Τα έγγραφα του «Plan X» που ετοίμαζε η κυβέρνηση ζητά η ΝΔ

Την μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση επιλέγει η Νέα Δημοκρατία με επίκαιρη επερώτηση προς τους Υπουργούς Επικρατείας, Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας που υπογράφει σύσσωμη η «γαλάζια» Κ.Ο. με πρώτο

Την μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση επιλέγει η Νέα Δημοκρατία με επίκαιρη επερώτηση προς τους Υπουργούς Επικρατείας, Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας που υπογράφει σύσσωμη η «γαλάζια» Κ.Ο. με πρώτο υπογράφοντα τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το «plan X» ή «plan (T)sipras», που ετοίμαζε η κυβέρνηση κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015, ενώ κατέθεσε επίσης και αίτηση κατάθεσης των εγγράφων που αφορούν στο «plan X».

Στην επίκαιρη επερώτηση επισημαίνονται, κατά την αξιωματική αντιπολίτευση, οι αντιφατικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος σε συνέντευξή του στην Ε.Ρ.Τ. τον Ιούλιο του 2015 υποστήριζε ότι δεν υπήρξε παρά μόνο μια «ανάλυση επιπτώσεων», ενώ λίγο αργότερα (31.7.2015) από το βήμα της Βουλής, ομολογούσε ότι είχε δώσει «προσωπικά εντολή να συγκροτηθεί ομάδα επεξεργασίας σχεδίου άμυνας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης».

Μάλιστα, η Ν.Δ. υπενθυμίζει ότι από τότε, ως Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Μητσοτάκης είχε ζητήσει την κατάθεση σχετικών εγγράφων, ενώ εδώ και τρεις μήνες εκκρεμεί αίτημα της Νέας Δημοκρατίας για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής.

Σύμφωνα με τη Ν.Δ. το αίτημα γίνεται πιο επίκαιρο μετά τις αποκαλύψεις Γκαλμπρέιθ, που είχε τοποθετηθεί επικεφαλής της ομάδας που κατάρτιζε το σχέδιο «plan X» και υπογραμμίζει ότι αναφέρεται, άλλωστε, ότι σχεδιαζόταν η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης, η εθνικοποίηση της Τράπεζας της Ελλάδος και των τραπεζών, η ανακεφαλαιοποίησή τους με νέα δραχμή, το κλείσιμο τους επ’ αόριστο, η έκδοση υποσχετικών για πληρωμή μισθών και συντάξεων καθώς και η επιστράτευση Δημοσίων Υπαλλήλων. Επίσης, η Ν.Δ. υπογραμμίζει ότι προβλεπόταν, ακόμη, η ανάληψη της ευθύνης για τη Δημόσια Τάξη, την Ασφάλεια και τις προμήθειες βασικών ειδών από τα Υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Εσωτερικών.

Ακόμη στο κείμενο της Ν.Δ. επισημαίνονται αλλεπάλληλες δηλώσεις του τότε Υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη, που επιβεβαιώνουν «την ύπαρξη “σχεδίου X”, το οποίο είχε εκπονήσει η πρώτη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με εντολή του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ».

Ο πρόεδρος και οι βουλευτές της Ν.Δ. καλούν τους συναρμόδιους Υπουργούς να δώσουν ξεκάθαρες απαντήσεις για την ύπαρξη του «σχεδίου Β», τα μέλη της ομάδας Βαρουφάκη, το κόστος της μελέτης Γκαλμπρέιθ και τους αποδέκτες της.


Με την αίτηση κατάθεσης εγγράφων, ο κ. Μητσοτάκης και οι βουλευτές του Κόμματος ζητούν: Να κατατεθούν αρμοδίως στην Βουλή των Ελλήνων, τα σχετικά έγγραφα και το σύνολο της αλληλογραφίας, οποιασδήποτε μορφής, που κατέληξαν στη σύνταξη της έκθεσης επιπτώσεων ή σχεδίου άμυνας, γεγονός που ο Πρωθυπουργός έχει επιβεβαιώσει και αποδεχθεί, πως ο ίδιος είχε ζητήσει από τον Υπουργό Οικονομικών και ο κ. Γκαλμπρέιθ περιγράφει στο βιβλίο του. Να κατατεθεί, ταυτόχρονα, αρμοδίως στη Βουλή των Ελλήνων η έκθεση της επιτροπής του «σχεδίου Β».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk