Την εκ νέου ρύθμιση του τρόπου υπολογισμού του φόρου ακίνητης περιουσίας αποφάσισε το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας, κρίνοντας αντισυνταγματικό το μέχρι τώρα ισχύοντα νόμο.

Σύμφωνα με την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου, ο τρόπος υπολογισμού του φόρου ακίνητης περιουσίας, ο οποίος ισχύει από το 1964 για τα δυτικά κρατίδια και από το 1935 για τα πρώην ανατολικά, θεωρήθηκε ότι είναι «απολύτως ξεπερασμένος» και οδηγεί σε «βαριές ανισότητες στην αντιμετώπιση των ιδιοκτητών ακινήτων».

Μάλιστα, το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο τονίζει πως ο τρόπος υπολογισμού θα πρέπει να ρυθμιστεί εκ νέου το αργότερο έως το τέλος του 2019, ωστόσο η μεταβατική περίοδος μέχρι την πλήρη εφαρμογή της νέας νομοθεσίας μπορεί να διαρκέσει το ανώτερο πέντε χρόνια, μέχρι το 2024.

Σύμφωνα με τα ισχύοντα, ένας ιδιοκτήτης βίλας στην Βαυαρία πληρώνει λιγότερο φόρο από ότι «η γιαγιά με το μικρό σπιτάκι της στο Κάστροπ-Ράουξελ (χωριό της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας)», αναφέρει χαρακτηριστικά η Bild.

Το Δικαστήριο πάντως δεν δίνει κατευθύνσεις σχετικά με τη νέα ρύθμιση και αφήνει τον νομοθέτη απολύτως ελεύθερο.

Στην Γερμανία καταβάλλεται σήμερα φόρος ύψους 14 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως, για συνολικά 35 εκατομμύρια οικόπεδα. Οι φόροι καταβάλλονται στους δήμους και αποτελούν την μεγαλύτερη πηγή εσόδων τους, με τα οποία χρηματοδοτούνται έργα υποδομής, σχολεία κλπ.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου, ανάλογα με το ποιο μοντέλο υπολογισμού τελικά θα εφαρμοστεί, εκφράζονται ανησυχίες ότι οι ιδιοκτήτες αλλά και οι ενοικιαστές θα επιβαρυνθούν σημαντικά, διότι επιτρέπεται η μετακύληση του φόρου στους ενοικιαστές.