• Αναζήτηση
 • Δείπνο Γιούνκερ – Μέι με επίκεντρο το Brexit

  Δείπνο εργασίας με την πρωθυπουργό της Μ. Βρετανίας, Τερέζα Μέι, θα έχει την Δευτέρα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μετά και το αδιέξοδο στο οποίο περιήλθαν οι συνομιλίες για το Brexit.

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Δείπνο εργασίας με την πρωθυπουργό της Μ. Βρετανίας, Τερέζα Μέι, θα έχει την Δευτέρα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μετά και το αδιέξοδο στο οποίο περιήλθαν οι συνομιλίες για το Brexit.

  Σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά: «Πρόκειται για ένα άτυπο δείπνο κατά το οποίο η πρωθυπουργός Μέι και ο πρόεδρος Γιούνκερ θα συζητήσουν ευρύτερα ευρωπαϊκά και γεωπολιτικά θέματα». Οι δύο πλευρές ζήτησαν τη συμμετοχή και των επικεφαλής των διαπραγματεύσεων για το Brexit, ωστόσο, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν, το μενού των συζητήσεων θα είναι «πιο ευρύ» και θα αφορά μεταξύ άλλων την επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής αλλά και την ατζέντα των G7 και G20.

  Ο Μ. Σχοινάς υπενθύμισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει λάβει ομόφωνη εντολή από τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ να διαπραγματευτεί το Brexit και δε θα προβεί σε «εικασίες» για το ποιο θα μπορούσε να είναι το αποτέλεσμα της σημερινής συνάντησης.

  Η βρετανίδα πρωθυπουργός από την πλευρά της αναμένει μία «εποικοδομητική» συνάντηση με ανώτατους ευρωπαίους αξιωματούχους, στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να εξασφαλίσει μία ήπια αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπός της.

  Η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου εκτός από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα έχει επίσης συνομιλία με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Λίο Βάραντκαρ, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο.

  Η συνάντηση διεξάγεται σε συνέχεια της απόπειρας της βρετανίδας πρωθυπουργού να δώσει μία ώθηση στις διαπραγματεύσεις για το Brexit τον περασμένο μήνα, όταν κατά την ομιλία της στη Φλωρεντία υποσχέθηκε ότι η χώρα της θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της απέναντι στην ΕΕ. Ο εκπρόσωπος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι επαφές της Τερέζα Μέι στις Βρυξέλες αποτελούν συνέχεια αυτής της ομιλίας και της θετικής ανταπόκρισης που είχε με «εποικοδομητικό τρόπο».

  Σε ερώτηση σχετικά με το αν η Τερέζα Μέι είναι έτοιμη να παρουσιάσει συγκεκριμένες λεπτομέρειες σχετικά με το τι η Βρετανία σκέφτεται να προσφέρει στο πλαίσιο μίας οικονομικής διευθέτησης», ο εκπρόσωπος απάντησε: «Η πρωθυπουργός παρουσίασε τη θέση μας σε σχέση με την οικονομική διευθέτηση στην ομιλία της Φλωρεντίας, και κάπου εκεί βρισκόμαστε».

  Κόσμος