Με αφορμή την 20η επέτειο της συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής του 1998 στη Βόρεια Ιρλανδία, η Le Monde φιλοξενεί συνέντευξη του Τζέρι Άνταμς, βουλευτή του Sinn Fein – ήταν αρχηγός του από το 1938, τον διαδέχτηκε η Μέρι Λου Μακντόναλντ – στο ιρλανδικό Κοινοβούλιο, ο οποίος υπήρξε για δεκαετίες ηγέτης στον αγώνα κατά των Βρετανών και στη συνέχεια από τους πρωτεργάτες της ειρήνης.

Καθώς πολλοί μιλούν για τον κίνδυνο υπονόμευσης της ειρήνης μετά το Brexit, o ιρλανδός πολιτικός τοποθετείται επίσης διαβεβαιώνοντας πως «θα επιτύχουμε την ιρλανδική ενότητα… η ειρηνευτική διαδικασία βρίσκεται σε καλό δρόμο. Τίποτα δεν είναι δεδομένο και πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε γι΄ αυτό, όμως κανείς Βορειο-ιρλανδός δεν υπερασπίζεται την επιστροφή στη σύγκρουση.

Οι ρεπουμπλικανοί που είχαν άλλοτε εμπλακεί στον ένοπλο αγώνα ενέκριναν την ειρηνευτική συμφωνία επειδή θεώρησαν ότι δεν υπήρχε άλλη εναλλακτική. Επομένως δεν υπάρχει κάποια δικαιολογία για ένοπλο αγώνα».

Υπενθυμίζοντας ότι η Β. Ιρλανδία απέρριψε το Brexit, και το Sinn Fein έκανε αγώνα γι΄ αυτό, ο Τζερι Άνταμς σημειώνει ότι «η έξοδος των Βρετανών από την ΕΕ αποτελεί τεράστιο κίνδυνο για την Ιρλανδία: την επιστροφή συνόρων μεταξύ Βορρά και Νότου» και προσθέτει πως «το Συντηρητικό Κόμμα, όπως και ο ιρλανδός σύμμαχός του, το DUP, αγνοούν την ψήφο των Βορειο-Ιρλανδών που τάχθηκαν υπέρ της παραμονής στην ΕΕ. Εάν συνεχίσουμε στο δρόμο που επέλεξε το Λονδίνο, αυτό θα είναι καταστροφή για τους Ιρλανδούς».