άλλη υπόθεση, στην οποία εμπλέκεται επιχειρηματικός συνεργάτης του Μάναφορτ και του Γκέιτς, ο οποίος φέρεται να είχε σχέσεις με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες.