• Αναζήτηση
 • Γιούνκερ για Μέι: Δείχνει μελαγχολική και άυπνη

  Η Τερίζα Μέι δείχνει «μελαγχολική» και έχει σακούλες κάτω από τα μάτια της, είπε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σε συμβούλους του μετά το πρόσφατο δείπνο που είχε με την πρωθυπουργό της Βρετανίας, όπως αναφέρει χθεσινό δημοσίευμα γερμανικής εφημερίδας.

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Η Τερέζα Μέι δείχνει «μελαγχολική» και έχει σακούλες κάτω από τα μάτια της, είπε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, σε συμβούλους του μετά το πρόσφατο δείπνο που είχε με την πρωθυπουργό της Βρετανίας, όπως αναφέρει δημοσίευμα γερμανικής εφημερίδας.

  Το δημοσίευμα, το οποίο υπογράφει ανταποκριτής της Frankfurter Allgemeine Zeitung, αναφέρει ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν θεωρεί πως η Μέι έχει «στιγματιστεί» από την υπόθεση του Brexit και την μάχη με τους ίδιους τους υπουργούς της, καθώς ζήτησε την βοήθεια της ΕΕ για να δημιουργηθεί περισσότερος χώρος για ελιγμούς στη χώρα της.

  Το γραφείο του Γιουνκέρ, το οποίο δεν συνηθίζει να σχολιάζει δημοσιεύματα και συναντήσεις, δεν σχολίασε ούτε αυτή τη φορά.

  Η FAZ έγραψε ότι η βρετανή πρωθυπουργός, η οποία ταξίδεψε στις Βρυξέλλες για δείπνο με τον Γιουνκέρ που ανακοινώθηκε την τελευταία στιγμή την περασμένη Δευτέρα, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, του φάνηκε «αγχωμένη, μελαγχολική και αποκαρδιωμένη, μια γυναίκα που δεν εμπιστεύεται σχεδόν κανέναν, αλλά και που δεν είναι έτοιμη να αποχωρήσει για να απεμπλακεί».

  Όπως έκανε αργότερα στη διάρκεια του δείπνου, την Πέμπτη, με τους υπόλοιπους ηγέτες της ΕΕ, η Μέι ζήτησε βοήθεια για να ξεπεράσει την πόλωση στη χώρα της. «Επισήμανε ότι στην πατρίδα της φίλοι και εχθροί συνωμοτούν πίσω από την πλάτη της για να την ανατρέψουν. Η Μέι είπε ότι δεν έχει χώρο για ελιγμούς. Οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να της δημιουργήσουν χώρο», γράφει η εφημερίδα.

  «Η όψη της Μέι έλεγε τα πάντα», είπε αργότερα στους συνεργάτες του ο Γιουνκέρ, σύμφωνα με την εφημερίδα. «Έχει σακούλες κάτω από τα μάτια της, μοιάζει σα να μην μπορεί να κλείσει μάτι».

  «Χαμογελάει στις κάμερες, αλλά φαίνεται να πιέζεται», σε αντίθεση με το παρελθόν που μπορεί και να τρανταζόταν από το γέλιο. «Τώρα χρειάζεται να βάλει τα δυνατά της για να μη χάσει την αυτοκυριαρχία της» φέρεται να είπε ο Γιουνκέρ.

  Τον Απρίλιο, σε δείπνο που είχε παρατεθεί στην Ντάουνινγκ Στριτ μεταξύ Γιουνκέρ και Μέι, η FAZ είχε γράψει ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν χαρακτήρισε την βρετανή πρωθυπουργό «από άλλο γαλαξία», αναφορικά με τις απόψεις της για το Brexit.

  Το σχόλιο της Ντάουνινγκ Στριτ

  Η συνάντηση της βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης την περασμένη εβδομάδα ήταν «εποικοδομητική και φιλική», δήλωσε την Δευτέρα ο εκπρόσωπός της όταν ρωτήθηκε για την όχι και τόσο κολακευτική για τη Μέι αναφορά γερμανικής εφημερίδας στη συνάντηση.

  «Νομίζω πως αναφέρεστε σε ένα άρθρο εφημερίδας το οποίο δεν είχε δηλώσεις σε εισαγωγικά, αλλά δεν έχω οποιοδήποτε σχόλιο για αυτό», είπε ο εκπρόσωπος. Ανέφερε πως στην κοινή δήλωση που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση που έγινε την περασμένη εβδομάδα αναφερόταν πως οι συζητήσεις ήταν «εποικοδομητικές και φιλικές».

  Κόντρα στο Twitter ανάμεσα σε συμβούλους Μέι – Γιούνκερ

  Το δημοσίευμα έχει προκαλέσει κόντρα στο Twitter μεταξύ πρώην και νυν συμβούλων της βρετανής πρωθυπουργού και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

  Μετά τη σύνοδο κορυφής την περασμένη εβδομάδα, κατά την οποία οι ηγέτες της ΕΕ επιχείρησαν να χτίσουν σχέσεις εμπιστοσύνης με την Μέι προκειμένου να επιταχυνθούν οι συνομιλίες για το Brexit, ο υπεύθυνος του πολιτικού γραφείου του Γιουνκέρ διέψευσε την κατηγορία που διατύπωσε στο Twitter ο πρώην ομόλογός του στο επιτελείο της Μέι ότι εκείνος ήταν η πηγή της διαρροής για την Μέι.

  Πολλοί μάλιστα είχαν ισχυριστεί ότι εκείνος ευθυνόταν και για προηγούμενη διαρροή που αφορούσε δείπνο των δύο πολιτικών πριν από έξι μήνες.

  Ο Μάρτιν Σελμέιρ χαρακτήρισε το ρεπορτάζ απόπειρα «παγίδευσής» του και προσπάθεια να πλήξει τις σχέσεις Γιουνκέρ – Μέι.

  Ο Νικ Τίμοθι, ο οποίος παραιτήθηκε από την θέση του επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Μέι όταν εκείνη έχασε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία στις πρόωρες εκλογές του Ιουνίου, έγραψε στο Twitter ότι ο Σελμέιρ ήταν η πηγή της εφημερίδας.

  «Έπειτα από εποικοδομητική συνάντηση του Συμβουλίου, ο Σελμέιρ κάνει αυτό. Υπενθύμιση ότι κάποιοι στις Βρυξέλλες δεν επιθυμούν συμφωνία ή θέλουν μια τιμωρητική συμφωνία», έγραψε.

  Ο Σελμέιρ απάντησε, λέγοντας ότι ούτε εκείνος ούτε ο Γιουνκέρ έκαναν τα σχόλια που τους αποδίδονται. «Διαψεύδω ότι α) ευθυνόμαστε για την διαρροή, β) είπε αυτά ο Γιουνκέρ και γ) θέλουμε τιμωρητική συμφωνία για το Brexit», έγραψε.

  «Σε μια προσπάθεια να παγιδεύσει την πλευρά της ΕΕ και να υπονομεύσει τις συνομιλίες… Αυτό είναι ψευδές. Το ξέρω ότι δεν ταιριάζει με το κλισέ σας, αλλά ο Γιουνκέρ και εγώ δεν έχουμε κανένα συμφέρον να αποδυναμώσουμε την πρωθυπουργό. Αλλά φαίνεται ότι κάποιοι έχουν συμφέρον να υπονομεύσουν τις εποικοδομητικές σχέσεις Γιουνκέρ – Μέι. Ποιός; αυτό είναι το ερώτημα».

  Κόσμος