• Αναζήτηση
 • ΗΠΑ: Ισχυρό μήνυμα από τον ειδικό ανακριτή Μιούλερ στον Τραμπ

  Ένα ισχυρό μήνυμα στον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ έστειλε χθες ο ειδικός ανακριτής του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης, Ρόμπερτ Μιούλερ. Ο Μιούλερ έδειξε ότι μπορεί να κινηθεί μυστικά και να πολλαπλασιάσει την επιρροή των ενεργειών του που δημοσιοποιούνται.

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Ένα ισχυρό μήνυμα στον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ έστειλε χθες ο ειδικός ανακριτής του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης, Ρόμπερτ Μιούλερ. Ο Μιούλερ έδειξε ότι μπορεί να κινηθεί μυστικά και να πολλαπλασιάσει την επιρροή των ενεργειών του που δημοσιοποιούνται.

  Με τις πρώτες απαγγελίες κατηγοριών, ο ειδικός ανακριτής με εισαγγελικά καθήκοντα γνωστοποίησε το εύρος της έρευνας που διεξάγει σχετικά με την εμπλοκή της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016. Παράλληλα, δημοσιοποίησε το είδος των στοιχείων που αξιοποιεί μετά τον εντοπισμό τους, αλλά και την ικανότητά του να πείσει έναν από τους κατηγορούμενους να συνεργαστεί.

  Έτσι, η απαγγελία κατηγοριών κατά του πρώην επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, Πολ Μάναφορτ, του συνεργάτη του Ρικ Γκέιτς, αλλά και η αποδοχή ενοχής από τον Τζορτ Παπαδόπουλο, κυριαρχούν στην πολιτική επικαιρότητα της αμερικανικής πρωτεύουσας κατά το τελευταίο 24ωρο.

  Παράλληλα, η ομάδα έρευνας που έχει συγκροτήσει ο Μιούλερ φαίνεται ότι δίνει έμφαση και στην κατεύθυνση της δημοσιοποίησης στοιχείων, ώστε να ενημερωθεί σχετικά η αμερικανική κοινή γνώμη. Στα έγγραφα που δημοσιοποιούνται διαφαίνεται ότι η προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ ήταν ενήμερη στις αρχές του 2016 για την «διαθεσιμότητα προσφοράς» χιλιάδων ηλεκτρονικών μηνυμάτων που είχαν επιβλαβές περιεχόμενο για την προεδρική υποψήφια των Δημοκρατικών, Χίλαρι Κλίντον.

  Ποιος είναι ο Ρόμπερτ Μιούλερ

  Ο Μιούλερ έχει εμπειρία στον τρόπο με τον οποίο δουλεύει η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ερευνών των ΗΠΑ (FBI), καθώς έχει διατελέσει διευθυντής της. Τοποθετήθηκε στην θέση αυτή, από τον πρόεδρο Τζορτζ Μπους Τζούνιορ το 2001, ενώ παράμεινε στην θέση του και υπό τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

  Τα ειδικά ανακριτικά καθήκοντα στην υπόθεση πιθανής εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016, με έμφαση στο ενδεχόμενο συνωμοσίας μεταξύ των στελεχών της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ και ρώσων επιχειρηματιών και αξιωματούχων, του ανατέθηκαν στις 17 Μαΐου του 2017.

  Μετά από την δημοσιοποίηση πληροφοριών για προεκλογικές επικοινωνίες και συναντήσεις του με ρώσους αξιωματούχους, ο αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης, Τζεφ Σέσιονς, αυτοεξαιρέθηκε της έρευνας, ενώ ο διορισμός του Μιούλερ έγινε από τον υφυπουργό Δικαιοσύνης, Ροντ Ροζενστάιν.

  Των εξελίξεων αυτών, είχε προηγηθεί η αιφνιδιαστική αποπομπή του (πρώην) διευθυντή του FBI, Τζέιμς Κόμεϊ από τον πρόεδρο Τραμπ. Αργότερα, η αυτοεξαίρεση του Σέσιονς από την έρευνα φαίνεται να προκάλεσε την οργή του Τραμπ, όπως δημοσιοποιήθηκε από σχετικές πληροφορίες.

  Όπως έγινε γνωστό από δηλώσεις του Ροζενστάιν, ο Μιούλερ διερευνά την ύπαρξη οποιονδήποτε δεσμών ή πιθανής συνεργασίας, μεταξύ της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ αλλά και «οποιονδήποτε ζητημάτων εντοπιστούν άμεσα» σε σχέση με το κεντρικό περιεχόμενο της έρευνας, αλλά και ενδεχόμενες προσπάθειες για παρεμπόδιση του έργου της δικαιοσύνης ή πιθανή ψευδορκία ή προσπάθειας αλλοίωσης πληροφοριών.

  Η απαγγελία κατηγοριών κατά του Μάναφορτ και του Γκέιτς αποδεικνύει το χρονικό βάθος της έρευνας που διεξάγεται κι αυτό φαίνεται να ξεπερνάει την δεκαετία. Η εξέλιξη αυτή δημοσιοποιεί παράνομες πράξεις που δεν σχετίζονται χρονικά με την προεκλογική περίοδο του 2016, αλλά υπάρχει διασύνδεσή τους με την Ρωσία.

  Ο Μιούλερ έχει, μέσω των εισαγγελικών αρμοδιοτήτων του, το δικαίωμα απαγγελίας κατηγοριών υπό την προϋπόθεση διαπίστωσης της τέλεσης νομικών αδικημάτων, διευρύνοντας το περιθώριο δράσης του, σε σύγκριση με τις έρευνες που διεξάγονται για την ίδια υπόθεση από το Κογκρέσο.

  Κόσμος
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk