• Αναζήτηση
 • Επανάληψη δίκης των δημοσιογράφων της Cumhuriyet

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Επαναλήφθηκε την Τρίτη στην Τουρκία η δίκη για «τρομοκρατικές δραστηριότητες» συνεργατών της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Cumhuriyet, η οποία υπήρξε χαρακτηριστική σε σχέση με τις παραβιάσεις της ελευθερίας του Τύπου στην χώρα. 

  Συνολικά, 17 διευθυντικά στελέχη, δημοσιογράφοι και άλλοι νυν ή πρώην εργαζόμενοι της Cumhuriyet, τέσσερις από τους οποίους έχουν προφυλακιστεί, κατηγορούνται ότι συνέδραμαν τρεις «ένοπλες τρομοκρατικές οργανώσεις» και αντιμετωπίζουν ποινές μέχρι και 43 χρόνων κάθειρξης.

  Λίγο πριν από την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας, υποστηρικτές της Cumhuriyet, μιας εφημερίδας που είναι πολύ επικριτική προς τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συγκεντρώθηκαν μπροστά από το δικαστικό μέγαρο του Τσαγκλαγιάν για να ζητήσουν να αποδοθεί «δικαιοσύνη», σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται επί τόπου.

  «Σταματήστε τις διώξεις των αντιφρονούντων, τη σύλληψη δημοσιογράφων», φώναζαν επίσης.
  Αυτή η νέα ακροαματική διαδικασία, συμβολική των επιθέσεων στην ελευθερία του Τύπου μετά την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016, διεξάγεται ακριβώς έναν χρόνο μετά ένα πρώτο κύμα συλλήψεων με στόχο συνεργάτες της Cumhuriyet.

  Συλληφθείς την 31η Οκτωβρίου 2016, ο διευθυντής της εφημερίδας Μουράτ Σαμπουντζού, παραμένει έκτοτε στη φυλακή. Ο εκδότης της εφημερίδας, Ακίν Αταλάι, ένας από τους αρθρογράφους της, ο ρεπόρτερ-ερευνητής Αχμέτ Σικ, καθώς και ένα στέλεχος του λογιστηρίου της εφημερίδας, ο Γιουσούφ Εμρέ Ιπέρ, κρατούνται επίσης εδώ και πολλούς μήνες.

  Το αποτυχημένο πραξικόπημα ακολούθησαν μαζικές συλλήψεις φερόμενων ως υποστηρικτών του ιερωμένου Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ως εγκέφαλο του πραξικοπήματος, παρά το γεγονός ότι κατ’ επανάληψη το έχει αρνηθεί. Οι διώξεις έχουν επίσης στόχο επικριτικά προς την κυβέρνηση μμε και φιλοκουρδικούς κύκλους.

  Στο δικαστήριο κλήθηκε να παρουσιαστεί την Τρίτη και η μυθιστοριογράφος Ασλί Ερντογάν, που διώκεται για «τρομοκρατική προπαγάνδα» υπέρ των κούρδων ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και η οποία κινδυνεύει να καταδικαστεί σε ισόβια.

  Η μυθιστοριογράφος, η οποία δεν έχει καμία συγγένεια με τον πρόεδρο Ερντογάν, διώκεται για συνεργασία με την κουρδική εφημερίδα Ozgur Gundem. Η σύλληψη και η κράτησή της για 132 ημέρες προκάλεσε ένα τεράστιο κύμα αγανάκτησης στην Τουρκία και τη Δύση.

  Η Τουρκία καταλαμβάνει την 155η θέση σε σύνολο 180 χωρών στον κατάλογο για την ελευθερία του Τύπου το 2017 που καταρτίζει η μκο Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα.

  Κόσμος