Αμφιβολίες για την έκταση της ρωσικής ανάμειξης στο δημοψήφισμα για το Brexit εγείρει μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, η οποία βρήκε ότι οι ρωσικές προσπάθειες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να επηρεαστεί το αποτέλεσμα υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ είναι πιο περιορισμένες απ’ όσο πολλοί πίστευαν αρχικά.
Πολιτικοί, δημοσιογράφοι και πανεπιστημιακοί στη Βρετανία αναφέρθηκαν πολλές φορές στην πιθανότητα ρωσικοί κύκλοι να εκμεταλλεύτηκαν το Facebook, το Twitter και άλλες πλατφόρμες για να γείρουν την πλάστιγγα προς το Brexit, όπως ακριβώς συνέβη στις αμερικανικές εκλογές υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ.
Μέλη του βρετανικού κοινοβουλίου ζήτησαν πληροφορίες από εταιρείες κοινωνικών μέσων δικτύωσης προκειμένου να διερευνηθεί αν η Ρωσία επιχείρησε να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στους βρετανικούς και στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, όπως έγινε στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τους «New York Times», η αποδυνάμωση ή η διάσπαση της ΕΕ αποτελεί προτεραιότητα της Ρωσίας εδώ και καιρό, γι’ αυτό μεταχειρίζεται τεχνάσματα, όπως ψεύτικα προφίλ, στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης για να σπείρει τη διχόνοια όπου μπορεί.
Ωστόσο η μελέτη του Oxford Internet Institute, που δόθηκε αυτή την εβδομάδα στη δημοσιότητα, δείχνει ότι οι αποδείξεις για τη ρωσική ανάμειξη στο Brexit είναι λίγες. Οι ερευνητές έλαβαν υπ’ όψιν τους όσα έχουν γίνει γνωστά για τη ρωσική ανάμειξη στις αμερικανικές εκλογές, η οποία ήταν πολύ ευρύτερη.
Το Oxford Internet Institute εξέτασε σχεδόν 3.000 λογαριασμούς στο Twitter που είχαν κάποια διασύνδεση με τη Ρωσία είτε μέσω των αντίστοιχων αποκαλύψεων στην Ουάσιγκτον είτε μέσω δημοσιογραφικών ή ακαδημαϊκών ερευνών. Οι ερευνητές της Οξφόρδης εξέτασαν όλα τα tweets των λογαριασμών αυτών τις δύο εβδομάδες που προηγήθηκαν του δημοψηφίσματος για το Brexit στις 23 Ιουνίου 2016. Βρήκαν ότι μόνο 84 από τους λογαριασμούς αυτούς είχαν ασχοληθεί με το Brexit και είχαν ανεβάσει συνολικά 6.734 tweets. Ως αποτέλεσμα «εντοπίσαμε λίγες αποδείξεις για ρωσικό περιεχόμενο», έγραψαν.
Οι ερευνητές της Οξφόρδης προτίμησαν να επικεντρωθούν στο Twitter διότι το περιεχόμενό του είναι πιο εύκολα προσβάσιμο, μπορεί να γίνει ευκολότερα αναζήτηση καθώς και να τεθεί ευκολότερα στο αρχείο απ’ όσο το περιεχόμενο από άλλες πλατφόρμες, όπως το Facebook. Η επιτροπή του βρετανικού κοινοβουλίου που εξετάζει τη ρωσική ανάμειξη στο Brexit ζήτησε και από το Facebook πληροφορίες για το θέμα. Την περασμένη εβδομάδα έλαβε την απάντηση από το Facebook ότι δεν εντοπίστηκαν αποδείξεις για σημαντική ρωσική δραστηριότητα στην πλατφόρμα αυτή την περίοδο πριν από το Brexit. Το Facebook όμως δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες για την εσωτερική του έρευνα.
Το Twitter, απαντώντας στην ίδια επιτροπή, δήλωσε ότι εξέτασε λογαριασμούς που «έχουν εντοπιστεί ότι χρηματοδοτούνται από ρωσικές πηγές» και βρήκε μόνο έναν στο δίμηνο που προηγήθηκε του Brexit: τον λογαριασμό στο Twitter του αγγλόφωνου ρωσικού ειδησεογραφικού δικτύου Russia Today. Ο συγκεκριμένος λογαριασμός, @RT_com, δαπάνησε 44.615,87 δολάρια για διαφημίσεις προς χρήστες στη Βρετανία αλλά μόνο 1.031,99 δολάρια το δίμηνο πριν από το δημοψήφισμα.
Αλλά σύμφωνα με μέλη της επιτροπής του βρετανικού κοινοβουλίου, δεν έχει γίνει σαφές αν η Ρωσία χρησιμοποίησε άλλους λογαριασμούς που δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί προκειμένου να επηρεάσει το δημοψήφισμα για το Brexit.