Τσίπρας: Οι πολίτες πρέπει να έχουν λόγο στη Συνταγματική Αναθεώρηση

«Η σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Διαλόγου ανοίγει τον δημόσιο διάλογο για την Συνταγματική Αναθεώρηση» ανέφερε ο Πρωθυπουργός κατά την εισήγησή του στη συνεδρίαση της Επιτροπής για τη Συνταγματική Αναθεώρηση που συνεδριάζει το μεσημέρι της Τρίτης. «Οι πρώτοι που πρέπει να έχουν λόγο στην συζήτηση αυτή, είναι οι ίδιοι οι πολίτες» σημείωσε.

«Η σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Διαλόγου ανοίγει τον δημόσιο διάλογο για την Συνταγματική Αναθεώρηση» ανέφερε ο Πρωθυπουργός κατά την εισήγησή του στη συνεδρίαση της Επιτροπής για τη Συνταγματική Αναθεώρηση που συνεδριάζει το μεσημέρι της Τρίτης.

Από τη συμμετοχή των πολιτών θα κριθεί η επιτυχία του εγχειρήματος της διαβούλευσης για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, τόνισε, ενώ χαρακτήρισε την Επιτροπή «συνδετικό κρίκο» ανάμεσα στην Κοινωνία των Πολιτών και τη θεσμική διαδικασία στη Βουλή για την Αναθεώρηση του Συντάγματος.

Δήλωσε ότι οι πολίτες πρέπει να έχουν λόγο στην υπόθεση της Αναθεώρησης του Συντάγματος όχι για να υπαγορέψουν, αλλά γιατί η συμμετοχή τους «είναι η πιο άμεση, η πιο καθαρή και η πιο ουσιαστική συζήτηση για την ίδια τη Δημοκρατία και το περιεχόμενο της».

Η Δημοκρατία δεν κινδυνεύει από τους πολίτες είπε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε πως πρέπει να βρεθεί μια ισορροπία ανάμεσα στην άποψη ότι οι πολίτες έχουν πάντα δίκιο και σε αυτήν που λέει ότι πρέπει να λένε τη γνώμη τους μόνο μια φορά κάθε τέσσερα χρόνια.

«Η Βουλή πρέπει να έχει μια ολοκληρωμένη εικόνα του προβληματισμού και των απόψεων που υπάρχουν στην κοινωνία» επεσήμανε ο Αλ. Τσίπρας, «ειδικά, όταν στην Συνταγματική Αναθεώρηση θα τεθούν ζητήματα που αφορούν τις κοινοβουλευτικές λειτουργίες, όπως η ευθύνη των Υπουργών».

«Μια ευρεία και ανοιχτή διαδικασία, οργανωμένη με υπεύθυνο τρόπο, μπορεί να είναι εξαιρετικά παραγωγική και εξαιρετικά χρήσιμη» πρόσθεσε.

«Σήμερα, 40 και πλέον χρόνια μετά την Μεταπολίτευση, η συζήτηση αφορά την επαναθεμελίωση της Δημοκρατίας. Ειδικά όταν -με αφορμή και την καταστροφική κρίση που αντιμετώπισε η χώρα από το 2010- ολοένα και πληθαίνουν άλλου είδους απόψεις. Όπως το να εκχωρούνται σημαντικά κομμάτια της πολιτικής σε τεχνοκράτες και να απομονωθούν από την λαϊκή κυριαρχία» ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

Το τέλος του καλοκαιριού πρότεινε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, να είναι ο ορίζοντας ολοκλήρωσης του δημόσιου διαλόγου για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, ούτως ώστε να μπορεί η Βουλή να κινήσει τις θεσμικά προβλεπόμενες διαδικασίες το ερχόμενο φθινόπωρο, σημειώνοντας βεβαίως, ότι τη σχετική απόφαση θα πάρει η Επιτροπή Διαλόγου.

Χαρακτήρισε τον διάλογο αυτό «πρόκληση» και «ενδιαφέρον στοίχημα» και τόνισε πως ο προγραμματισμός της επιτροπής Διαλόγου μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες για ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα.

Ήδη λειτουργεί η διαδικτυακή πλατφόρμα στην οποία ο καθένας, με διαφάνεια και απόλυτο σεβασμό στα προσωπικά του δεδομένα, μπορεί να καταθέσει τις απόψεις του. Μετά την ολοκλήρωση του διαλόγου θα ξεκινήσει η οργανωμένη προσπάθεια να καταγραφεί και να κωδικοποιηθεί το σύνολο των προτάσεων που θα έχουν κατατεθεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Επιτροπή για τη Συνταγματική Αναθεώρηση έχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Την περίοδο αυτή, η βασική πρωτοβουλία της έχει να κάνει με τη συμμετοχή του πολίτη στη διαδικασία, καθώς μέσω της ιστοσελίδας (http://www.syntagma-dialogos.gov.gr) δίδεται η δυνατότητα να ψηφίσει μεταξύ διαφορετικών επιλογών σε μεγάλο εύρος θεμάτων, που είναι πιθανό να τεθούν προς αναθεώρηση.

Πρέπει να διευκρινιστεί ότι διασφαλίζεται κάθε «ψήφος» να είναι ατομική (δηλαδή να μην μπορεί ένα άτομο να διπλοψηφίσει) και ταυτόχρονα (διασφαλίζεται) το απόρρητο των στοιχείων του πολίτη που συμμετέχει στη διαδικασία.

Η συμμετοχή στην ηλεκτρονική διαβούλευση γίνεται, συγκεκριμένα, μέσω της ιστοσελίδας του TAXIS NET, με την Επιτροπή να διατηρεί, για στατιστικούς λόγους, το φύλο, την ηλικία και την περιοχή στην οποία διαμένει ο πολίτης, με διασφαλισμένη την ανωνυμία του.

Ο συνολικός εκτιμώμενος χρόνος συμπλήρωσης του ερωτηματολογίου (έξι ενότητες) είναι 20 λεπτά.

Η Συνταγματική Αναθεώρηση δεν είναι θέμα των ειδικών μόνο

Με την ηλεκτρονική διαβούλευση, η Επιτροπή για τη Συνταγματική Αναθεώρηση προσβλέπει στη συμμετοχή της κοινωνίας, σπάζοντας το «εμπάργκο» που θέλει την κορυφαία αυτή διαδικασία (της αναθεώρησης του Συντάγματος) να είναι αντικείμενο μόνο των ειδικών και των βουλευτών.

Άλλωστε, το ίδιο το Σύνταγμα «απαιτεί την προσφυγή στη λαϊκή βούληση» επισημαίνει μέλος της Επιτροπής στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, υπονοώντας τις εκλογές που μεσολαβούν μεταξύ της απόφασης για αναθεώρηση και της πραγματοποίησής της.

Μετά την ηλεκτρονική διαβούλευση, η Επιτροπή έχει προγραμματίσει τη διαβούλευση με επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς πανελλαδικής εμβέλειας, και στις έδρες των 13 Περιφερειών της χώρας.

Θα ακολουθήσει β’ φάση της διαβούλευσης, με το έργο της Επιτροπής να ολοκληρώνεται τον Σεπτέμβριο.

Οι 6 θεματικοί άξονες της διαβούλευσης

  • Θεσμική ανασυγκρότηση του κράτους και αρχιτεκτονική του πολιτεύματος
  • Θεσμοί διαφάνειας, λογοδοσίας και άμεσης δημοκρατίας
  • Σχέση κράτους-εκκλησίας
  • Κράτος δικαίου και ατομικές ελευθερίες
  • Συλλογικές ελευθερίες και κοινωνικά δικαιώματα
  • Κοινά, περιβάλλον, δημόσιος χώρος, πολιτισμός

Λόγω της σπουδαιότητας του έργου που καλείται να φέρει σε πέρας η Επιτροπή, έχουν τοποθετηθεί σε αυτήν πρόσωπα εγνωσμένου κύρους, το κάθε ένα στον χώρο του.

Πρόεδρος είναι ο καθηγητής Πολιτικής Κοινωνιολογίας του ΕΚΠΑ Μιχάλης Σπουρδαλάκης, και μέλη ο ομότιμος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Ανδρ. Δημητρόπουλος, οι πρυτάνεις Αθ. Δημόπουλος και Ι. Γκόλιας, επίσης οι πανεπιστημιακοί Ναπ. Μαραβέγιας και Ν. Μουζέλης, οι περιφερειάρχες Αττικής και Θεσσαλίας Ρ.Δούρου και Κ.Αγοραστός αντιστοίχως, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας Κ. Μίχαλος, και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΘ Αν. Τζήκας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk