• Αναζήτηση
 • Τσεχία: Η αστυνομία ζήτησε την άρση ασυλίας του Α.Μπάμπις

  Την άρση της ασυλίας του Αντρέι Μπάμπις - το κόμμα του οποίου νίκησε στις βουλευτικές εκλογές της Τσεχίας - προκειμένου να ασκηθούν ποινικές διώξεις εναντίον του σε μια υπόθεση διαφθοράς με ευρωπαϊκές επιχορηγήσεις ζήτησε η αστυνομία  από το κοινοβούλιο της χώρας.

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Την άρση της ασυλίας του Αντρέι Μπάμπις – το κόμμα του οποίου νίκησε
  στις βουλευτικές εκλογές της Τσεχίας – προκειμένου να ασκηθούν ποινικές
  διώξεις εναντίον του σε μια υπόθεση διαφθοράς με ευρωπαϊκές
  επιχορηγήσεις ζήτησε η αστυνομία  από το κοινοβούλιο της
  χώρας.

  Από την πλευρά του ο Μπάμπις, αρνείται ότι έχει κάνει κάτι παράνομο και έχει χαρακτηρίσει πολιτικά υποκινούμενες τις κατηγορίες.

  Η αστυνομία πιστεύει ότι ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας απέκρυψε το γεγονός ότι είναι ιδιοκτήτης της φάρμας Stork’s Nest και ενός συνεδριακού κέντρου πριν από δέκα χρόνια προκειμένου αυτά να λάβουν χρηματοδότηση ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ από την ΕΕ στο πλαίσιο του προγράμματος ενίσχυσης των μικρών επιχειρήσεων.

  Δυσκολεύει ο σχηματισμός κυβέρνησης

  Ο πρόεδρος της Τσεχίας Μίλος Ζέμαν έχει αναθέσει στον Μπάμπις τον σχηματισμό κυβέρνησης, όμως η συγκρότηση συνασπισμού δυσκολεύει μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου, καθώς και τα οκτώ κόμματα που έχουν εκλέξει εκπροσώπους στην κάτω βουλή έχουν δηλώσει ότι θα αρνηθούν να συνεργαστούν μαζί του, αν υπάρξει αστυνομική έρευνα.

  Στόχος του Μπάμπις είναι η κυβέρνηση μειοψηφίας, η οποία μπορεί να διοριστεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες, όμως και σε αυτή την περίπτωση είναι πιθανό να μην λάβει ψήφο εμπιστοσύνης.

  Το κόμμα του ANO κέρδισε 78 από τις 200 έδρες του κοινοβουλίου και ο μόνος του σύμμαχος προς το παρόν είναι το Κομμουνιστικό Κόμμα που διαθέτει 15 έδρες.

  Αν δεν κερδίσει την ψήφο εμπιστοσύνης, ο Μπάμπις θα έχει δύο ακόμη ευκαιρίες να σχηματίσει κυβέρνηση, κάτι που ίσως πάρει μήνες, και στο μεσοδιάστημα η ομάδα του θα βρίσκεται στην κυβέρνηση.

  Η κάτω βουλή ψήφισε ήδη υπέρ της άσκησης ποινικών διώξεων εναντίον του

  Η κάτω βουλή ψήφισε ήδη από τον Σεπτέμβριο υπέρ της άσκησης ποινικών διώξεων εναντίον του, όμως με την επανεκλογή του ο Μπάμπις κέρδισε και πάλι ασυλία. Τα περισσότερα κόμματα έχουν ανακοινώσει ότι θα ψηφίσουν ξανά υπέρ της άρσης της ασυλίας του, όμως δεν είναι ξεκάθαρο αν θα υπάρξει πλειοψηφία για κάτι τέτοιο.

  Στην υπόθεση εμπλέκεται και ο αναπληρωτής πρόεδρος του ANO Γιάροσλαβ Φάλτινεκ, που επίσης αρνείται τις κατηγορίες.

  Κόσμος
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk