Χώρα του ανατέλλοντος μιλιταριστικού εθνικισμού γίνεται η Ιαπωνία του Σίνζο Αμπε. Προς τα εκεί την οδηγεί, αργά αλλά σταθερά, ο βετεράνος ηγέτης της πατριωτικής Δεξιάς, που σάρωσε στις εκλογές της περασμένης Κυριακής, κερδίζοντας άλλη μία, την τέταρτη, θητεία στην εξουσία.
«Γεράκι» στην εξωτερική πολιτική και υπέρμαχος φιλελεύθερων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην οικονομία (τα λεγόμενα «Abenomics»), ο 63χρονος πρωθυπουργός υπόσχεται να σώσει την Ιαπωνία από την πυρηνική Βόρεια Κορέα, και από τη γήρανση του πληθυσμού, ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας στον πλανήτη.
Πάνω από όλα όμως θα επιχειρήσει να εκπληρώσει το μακροπρόθεσμο όνειρό του: να τροποποιήσει το άρθρο 9 του πασιφιστικού Συντάγματος, και να νομιμοποιήσει τον στρατό της Ιαπωνίας για πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Στο εσωτερικό μέτωπο, το πιο πιεστικό ζήτημα είναι το δημογραφικό. Η Ιαπωνία έχει έναν ταχέως γηράσκοντα, συρρικνούμενο πληθυσμό 127 εκατομμυρίων, ο οποίος προβλέπεται να μειωθεί στα 88 εκατομμύρια ως το 2065. Κινδυνεύει να γίνει η πρώτη «υπεργερασμένη» χώρα στον κόσμο, που σημαίνει ότι πάνω από το 28% του πληθυσμού της θα είναι άνω των 65 ετών μετά τα μέσα του 21ου αιώνα, με καταστροφικές συνέπειες για την κοινωνία και την οικονομία.
Ο Αμπε επιχειρεί να λύσει το δημογραφικό με έναν συνδυασμό μεγάλων δημοσίων δαπανών και εξαιρετικά χαλαρής νομισματικής πολιτικής από την Τράπεζα της Ιαπωνίας.
Αλλά το ιερό δισκοπότηρο της πολιτικής του είναι η αλλαγή του ειρηνικού Συντάγματος της Ιαπωνίας. Επιβεβλημένο από τον αμερικανικό στρατό κατοχής το 1947, το Σύνταγμα δεν έχει τροποποιηθεί ποτέ από τότε. Η πιο φημισμένη πρότασή του, το άρθρο 9, γνωστό και ως «άρθρο της ειρήνης», αναφέρει ότι «οι Ιάπωνες αποκηρύσσουν για πάντα τον πόλεμο ως κυριαρχικό δικαίωμα του έθνους». Αλλά η έλευση του Ψυχρού Πολέμου κατέστησε μιαν ανυπεράσπιστη Ιαπωνία προβληματική για τις ΗΠΑ και έτσι επινοήθηκε ο όρος «Δυνάμεις Αυτοάμυνας» για να στηρίξει τη μυθοπλασία ότι η χώρα εφαρμόζει πιστά το άρθρο 9, αν και διαθέτει μία από τις μεγαλύτερες και πιο πλούσιες ένοπλες δυνάμεις στον κόσμο.
Είναι ο λεγόμενος «αόρατος στρατός» της Ιαπωνίας, ο έκτος καλύτερα εξοπλισμένος παγκοσμίως, με ετήσιο προϋπολογισμό 60 δισ. δολαρίων. Στα σχέδια του Αμπε είναι η διεξαγωγή δημοψηφίσματος ώστε να βγουν οι Δυνάμεις Αυτοάμυνας από την γκρίζα ζώνη και να αναγνωριστούν ως κανονικές.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ