• Αναζήτηση
 • Τουρκία: Ιερωμένοι μπορούν να τελούν πολιτικούς γάμους

  Αντιδράσεις, προβληματισμό και συζητήσεις για την ενίσχυση της ισλαμικής ατζέντας Ερντογάν έχει πυροδοτήσει νόμος που επιτρέπει στους ιερωμένους να τελούν τους πολιτικούς γάμους στην Τουρκία. Τέθηκε σε ισχύ μετά τη δημοσίευσή του από την Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Βάσει του νόμου, οι μουφτήδες, ιερωμένοι που απασχολούνται από τη Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων (Diyanet), είναι πλέον εξουσιοδοτημένοι να ενώνουν επισήμως τα ζευγάρια.

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Αντιδράσεις, προβληματισμό και συζητήσεις για την ενίσχυση της ισλαμικής ατζέντας Ερντογάν έχει πυροδοτήσει νόμος που επιτρέπει στους ιερωμένους να τελούν τους πολιτικούς γάμους στην Τουρκία. Τέθηκε  σε ισχύ μετά τη δημοσίευσή του από την Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Βάσει του νόμου, οι μουφτήδες, ιερωμένοι που απασχολούνται από τη Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων (Diyanet), είναι πλέον εξουσιοδοτημένοι να ενώνουν επισήμως τα ζευγάρια.

  Έως τώρα, η αποστολή ήταν αρμοδιότητα των ληξιάρχων, με τους ιερωμένους να είναι αρμόδιοι για την ένωση των ζευγαριών μόνο ενώπιον του Θεού με μια τελετή που δεν είχε καμιά νομική ισχύ.

  Για την κυβέρνηση, αυτό το νέο μέτρο έχει στόχο να προσφέρει περισσότερες επιλογές και να μειώσει τις προθεσμίες για τη γαμήλια ένωση. Εξάλλου, υπογραμμίζουν οι αρχές, οι γάμοι που τελούνται από τους ληξιάρχους παραμένουν έγκυροι.

  Αντιπολίτευση: Στόχος ο εξισλαμισμός της Τουρκίας

  Ωστόσο η αντιπολίτευση, με επικεφαλής το σοσιαλδημοκρατικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) που υποστηρίζει τον κοσμικό χαρακτήρα του τουρκικού κράτους, εκτιμά πως το κείμενο αυτό συνιστά την πιο πρόσφατη πρωτοβουλία του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με στόχο τον εξισλαμισμό της Τουρκίας.

  «Το AKP υιοθέτησε ένα μέτρο, ακόμα ένα, που υπονομεύει τα λαϊκά θεμέλια του κράτους», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Σεζγκίν Τανρικουλού, βουλευτής του CHP, εκφράζοντας τον φόβο ότι η επιλογή ενός προσώπου να το παντρέψει ή όχι ένας μουφτής μπορεί να αποτελέσει έναν παράγοντα που θα λαμβάνεται υπόψη από έναν εργοδότη.

  Ανησυχία για πιθανή διεκόλυνση στους γάμους των παιδιών

  «Θα υπάρξει θρησκευτική πίεση επί των συμπολιτών μας», καταγγέλλει ο Τανρικουλού, ο οποίος εκτιμά εξάλλου πως το μέτρο αυτό θα μπορούσε να διευκολύνει τους γάμους παιδιών, φαινόμενο που συνεχίζεται σε ορισμένα τμήματα της χώρας.

  Ο Ερντογάν κατηγορείται τακτικά ότι θέλει να εξισλαμίσει την τουρκική κοινωνία και την κοσμική δημοκρατία.

  Η κυβέρνησή του σταδιακά κατήργησε την απαγόρευση της μαντίλας στους κρατικούς θεσμούς και επέτρεψε στις γυναίκες να κυκλοφορούν καλυμμένες μέσα στα πανεπιστήμια, στο κοινοβούλιο, ακόμη και στις δημόσιες υπηρεσίες.

  Κόσμος
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk