• Αναζήτηση
 • Καταλωνία: Εβδομάδα αβεβαιότητας εν μέσω διχασμού των πολιτών

  Εβδομάδα αβεβαιότητας ξεκινά σήμερα στην Κατλονία, εν αναμονή των επόμενων κινήσεων της αποπεμφθείσας κυβέρνηση της επαρχίας, η οποία ενδέχεται να προσπαθήσει να προχωρήσει στη δημιουργία της «Καταλανικής Δημοκρατίας» την οποία κήρυξε την Παρασκευή, την ώρα που η Μαδρίτη σκοπεύει να αναλάβει τη διακυβέρνησή της περιοχής.

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Εβδομάδα αβεβαιότητας ξεκινά σήμερα στην Καταλωνία, εν αναμονή των επόμενων κινήσεων της αποπεμφθείσας κυβέρνηση της επαρχίας, η οποία ενδέχεται να προσπαθήσει να προχωρήσει στη δημιουργία της «Καταλανικής Δημοκρατίας» την οποία κήρυξε την Παρασκευή, την ώρα που η Μαδρίτη σκοπεύει να αναλάβει τη διακυβέρνησή της περιοχής.

  Σημάδι του διχασμού που επικρατεί στη Καταλωνία πριν τις πρόωρες περιφερειακές εκλογές που κήρυξε η Μαδρίτη στις 21 Δεκεμβρίου είναι το γεγονός ότι πολλές χιλιάδες υποστηρικτές της ενότητας της Ισπανίας κατέβηκαν στους δρόμους της Βαρκελώνης χθες, Κυριακή, ενώ την προηγουμένη δεκάδες χιλιάδες είχαν διαδηλώσει για να εκφράσουν τη χαρά τους για την κήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλωνίας.

  «Αναμένουμε τι θα κάνει η κυβέρνηση» του προέδρου της Καταλωνίας, Κάρλες Πουτζδεμόντ, δήλωσε αξιωματούχος μιας ένωσης αυτονομιστών.

  «Αν και οι ίδιοι πιστεύουν ότι είναι η κυβέρνηση της Δημοκρατίας, τότε θα βγούμε για να τους προστατεύσουμε, αν όμως δεν κάνουν τίποτε, θα αποφασίσουμε τι θα κάνουμε», πρόσθεσε.

  Ο ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι, έχει λάβει μέτρα για να θέσει υπό κηδεμονία την Καταλωνία, ενεργοποιώντας το άρθρο 155 του ισπανικού Συντάγματος που του επιτρέπει να αναστείλει την αυτονομία της.

  Εκτός από την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, η Μαδρίτη ζήτησε τη διάλυση του κοινοβουλίου της Καταλωνίας, ενώ η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης, Σοράγια Σάενθ ντε Σάνταμαρία, ανέλαβε τη διακυβέρνησή της.

  Ο Πουτζδεμόντ αποπέμφθηκε την Παρασκευή και το Σάββατο κάλεσε τους υποστηρικτές του να αντισταθούν ειρηνικά.

  «Ο Πουτζντεμόν είναι και θα παραμείνει πρόεδρος της Καταλωνίας», τόνισε ο αντιπρόεδρος της αποπεμφθείσας περιφερειακής κυβέρνησης, Οριόλ Τζουνκέρας, σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε χθες.

  Ωστόσο, επισήμως ο Πουτζδεμόντ δεν έχει εξουσίες, ενώ η γενική εισαγγελία της Ισπανίας αναμένεται να ξεκινήσει αυτή την εβδομάδα νομική διαδικασία εναντίον του για «στασιασμό».

  Όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο ο Πουτζδεμόντ να προσπαθήσει να παραμείνει στην εξουσία, ο ισπανός υπουργός Εξωτερικών, Αλφόνσο Ντάστις, απάντησε: «Πιστεύουμε ότι δεν θα διαθέτει τα μέσα για να ηγηθεί μιας παράλληλης κυβέρνησης» και «ελπίζουμε η κυβέρνηση, οι δημόσιοι υπάλληλοι στην Καταλωνία να σεβαστούν τα μέτρα που έχουν ληφθεί, τις εντολές και να διασφαλίσουν τη λειτουργία του δημόσιου τομέα».

  Όλοι αναμένουν να δουν ποια θα είναι η στάση των περίπου 200.000 δημοσίων υπαλλήλων της Καταλωνίας, οι οποίοι πλέον λογοδοτούν στη Μαδρίτη.

  Σε μια συμβολική κίνηση έχει δοθεί εντολή να αποσυρθεί η φρουρά από τα μέλη της αποπεμφθείσας κυβέρνησης της Καταλωνίας και να αφαιρεθούν τα πορτρέτα του Πουτζδεμόντ από τα αστυνομικά τμήματα της επαρχίας, δήλωσε ένας εκπρόσωπος της καταλανικής αστυνομίας, η διοίκηση της οποίας άλλαξε.

  Ένας αξιωματούχος μιας αυτονομιστικής οργάνωσης θεωρεί ότι αυτή είναι η αρχή «ενός είδους ψυχολογικού πολέμου». Κάνοντας λόγο για «επιστροφή στην πραγματικότητα», η πηγή αυτή παραδέχεται ότι «η κυβέρνηση της Δημοκρατίας δεν έχει τη δυνατότητα να επιβληθεί» και να μετατραπεί «σε κυβέρνηση κράτους».

  «Μπορεί να πολεμήσει κατά του άρθρου 155 σίγουρα συμβολικά και να δείξει στο (ισπανικό) κράτος ότι είναι αδύναμο στην περιοχή αυτή και ότι δεν μπορεί να μας επιβληθεί 100%», εξήγησε.

  Κόσμος
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk