Τι συμβαίνει στην παλιά πόλη της Αμμοχώστου η οποία εδώ και 43 χρόνια αποτελεί την πόλη φάντασμα; Εως τώρα δεν υπήρχε ζωή, τα Ηνωμένα Εθνη απαγόρευαν κάθε δραστηριότητα και (είσοδο), λογαριάζοντάς την ως «νεκρά ζώνη», έως ότου επιλυθεί το κυπριακό.
Και όμως φαίνεται πως κάποιοι κάνουν τα στραβά μάτια, αφού υπάρχουν πλέον αναφορές ότι οι Τούρκοι κατάφεραν και διείσδυσαν στην πόλη (με την ανοχή προφανώς των Ηνωμένων Εθνών) επιδιόρθωσαν τα καταστρεμμένα από τις τουρκικές βόμβες (της εισβολής του 1974) ξενοδοχεία, τα λειτούργησαν και έφεραν μάλιστα και τουρίστες. Ας δούμε όμως τα πράγματα με τη σειρά:
Σαν βόμβα έσκασε, πριν από λίγες ημέρες, η είδηση του τουρκοκύπριου αρθρογράφου της DAILY KIBRIS, Μεχμέτ Χασγκουλέρ, ότι τουλάχιστον τα μισά ξενοδοχεία στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου πρόκειται να επαναλειτουργήσουν και να τεθούν στις υπηρεσίες της παράνομης τουριστικής βιομηχανίας στα κατεχόμενα μέχρι το τέλος του 2018. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται ο ίδιος στο άρθρο του, τ’ όλο εγχείρημα θα πραγματοποιηθεί υπό την καθοδήγηση της Τουρκίας.
Εως σήμερα ήταν γνωστό στους πάντες ότι ο χρόνος έχει παγώσει για την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου. Μια πόλη-στολίδι για την Κύπρο, που έχει μετατραπεί σε πόλη-φάντασμα. Ηδη κυπριακές εφημερίδες στην κυριακάτικη έκδοσή τους (και συγκεκριμένα η «Σημερινή») παρουσιάζουν φωτογραφικό υλικό, που δείχνουν ότι η περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου ανοίγει επιλεκτικά, όχι μόνο για Τούρκους στρατιωτικούς αλλά και για Τούρκους τουρίστες, που παραθερίζουν σε οργανωμένες πλαζ ( με τη χρυσή αμμουδιά, ίσως οι καλύτερες της Μεσογείου),, μέσα στην περίκλειστη πόλη, σε τρία τουλάχιστον ξενοδοχεία.
Σύμφωνα με πηγές από τα κατεχόμενα, υπάρχει και τέταρτο ξενοδοχείο που αναμένεται μέσα στο 2018 να μπει σε πρόγραμμα κατασκευαστικής βελτίωσης. Μπορεί ο τουρκοκύπριος αρθρογράφος να θέλησε να κάνει πιο εντυπωσιακή την είδησή του, ωστόσο η αλήθεια είναι πλέον μία. Δυστυχώς, η ζωή στην περίκλειστη πόλη αρχίζει δειλά-δειλά, αλλά με τους νόμιμους κατοίκους της να μπορούν να την δουν μόνο πίσω από τα συρματοπλέγματα της κατοχής.
Οι φωτογραφίες που παρουσιάστηκαν προκαλούν, στους κυπρίους, θλίψη και πόνο. Οργανωμένη πλαζ με ξαπλώστρες σε τρία ξενοδοχεία (το ένα μάλιστα είχε περάσει στην ιστορία, μετά τον βομβαρδισμό του από βόμβες ναπάλμ από τουρκικό μαχητικό, με νεκρούς στα μπαλκόνια του) και ομπρέλες και αρκετός κόσμος να μπαίνει στα γαλάζια νερά της Αμμοχώστου. Και όλα αυτά την ώρα που οι αρμόδιοι στις ελεύθερες περιοχές αποκρύβουν την αλήθεια ή πραγματικά δεν γνωρίζουν τι γίνεται στα κατεχόμενα. Μάλιστα σε ορισμένα ξενοδοχεία εγκατέστησαν και δορυφορικά πιάτα, προφανώς για να μπορούν όσοι διαμένουν, να βλέπουν τα τουρκικά κανάλια.
Το καλοκαίρι, ο λεγόμενος «δήμαρχος» Αμμοχώστου, Ισμαήλ Αρτέρ, είχε πει ότι αρχές Αυγούστου θα ανοίξει ως «δημόσια», συγκεκριμένη έκταση για παραλία, ωστόσο θα έχουν δικαίωμα να εισέρχονται με την επίδειξη ταυτότητας μόνο «υπήκοοι» του ψευδοκράτους και Τούρκοι πολίτες. Αναφερόταν στην παραλία Δερύνειας, στην υπό διοίκηση του τουρκικού στρατού περιφραγμένη περιοχή της Αμμοχώστου, μετά το πρωτόκολλο συνεργασίας που υπέγραψαν ο «δήμος» Αμμοχώστου και η «διοίκηση» των «δυνάμεων ασφαλείας».