Ακιντζί: Οι Τουρκοκύπριοι δεν θέλουν να γίνουν τουρκική επαρχία

Μηνύματα προς την Αγκυρα, αλλά και προς τους Ελληνοκυπρίους, έστειλε ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος δήλωσε ότι «οι Τουρκοκύπριοι δεν επιθυμούν να προσαρτηθούν τα κατεχόμενα στην Τουρκία και να γίνουν η 82η επαρχία της, όπως δεν επιθυμούν να γίνουν μειονότητα των Ελληνοκυπρίων».

Σύμφωνα με τα τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης, ο Ακιντζί, μιλώντας αργά το βράδυ της Πέμοτης, σε διακαναλική συνέντευξη, είπε ότι Τουρκοκύπριοι «πρέπει να ελέγχουν όλες τις δομές τους», ενώ. ζήτησε από την Τουρκία «να δείξει κατανόηση για την προσπάθεια της τουρκοκυπριακής πλευράς να σταθεί στα πόδια της».

Ειδικότερα, ο Ακιντζί, για πρώτη φορά, δεν απέκλεισε το μοντέλο του «βελούδινου διαζυγίου» υπό την σκέπη της ΕΕ. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό το σχέδιο έχει υποστηρικτές στην ελληνοκυπριακή πλευρά, ενώ, όπως σημείωσε, επιθυμεί να έχει την άποψη του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη σχετικά με αυτό το ενδεχόμενο.

Τόνισε, επίσης, ότι:

– Αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στη στάση που τηρεί η ε/κ πλευρά στο ζήτημα της πολιτικής ισότητας και στις εγγυήσεις.

– Αναμένει αλλαγή στάσης εκ μέρους της ε/κ πλευράς σε αυτά τα ζητήματα, κυρίως στην αποδοχή της αρχής της εκ περιτροπής προεδρίας, για να αλλάξει το υφιστάμενο αρνητικό κλίμα στις σχέσεις των δυο πλευρών.

– Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο συνάντησης με τον Πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη, προκειμένου να συζητήσουν «πρόσωπο με πρόσωπο» πως θα προχωρήσουν.

Παράλληλα, έθεσε όρους για μια νέα διαδικασία των συνομιλιών, αποδίδοντας ιδιαίτερη σημασία στο χρονοδιάγραμμα. Υποστήριξε, ακόμα, ότι απαιτείται «αλλαγή της νοοτροπίας της ε/κ πλευράς και της πλήρης αποδοχή της ομοσπονδιακής λύσης».

Για την ΑΟΖ και τους υδρογονάνθρακες ο Ακιντζί είπε ότι «η φτηνότερη και συντομότερη δρόμος οδός για τη μεταφορά του φυσικού αέριου στη Δύση είναι η Τουρκία» και προειδοποίησε ότι μέχρι το καλοκαίρι «ενδέχεται να παρατηρηθεί έντονη κινητικότητα στα περίχωρα της Κύπρου».

Σε περίπτωση, είπε, που δεν αλλάξουν τα σημερινά δεδομένα, δηλαδή σε περίπτωση που δεν έρθουν σε συνεννόηση οι δυο πλευρές, «τότε Τουρκία (Εταιρία Τουρκικών Πετρελαίων) και Τουρκοκύπριοι θα ξεκινήσουν έρευνες σε περιοχές που διεκδικεί η τουρκοκυπριακή πλευρά με το σκάφος γεωτρήσεων που θα φτάσει από την Κωνσταντινούπολη».

Γι’ αυτό, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης επανέλαβε την πρόταση περί δημιουργίας δικοινοτικής επιτροπής για το φυσικό αέριο. Αυτό, υποστήριξε, «θα είναι το καλύτερο μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης».

Από τις δηλώσεις Ακιντζί για την ‘Αγκυρα ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα εξής:

-Πρώτον, η σημασία του δημοκρατικού πολιτεύματος και του κοινωνικού πλαισίου των Τουρκοκυπρίων με ανοχή στις διαφορετικές σκέψεις και απόψεις, οι οποίες δεν εμπεριέχουν το στοιχείο της βίας.

-Δεύτερον, ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν υιοθετήσει τις αρχές του Κεμαλισμού από την δεκαετία του 1920.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk