• Αναζήτηση
 • Προφυλακιστέοι πρώην υπουργοί της καταλανικής κυβέρνησης

  Απροσδόκητες διαστάσεις έχει λάβει η κόντρα ανάμεσα σε Βαρκελώνη και Μαδρίτη.

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Απροσδόκητες διαστάσεις έχει λάβει η κόντρα ανάμεσα σε Βαρκελώνη και Μαδρίτη. Προφυλακιστέοι κρίθηκαν οκτώ υπουργοί της πρώην καταλανικής κυβέρνησης, ενώ ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Κάρλες Πουτζδεμόντ και άλλων τεσσάρων αυτονομιστών αναμένεται να εκδοθεί την Παρασκευή.

  Σύμφωνα, πάντως, με τον βέλγο δικηγόρο του Πουτζδεμόντ, ισπανίδα δικαστής εξέδωσε ένταλμα σύλληψης σε βάρος του αποπεμφθέντος ηγέτη της Καταλονίας.

  Τα οκτώ μέλη της καθαιρεθείσας καταλανικής κυβέρνησης, που αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης, κατηγορούνται για εξέγερση, στάση και κακοδιαχείρηση πόρων και είναι ο πρώην αναπληρωτής αντιπρόεδρος, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, ο πρώην υπουργός Εργασίας, ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο πρώην υπουργός Βιώσιμης Ανάπτυξης και ο πρώην υπουργός Πολιτισμού.

  Ο πρώην υπουργός αρμόδιος για θέματα επιχειρήσεων, που παραιτήθηκε από την κυβέρνηση Πουτζδεμόντ προτού ψηφισθεί από το κοινοβούλιο η ανεξαρτησία, θα κληθεί να καταβάλλει, σύμφωνα με την εισαγγελία, 50.000 ευρώ.

  Δικαστής θα αποφασίσει εάν τελικά θα επιβληθεί στους οκτώ αυτονομιστές ποινή φυλάκισης ύστερα από τη διεξαγωγή έρευνας και πιθανή δίκη.

  Ο Πουτζδεμόντ, σε διάγγελμά του σε καταλανικό τηλεοπτικό δίκτυο από το Βέλγιο, απαίτησε την αποφυλάκιση των οκτώ πρώην μελών του πρώην υπουργικού συμβουλίου

  Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης είχε εκδοθεί από την ισπανική εισαγγελία σε βάρος του έκπτωτου καταλανού προέδρου και άλλων τεσσάρων αυτονομιστών.

  Μεταξύ των τεσσάρων αυτών πολιτικών μελών είναι ο πρώην υπουργός Γεωργίας, ο πρώην υπουργός Υγείας και ο πρώην υπουργός Παιδείας.

  Η υπόθεση των πέντε αυτονομιστών του καταλανικού κοινοβουλίου θα εξετασθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο λόγω της κοινοβουλευτικής τους ασυλίας. Οι ακροάσεις τους έχουν αναβληθεί για τις 9 Νοεμβρίου.

  Καμία μετατόπιση δεν φαίνεται από την πλευρά του Κάρλες Πουτζδεμόντ όσον αφορά στο θέμα της κατάθεσής του στο ισπανικό δικαστήριο. Παραμένει στο Βέλγιο, αρνούμενος να εμφανιστεί στο Ανώτατο Δικαστήριο, κίνηση που αναμένεται να φέρει νέες σκληρές δηλώσεις από την ισπανική μεριά.

  Όπως τόνισε ο δικηγόρος του πρώην καταλανού προέδρου, το κλίμα που επικρατεί στη Μαδρίτη δεν επιτρέπει στον τελευταίο να εμφανιστεί.

  Σε συνέντευξή του στην De Morgen ο Πολ Μπέκερτ, ανέφερε ότι ο έκπτωτος πρόεδρος δεν εμπιστεύεται στο παραμικρό την ισπανική δικαιοσύνη και προτίθεται να παραμείνει το επόμενο χρονικό διάστημα στις Βρυξέλλες.

  Λίγα 24ωρα νωρίτερα ο Πουτζδεμόντ είχε δηλώσει σε συνέντευξη Τύπου από τις Βρυξέλλες ότι στο Βέλγιο μετέβη για λόγους ασφαλείας και όχι για να ζητήσει πολιτικό άσυλο. Τόνισε, ακόμη, ότι θα επέστρεφε στην Ισπανία μόνο εάν διασφαλιζόταν η τήρηση της νομιμότητας.

  Εννέα, πάντως, μέλη της καθαιρεθείσας καταλανικής κυβέρνησης κατέθεσαν ενώπιον του Δικαστηρίου, ενώ για τους οκτώ, που τέθηκαν υπό κράτηση, ζητήθηκε από την εισαγγελία να επιβληθεί ποινή φυλάκισης.

  Όπως αναφέρεται από το μέσο ενημέρωσης Radio Nacional de España, το οποίο ανάρτησε φωτογραφία στο Twitter για τον πρώην καταλανό πρόεδρο, ο Πουτζδεμόντ εθεάθη σε καφέ των Βρυξελλών την ώρα που άλλοι καταλανοί πολιτικοί κατέθεταν στο δικαστήριο.

  Κόσμος