• Αναζήτηση
 • ΝΑΤΟ: Σημαντικό βήμα ενάντια στους τζιχαντιστές η απελευθέρωση της Ράκα

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Την ήττα του Ισλαμικού Κράτος στη Ράκα της Συρίας χαιρέτισε την Πέμπτη ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, συγχαίροντας το διεθνή συνασπισμό για την απελευθέρωση της. 

  Ο Γ. Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι πρόκειται για ένα «σημαντικό βήμα» στον αγώνα εναντίον των τζιχαντιστών καθώς η Ράκα από το 2014  η de facto πρωτεύουσα του «χαλιφάτου» της οργάνωσης στη Συρία.

  Έπειτα από μια επιχείρηση ευρείας κλίμακας που κράτησε πάνω από τέσσερις μήνες και χάρη στην αεροπορική υποστήριξη και την εκστρατεία αεροπορικών πληγμάτων του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΔ) έθεσαν υπό τον έλεγχό τους την πόλη την Τρίτη.

  «Συγχαίρω τον διεθνή συνασπισμό (…) για την απελευθέρωση της Ράκας, ένα σημαντικό βήμα στον αγώνα μας εναντίον του ΙΚ», ανέφερε ο Στόλτενμπεργκ σε μια ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά τη συνάντηση που είχε με τον Μπρετ Μακγκέρκ, τον αμερικανό ειδικό απεσταλμένο στον διεθνή συνασπισμό, στην έδρα του Συμφώνου στις Βρυξέλλες.

  «Το ΙΚ έχει απολέσει πάνω από το 85% του εδάφους που είχε υπό τον έλεγχό του (σ.σ. στη Συρία και στο Ιράκ) κι έχει τραπεί σε φυγή. Αλλά πρέπει να συνεχίσουμε τις κοινές προσπάθειές μας για να νικηθεί η τρομοκρατία», πρόσθεσε ο ΓΓ του NATO.

  Το NATO εντάχθηκε στον διεθνή συνασπισμό τον Μάιο. Η συμμαχία ανέπτυξε αεροσκάφη επιτήρησης, συλλογής πληροφοριών και επιχειρησιακού συντονισμού AWACS για να υποστηρίξει τις επιχειρήσεις. Τα ιπτάμενα ραντάρ αυτά πάντως πέταγαν στον εναέριο χώρο της Τουρκίας και ορισμένες περιοχές της Μεσογείου.

  Μολονότι όλα τα κράτη μέλη του Συμφώνου είχαν ήδη ενταχθεί στον συνασπισμό, το NATO ως συμμαχία δεν ενεπλάκη σε μάχες ή σε αεροπορικές επιδρομές.

  Κόσμος
  Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Extravagant σκηνικό… Η στάχτη από το πούρο έπεσε ξαφνικά πάνω στο βαρύτιμο χαλί του 18ου αιώνα. Δίπλα ακριβώς στον πίνακα του... ΣΙΒΥΛΛΑ
  Helios Kiosk