• Αναζήτηση
 • Μάλτα: Η απάντηση των γιων της δολοφονημένης δημοσιογράφου στον πρωθυπουργό

  Στην απόρριψη της πρότασης του πρωθυπουργού Τζόζεφ Μουσκάτ να δοθεί αμοιβή σε όποιον βοηθήσει στον εντοπισμό των δολοφόνων της μητέρας τους προχώρησαν οι γιοι της δολοφονημένης δημοσιογράφου, οι οποίοι του ζήτησαν να παραιτηθεί.

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Στην απόρριψη της πρότασης του πρωθυπουργού Τζόζεφ Μουσκάτ να δοθεί αμοιβή σε όποιον βοηθήσει στον εντοπισμό των δολοφόνων της μητέρας τους προχώρησαν οι γιοι της δολοφονημένης δημοσιογράφου, οι οποίοι του ζήτησαν να παραιτηθεί.

  Ο Μουσκάτ έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο παραίτησης και έχει δεσμευτεί να οδηγήσει ενώπιον της δικαιοσύνης τους δράστες της δολοφονίας της δημοσιογράφου την οποία έχει χαρακτηρίσει «μεγαλύτερη αντίπαλό του». Έχει μάλιστα ζητήσει τη συνδρομή και του FBI στις έρευνες.

  Χθες, Τετάρτη, ο Μουσκάτ δήλωσε ενώπιον του κοινοβουλίου ότι η κυβέρνηση θα προσφέρει «ένα σημαντικό και χωρίς προηγούμενο ποσό» σε όποιον διαθέτει πληροφορίες που θα οδηγήσουν σε σύλληψη και καταδίκη των δραστών.  Υπενθυμίζεται ότι η δημοσιογράφος και μπλόγκερ κατά της διαφθοράς, Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία, έχασε τη ζωή της την Δευτέρα, όταν εξερράγη το παγιδευμένο αυτοκίνητό της.

  Σε ανάρτησή τους στο Facebook, οι γιοι της δημοσιογράφου απαντούν ως εξής:

  «Έπειτα από μια μέρα αδυσώπητης πίεσης από την πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της Μάλτας για ό,τι απέμεινε από την οικογένειά μας να υιοθετήσει την πρόταση της αμοιβής ενός εκατομμυρίου ευρώ για την προσκόμιση αποδείξεων που θα οδηγήσουν στην καταδίκη των δολοφόνων της μητέρας μας, είμαστε υποχρεωμένοι να πούμε τα εξής:

  » Δεν μας ενδιαφέρει η δικαιοσύνη χωρίς αλλαγή. Δεν μας ενδιαφέρει μια καταδίκη μόνο και μόνο ώστε οι κυβερνώντες οι οποίοι επιδιώκουν να κερδίσουν από την δολοφονία της μητέρας μας να γυρίζουν και να λένε ότι αποδόθηκε δικαιοσύνη. Η δικαιοσύνη, πέραν της ποινικής ευθύνης, θα αποδοθεί μόνο όταν όλα αυτά για τα οποία η μητέρα μας έδωσε μάχη -η απόδοση πολιτικών ευθυνών, η ακεραιότητα στη δημόσια ζωή και η ανοιχτή και ελεύθερη κοινωνία- αντικαταστήσουν την απέλπιδα κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε.

  » Η κυβέρνηση ενδιαφέρεται μόνο για ένα πράγμα: για τη φήμη της και την ανάγκη να καλύψει την ορθάνοιχτη τρύπα, όπου κάποτε βρίσκονταν οι θεσμοί μας. Δεν είναι αυτό το δικό μας συμφέρον, ούτε ήταν της μητέρας μας. Μια κυβέρνηση και μια αστυνομική δύναμη που πρόδωσαν τη μητέρα μας όσο ζούσε θα την προδώσουν και μετά θάνατον. Οι άνθρωποι οι οποίοι από τότε που μπορούμε να θυμηθούμε επιχειρούσαν να φιμώσουν τη μητέρα μας, δεν μπορεί να είναι σήμερα εκείνοι που θα αποδώσουν δικαιοσύνη.

  » Η αστυνομία ενδεχομένως να βρει ή να μη βρει ποιος διέταξε τη δολοφονία της μητέρας μας αλλά όσο εξακολουθούν να βρίσκονται στις θέσεις τους εκείνοι που οδήγησαν τη χώρα σε αυτό το σημείο, τίποτα από αυτά δεν θα έχει σημασία. Το όνομα εκείνου που το διέπραξε θα παραμείνει μια υποσημείωση στην ιστορία του πως απογυμνώθηκε το κράτος μας, αποσυνετέθη κομμάτι-κομμάτι και καταβροχθίστηκε από τους εγκληματίες και τους διεφθαρμένους.

  » Ο πρωθυπουργός ζήτησε την έγκρισή μας. Μόνο έτσι μπορεί να την έχει: να επιδείξει την πολιτική υπευθυνότητα και να παραιτηθεί. Να παραιτηθεί επειδή απέτυχε να υποστηρίξει τις θεμελιώδεις ελευθερίες μας. Να παραιτηθεί επειδή υπήρξε θεατής της γέννησης μιας κοινωνίας κυριευμένης από φόβο, δυσπιστία, εγκληματικότητα και διαφθορά. Να παραιτηθεί επειδή φρόντισε να καταρρακώσει τη μητέρα μας οικονομικά και να την εξευτελίσει τόσο βάρβαρα και αποτελεσματικά ώστε να μην αισθάνεται πλέον ασφαλής να περπατάει στο δρόμο.

  » Και προτού παραιτηθεί μπορεί να κάνει κάτι τελευταίο από την θέση αυτή και να αντικαταστήσει τον Επίτροπο της Αστυνομίας και τον Γενικό Εισαγγελέα με δημόσιους λειτουργούς που δεν θα φοβηθούν να ενεργήσουν έπειτα από την προσκόμιση στοιχείων εις βάρος του και εις βάρος όσων προστατεύει. Τότε δεν θα έχουμε την ανάγκη αμοιβής ενός εκατομμυρίου ευρώ και ο θάνατος της μητέρας μας δεν θα είναι άσκοπος» καταλήγουν.

  Κόσμος
  Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Extravagant σκηνικό… Η στάχτη από το πούρο έπεσε ξαφνικά πάνω στο βαρύτιμο χαλί του 18ου αιώνα. Δίπλα ακριβώς στον πίνακα του... ΣΙΒΥΛΛΑ
  Helios Kiosk