Την αγανάκτησή του για την επίθεση με τα χημικάπου φέρεται ότι πραγματοποιήθηκε στην Ντούμα της Συρίας εξέφρασε οΓενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος ζήτησε να διεξαχθεί «αμερόληπτη» έρευνα από διεθνείς ερευνητές που θα έχουν «ανεμπόδιστη» πρόσβαση.

«Οποιαδήποτε επιβεβαιωμένη χρήση χημικών όπλων, από οποιαδήποτε πλευρά και κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, είναι αποτρόπαιη και αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Αντόνιο Γκουτέρες.

«Η σοβαρότητα των πρόσφατων κατηγοριών απαιτεί εμπεριστατωμένη έρευνα με χρήση αμερόληπτης, ανεξάρτητης και επαγγελματικής εμπειρογνωμοσύνης» πρόσθεσε.

Ο Γκουτέρες επανέλαβε την πλήρη υποστήριξή του προς τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) και στην αποστολή του να εξακριβώσει τα γεγονότα. Υπογράμμισε πως οι ερευνητές του ΟΑΧΟ «θα πρέπει να έχουν πλήρη πρόσβαση, χωρίς κανέναν περιορισμό ή εμπόδιο στις δραστηριότητές τους».

Στις 22:00 η ψηφοφορία για το αμερικανικό σχέδιο

Σύμφωνα με διπλωμάτες, οι ΗΠΑ ζήτησαν να διεξαχθεί ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών σήμερα, Τρίτη στις 22.00 ώρα Ελλάδας επί του αμερικανικού σχεδίου απόφασης που προβλέπει τον καθορισμό μηχανισμού διενέργειας έρευνας σχετικά με τη φερόμενη χρήση χημικών όπλων.

Διπλωμάτες αναφέρουν ότι είναι πιθανό η Ρωσία να ασκήσει βέτο στο σχέδιο. Ένα σχέδιο απόφασης χρειάζεται εννέα ψήφους υπέρ και κανένα βέτο από τη Ρωσία, την Κίνα, τη Γαλλία, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ προκειμένου να εγκριθεί.

Αντίθετη η Κίνα σε παρορμητικές ενέργειες

Στο μεταξύ, από το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοινώθηκε πως η Κίνα «αντιτίθεται στην παρορμητική προσφυγή στη βία και στις απειλές χρήσης βίας στις διεθνείς σχέσεις».

«Μια πλήρης, αμερόληπτη και αντικειμενική έρευνα» πρέπει να διεξαχθεί κατ’ αρχάς και κανένα μέρος δεν μπορεί «να προκαταλάβει αποτελέσματα για να αντλήσει αυθαίρετα συμπεράσματα» υπογράμμισε σε συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γκενγκ Σουάνγκ. «Οι στρατιωτικές ενέργειες δεν μας οδηγούν πουθενά» πρόσθεσε.

Σχέδιο ψηφίσματος καταθέτει και η Μόσχα

Σχέδιο ψηφίσματος ανταγωνιστικό εκείνου των ΗΠΑ αναμένεται να καταθέσει η Ρωσία στον ΟΗΕ,το οποίο θα προβλέπει τη διεξαγωγή «έρευνας» με τη συμμετοχή του διεθνούς Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) μετά τη φερόμενη χημική επίθεση εναντίον Σύρων ανταρτών στην Ντούμα.

Όπως ανακοίνωσε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, «θα καταθέσουμε σήμερα σχέδιο ψηφίσματος το οποίο θα απαιτεί τη διεξαγωγή έρευνας», προσθέτοντας πως η Μόσχα επιθυμεί να συμμετάσχουν στην έρευνα αυτή «ανεξάρτητοι ειδικοί του ΟΑΧΟ».