Την αναστολή της άδειας που είχε παρασχεθεί στην Uber για την πραγματοποίηση δοκιμών οχημάτων με σύστημα αυτόνομης οδήγησης στο δημόσιο δίκτυο της Αριζόνας, ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της αμερικανικής πολιτείας μετά το τροχαίο δυστύχημα που σημειώθηκε στις 18 Μαρτίου με αποτέλεσμα το θάνατο 49χρονη πεζής.

Στη σχετική επιστολή που απεστάλη στον επικεφαλής της Uber, Dara Khosrowshahi, ο κυβερνήτης της νοτιοδυτικής πολιτείας των ΗΠΑ, Doug Ducey αναφέρει μεταξύ άλλων ότι το οπτικό υλικό από το δυστύχημα είναι «ανησυχητικό και εγείρει πολλά ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσο η Uber θα μπορούσε να συνεχίσει τις δοκιμές στην Αριζόνα».

Παράλληλα σύμφωνα με τον ίδιο, το συμβάν αποτελεί «αναμφισβήτητη αποτυχία» της συγκεκριμένης τεχνολογίας, εξ ου και όπως αναφέρει στην επιστολή «για το συμφέρον των πολιτών, ζητήθηκε από τις αρμόδιες αρχές της πολιτείας η αναστολή της άδειας της Uber για την διεξαγωγή δοκιμών των αυτόνομων οχημάτων της στο δημόσιο οδικό δίκτυο της Αριζόνας».

Η Uber η οποία έχει ήδη από την ημέρα του δυστυχήματος αποσύρει το στόλο αυτόνομων οχημάτων της από τους δρόμους της Αριζόνας, απάντησε σε δική της ανακοίνωση ότι βρίσκεται σε «συνεχή διάλογο με τις αρχές και είναι πρόθυμη να προσφέρει διευκρινίσεις και να λάβει μέτρα για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση των προβληματισμών τους».

Η απόφαση ερμηνεύεται ως ένα επιπλέον πλήγμα για την αμερικανική φίρμα η οποία έχει επανειλημμένως ανακοινώσει ότι η μελλοντική της ανάπτυξη εναπόκειται στα οχήματα με τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης, καθώς αυτή η εξέλιξη αναμένεται να την φέρει ένα βήμα πίσω από τους ανταγωνιστές της όπως η Alphabet Waymo.

Σημειώνεται ότι η Uber είχε επιλέξει την πολιτεία της Αριζόνας για δοκιμές αφού οι αρχές του Σαν Φρανσίσκο το οποίο αποτελούσε την αρχική της επιλογή είχαν απορρίψει αντίστοιχο αίτημα ελλείψει των κατάλληλων διασφαλίσεων.

Κατά αυτόν τον τρόπο, η Αριζόνα έγινε από το 2016 το προνομιακό πεδίο δοκιμών της Uber με δεδομένο ότι στη συγκεκριμένη πολιτεία εκτελούσαν δοκιμές παραπάνω από τα μισά αυτόνομα οχήματα του στόλου της αμερικανικής φίρμας ο οποίος αριθμεί συνολικά 200 αυτοκίνητα.