Τσίπρας: Πρέπει να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες για το Κυπριακό

Σε εξέλιξη βρίσκεται στο Προεδρικό Μέγαρο η Τριμερής Συνάντηση μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Ιορδανίας, μεταξύ

Σε εξέλιξη βρίσκεται στο Προεδρικό Μέγαρο η Τριμερής Συνάντηση μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Ιορδανίας, μεταξύ του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα και του βασιλιά της Ιορδανίας Αμπτάλαχ ΙΙ. Είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται τέτοια τριμερής συνάντηση με την Ιορδανία, η οποία από ελλαδικής και κυπριακής πλευράς θεωρείται σημαντική, αφού σ΄αυτήν θα υπογραφούν συμφωνίες που αφορούν την ενέργεια και τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στη ΝΑ Μεσόγειο, ενώ θα συζητηθεεί το Κυπριακό και το προσφυγικό. Αλλωστε η Ιορδανία φιλοξενεί αυτή τη στιγμή χιλιάδες πρόσφυγες. Είχαν προηγηθεί τριμερής συναντήσεις Κορυφής Ελλάδας- Κύπρου- Αιγύπτου και Ελλάδας- Κύπρου Ισραήλ.

Πρώτος έφτασε τον Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία ο Αλέξης Τσίπρας. Κατά την άφιξή του έγινε επίσημη υποδοχή ( με στρατιωτικά αγήματα και με τον εθνικό ύμνο) από τον Πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη και κατάθεση στεφάνου στον ανδριάντα του Αρχιεπισκόπου Μακάριου ΙΙΙ.
Καλωσορίζοντας τον κ. Τσίπρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε ιδιαίτερη ικανοποίηση για την παρουσία του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Κύπρο και είπε ότι «από τη μια έχουμε μέσα στα πλαίσια των τακτικών επαφών μας» στενή συνεργασία «αλλά το πιο σημαντικό είναι η συνέχιση της κοινής πολιτικής για διεύρυνση των σχέσεων μας με τις χώρες της περιοχής. Θέλω να πιστεύω ότι όπως έχουμε κτίσει άριστες σχέσεις με την Αίγυπτο, το Ισραήλ, με τον Λίβανο όπου η προοπτική είναι εξαιρετική το ίδιο θα εμβαθύνουμε τις σχέσεις με την Ιορδανία για μια συνεργασία που στοχεύει στην αντιμετώπιση των όσων η περιοχή μας αντιμετωπίζει είτε είναι το Μεσανατολικό είτε το Συριακό είτε το Κυπριακό ή η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας».
Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «είναι πάντα χαρά μου να βρίσκομαι στην Κύπρο. Αυτή τη φορά βρισκόμαστε για να εγκαινιάσουμε μια νέα συνεργασία σε τριμερές επίπεδο με μια πολύ σημαντική χώρα της περιοχής.Η Ιορδανία παίζει καθοριστικό ρόλο στη Μέση Ανατολή και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την ασφάλεια, τη διαχείριση των προσφυγικών ροών. Με αυτή την έννοια θεωρώ ότι η κοινή στρατηγική που έχουμε ακολουθήσει για να αναδείξουμε την Ελλάδα και την Κύπρο ως πυλώνες ασφάλειας, ειρήνης και συνεργασίας στην περιοχή είναι μια στρατηγική που έχει παράξει ουσιαστικά αποτελέσματα και τη συνεχίζουμε για να αναβαθμίσουμε ακόμη περισσότερο τον ρόλο και την παρουσία μας στην ευρύτερη περιοχή. Είναι χαρά μου που βρίσκομαι στην Κύπρο, το περιβάλλον, το κλίμα εύκρατο και ζεστό και ο κόσμος πολύ φιλικός, θερμός».
Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε επίσης «την κοινή μας προσπάθεια να αναβαθμίσουμε τον ρόλο μας και να βάλουμε ένα λιθαράκι στην διαρκή μας προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού για το οποίο προβλέπω ότι μετά την εκλογική αναμέτρηση στην Κύπρο τις επόμενες μέρες θα ανοίξει το παράθυρο του διαλόγου. Επεσήμανε επίσης «την κοινή μας προσπάθεια να αναβαθμίσουμε τον ρόλο μας και να βάλουμε ένα λιθαράκι στην διαρκή μας προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού για το οποίο προβλέπω ότι μετά την εκλογική αναμέτρηση στην Κύπρο τις επόμενες μέρες θα ανοίξει το παράθυρο του διαλόγου. Εμείς παραμένουμε σταθερά προσηλωμένοι στη θέση ότι πρέπει να ξαναρχίσουν οι διαδικασίες για την εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού».
Τέλος, ο κ. Τσίπρας είπε «θέλω να σας ευχαριστήσω για την πολύτιμη συνεργασία που είχαμε όλο αυτό το διάστημα».
Ακολούθως απονεμήθηκε τιμητική διάκριση στον Γενικό Διευθυντή του κυπριακού Υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρο Ζήνων από τον Έλληνα Πρωθυπουργό.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk