Συνολικά 290 συναντήσεις με 78 επιχειρήσεις από την Ιαπωνία και την Κορέα είχαν οι 21 ελληνικές εταιρείες τροφίμων στο πλαίσιο της επιχειρηματικής αποστολής που διοργάνωσε σε Τόκυο και Σεούλ ο οργανισμός Enterprise Greece (Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου ΑΕ) σε συνεργασία με τους Επικεφαλής των Γραφείων Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων των Ελληνικών Πρεσβειών στο Τόκυο και τη Σεούλ.
Η επιχειρηματική αποστολή αποτέλεσε συνέχεια των συναντήσεων Β2Β, που πραγματοποιήθηκαν από τις 30 Μαΐου έως τις 3 Ιουνίου 2016 σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Ο Πρόεδρος του Enterprise Greece,κ. Χρήστος Στάικοςδήλωσε: «Ξεκινήσαμε φέτος ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα προώθησης των προϊόντων του αγροδιατροφικού τομέα στις αγορές της Ιαπωνίας και της Ν.Κορέας, ενώ παράλληλα υλοποιούμε ένα συγκεκριμένο σχέδιο προβολής του ελληνικού κρασιού στις δύο αυτές ιδιαίτερα απαιτητικές αγορές. Η προσπάθεια αυτή έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς. Οι πρώτες συμφωνίες είναι γεγονός και ήδη οι εξαγωγές μας σημειώνουν άνοδο. Συνεχίζουμε τη συστηματική δουλειά και το 2017 με υπομονή και επιμονή οργανώνοντας στοχευμένες δράσεις. Στηρίζοντας την προσπάθεια να χτιστεί εικόνα και ταυτότητα με ισχυρο brand name για τα ελληνικά ποιοτικά προϊόντα, πιστεύουμε ότι αυτά μπορούν να βρίσκουν όλο και περισσότερο τη θέση τους στο διεθνές περιβάλλον και να κερδίζουν έδαφος σε παλιές και νέες αγορές».
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, στο Τόκυο, πρώτο σταθμό της αποστολής, στις 28 και 29 Νοεμβρίου, οι ελληνικές εταιρείες πραγματοποίησαν 120 επιχειρηματικές συναντήσεις. Οι 32 ιαπωνικές εταιρείες που συμμετείχαν έδειξαν ενδιαφέρον για τα ελληνικά προϊόντα τροφίμων, τα οποία σύμφωνα με τα ιαπωνικά στοιχεία βελτιώνουν συνεχώς την θέση τους στην ιδιαίτερα απαιτητική ιαπωνική αγορά.
Οκ. Δ. Πρωτοπαπάς, επικεφαλής του γραφείου ΟΕΥ της Ελλάδας στο Τόκυο, ο οποίος προετοίμασε και συντόνισε τις συναντήσεις από ιαπωνικής πλευράς, δήλωσε:«Η αποστολή ήταν επιτυχημένη γιατί έδειξε στους Ιάπωνες ότι η Ελλάδα προσεγγίζει την αγορά τους με προγραμματισμό και σοβαρότητα. Αυτή ήταν η συνέχεια της αποστολής με ιαπωνικές εταιρείες στην Ελλάδα τον περασμένο Ιούνιο και θα έχει συνέχεια. Η ιαπωνική αγορά έχει υψηλές απαιτήσεις και δεν προσφέρεται για ευκαιριακή προσέγγιση. Μέσα από στοχευμένες δράσεις τόσο στα τρόφιμα όσο και στο κρασί έχουμε ήδη προκαλέσειτο ενδιαφέρον των εισαγωγέων που βρίσκουν στις ελληνικές εταιρείες προϊόντα υψηλών απαιτήσεων σε ανταγωνιστική τιμή. Η αύξηση των ελληνικών εξαγωγών σε αυτές τις κατηγορίες είναι γεγονός και επιβραβεύει τις προσπάθειές μας».
Στη Σεούλ, τις συναντήσεις προετοίμασε το γραφείο ΟΕΥ της Ελλάδας στη Σεούλ, με επικεφαλής τονκ. Αθ. Καραπέτσα. Ο κ. Καραπέτσας δήλωσε: «Η αποστολή 21 ελληνικών επιχειρήσεων τροφίμων, που διοργανώθηκε από τονEnterprise Greeceστη Νότια Κορέα στις 1 και 2 Δεκεμβρίου 2016, σε συνεργασία με το Γραφείο ΟΕΥ Σεούλ, αποτελεί μία ακόμη επιτυχημένη δράση, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου προγράμματος για την είσοδο των προϊόντων μας στην κορεατική αγορά. Πραγματοποιήθηκαν 170 επιχειρηματικές συναντήσεις με επιλεγμένους Κορεάτες εισαγωγείς και οδήγησαν στο κλείσιμο σημαντικών εμπορικών συμφωνιών. Η δράση αυτή πρέπει να έχει συνέχεια, τόσο σε επίπεδο φορέων υποστήριξης των εξαγωγών μας, όσο και σε επίπεδο επιχειρήσεων».
Ο Πρόεδρος του Enterprise Greeceκ. Χρήστος Στάικοςυπέγραψε στην Ν. Κορέα μνημόνιο συνεργασίας με τον Πρόεδρο της Ένωσης Εισαγωγέων της χώρας,κ. Myoung –Jin Shinγια την προώθηση των εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Enterprice Greece, «η συνεργασία αποτελεί εφαλτήριο για την ανάπτυξη διμερών επιχειρηματικών συμφωνιών που θα συνεισφέρουν στην προώθηση και διείσδυση των ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών σε νέες αγορές. Οι τομείς δραστηριότητας αφορούν στον κλάδο των Τροφίμων, των Δομικών Υλικών και του Ναυτιλιακού Βιομηχανικού Εξοπλισμού».