• Αναζήτηση
 • Εργατικοί: Nα κρατηθεί το Ηνωμένο Βασίλειο στην τελωνειακή ένωση

  Το αντιπολιτευόμενο βρετανικό Εργατικό Κόμμα κάλεσε την πρωθυπουργό Τερίζα Μέι να θέσει σε συζήτηση κατά τις συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση τη συμμετοχή της Βρετανίας στην ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση μετά το Brexit.

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Το αντιπολιτευόμενο βρετανικό Εργατικό Κόμμα κάλεσε την πρωθυπουργό Τερίζα Μέι να θέσει σε συζήτηση κατά τις συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση τη συμμετοχή της Βρετανίας στην ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση μετά το Brexit.

  «Οι τελευταίες 24 ώρες έδωσαν νέο νόημα στη φράση »συνασπισμός του χάους»», δήλωσε στο κοινοβούλιο ο εκπρόσωπος των Εργατικών για το Brexit Κιρ Στάρμερ μετά την κατάρρευση την τελευταία στιγμή απόπειρας συμφωνίας με τις Βρυξέλλες.

  «Άραγε η πρωθυπουργός θα ξανασκεφτεί τώρα τις ριψοκίνδυνες κόκκινες γραμμές της και θα βάλει πίσω στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης επιλογές όπως η τελωνειακή ένωση και η ενιαία αγορά;» ρώτησε ο Στάρμερ.

  Μιλώντας για το ζήτημα της Βόρειας Ιρλανδίας, ο υπουργός αρμόδιος για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις δήλωσε πως οποιαδήποτε εικασία ότι η βρετανική κυβέρνηση θα άφηνε μόνο ένα τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου μέσα στην τελωνειακή ένωση είναι εσφαλμένη.

  Χωρίς τελική συμφωνία ολοκληρώθηκε, την Δευτέρα, η συνάντηση μεταξύ της βρετανίδας πρωθυπουργού Τερίζα Μέι και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

  Η βρετανίδα πρωθυπουργός επισήμανε ότι οι βασικές διαφορές παραμένουν σε μια σειρά από θέματα.

  Υποστήριξε ότι πιθανή είναι η επανέναρξη των συνομιλιών πριν από το τέλος της εβδομάδας, ενώ εξέφρασε αισιοδοξία για την επόμενη συνάντηση.

  Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ δεν έκρυψε την απογοήτευσή του για την υπαναχώρηση της βρετανικής κυβέρνησης από τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά στο κρίσιμο ζήτημα του καθεστώτος των συνόρων της χώρας του με τη Βόρεια Ιρλανδία μετά το Brexit.

  Ο Κάρουιν Τζόουνς, πρωθυπουργός της Ουαλίας, ο οποίος είχε ταχθεί υπέρ της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην ενιαία αγορά, έγραψε στο Twitter: «Αν ένα τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου έχει το δικαίωμα να παραμείνει στην ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση, τότε αναμένουμε και εμείς να μας γίνει η ίδια προσφορά».

  Και ο δήμαρχος του Λονδίνου, ο Σαντίκ Καν, δήλωσε ότι η πόλη του θα πρέπει να συνάψει επίσης ειδική συμφωνία για το Brexit που να της επιτρέπει να παραμείνει στην ενιαία αγορά και την τελωνειακή Ένωση.

  Κόσμος
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk