• Αναζήτηση
 • Brexit: Το DUP δε θα δεχτεί συμφωνία διαχωρισμού Β. Ιρλανδίας από ΗΒ

  Το βορειοϊρλανδικό κόμμα DUP που στηρίζει την κυβέρνηση μειοψηφίας της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι έλαβε το προσχέδιο της συμφωνίας μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών για το Brexit αργά το πρωί της Δευτέρας και διαμήνυσε αμέσως στην Ντάουνινγκ Στριτ ότι οι όροι που περιέχει ήταν απαράδεκτοι.

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Το βορειοϊρλανδικό κόμμα DUP που στηρίζει την κυβέρνηση μειοψηφίας της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι έλαβε το προσχέδιο της συμφωνίας μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών για το Brexit αργά το πρωί της Δευτέρας και διαμήνυσε αμέσως στην Ντάουνινγκ Στριτ ότι οι όροι που περιέχει ήταν απαράδεκτοι.

  «Μολονότι ενημερωθήκαμε πολλές φορές τις τελευταίες ημέρες, λάβαμε γραπτά κείμενα μόλις αργά το πρωί της Δευτέρας», διευκρίνισε ο Νάιτζελ Ντοντς, ο αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος και βουλευτής στη Βουλή των Κοινοτήτων.

  «Αντιλαμβανόμαστε ότι αυτό οφείλεται εν μέρει στις καθυστερήσεις που προκάλεσαν η ιρλανδική κυβέρνηση και η διαπραγματευτική ομάδα της ΕΕ. Αμέσως μόλις παραλάβαμε το κείμενο αναφέραμε σε υψηλόβαθμους εκπροσώπους της (βρετανικής) κυβέρνησης ότι ήταν σαφώς απαράδεκτο στην παρούσα μορφή του», συνέχισε ο Ντοντς, μιλώντας σε δημοσιογράφους. Πρόσθεσε ότι το κόμμα του θα εργαστεί για όσο διάστημα χρειαστεί προκειμένου να επιτευχθεί μια σωστή συμφωνία για το Brexit.

  Ωστόσο, επανέλαβε ότι το DUP δεν θα δεχτεί καμία συμφωνία με βάση την οποία η Βόρεια Ιρλανδία θα διαχωριστεί σε οικονομικό ή πολιτικό επίπεδο από το Ηνωμένο Βασίλειο. «Σήμερα υπάρχει μια συμφωνία να παραμείνει ενωμένο το Ηνωμένο Βασίλειο και δεν θα συμβεί τίποτα που να προκαλέσει τη διάλυση αυτού του σπουδαίου Ηνωμένου Βασιλείου», τόνισε.

  Ο υπουργός Ντέιβιντ Ντέιβις που είναι αρμόδιος για το Brexit, από την πλευρά του, σημείωσε ότι ο Ντοντς έχει δίκιο. Είπε επίσης ότι το θέμα των συνόρων μεταξύ της Ιρλανδίας και του Ηνωμένου Βασιλείου θα αντιμετωπιστεί στην επόμενη φάση των συζητήσεων για το Brexit.

  Ο βουλευτής του DUP κατηγόρησε επίσης την Ιρλανδία ότι ενεργεί με «ασύνετο και επικίνδυνο» τρόπο και ότι θέτει σε κίνδυνο τις καλές σχέσεις της με τη Βρετανία. «Η Δημοκρατία της Ιρλανδίας κάνει επίδειξη δύναμης και χρησιμοποιεί την τρέχουσα θέση της για να προσπαθήσει να αποκομίσει οφέλη», υποστήριξε, σε ομιλία του στο κοινοβούλιο.

  «Δεν διαφωνώ με την επιθυμία τους να προωθήσουν τα συμφέροντά τους, αλλά το κάνουν με ασύνετο και επικίνδυνο τρόπο, θέτοντας σε κίνδυνο πολλά χρόνια καλών σχέσεων με τη Βρετανία και καλής συνεργασίας με τη Βόρεια Ιρλανδία», επέμεινε.

  Το DUP διαφωνεί κατηγορηματικά με την εναρμόνιση, μετά την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, του ρυθμιστικού πλαισίου που θα ισχύει στην Βόρεια Ιρλανδία με εκείνο που εφαρμόζεται στην Δημοκρατία της Ιρλανδίας, η οποία παραμένει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υποστηρίζει ότι η ρύθμιση αυτή «θα αποσπάσει» την βρετανική επαρχία του Όλστερ από την βρετανική επικράτεια.

  Κόσμος
  Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Extravagant σκηνικό… Η στάχτη από το πούρο έπεσε ξαφνικά πάνω στο βαρύτιμο χαλί του 18ου αιώνα. Δίπλα ακριβώς στον πίνακα του... ΣΙΒΥΛΛΑ
  Helios Kiosk