Αποστάσεις από την σημερινή ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας τηρεί ο πρώην πρόεδρος του κόμματος Βαγγέλης Μεϊμαράκης που έχει πολλές ενστάσεις για τη στρατηγική της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αν και δεν δείχνει διάθεση για την πρόκληση ρήξης στο εσωτερικό της κεντροδεξιάς παράταξης.

Ο κ. Μεϊμαράκης που ηγήθηκε της Ν.Δ. στην πιο κρίσιμη στιγμή της χώρας τα τελευταία χρόνια, δεν επιθυμεί ανοικτή πολιτική σύγκρουση με το νυν πρόεδρο του κόμματος Κυριάκο Μητσοτάκη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έχει τις απόψεις του που έρχονται σε αντίθεση με τη σημερινή ηγεσία για μια σειρά ενεργειών της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Χωρίς όμως διάθεση υπονόμευσης και δημιουργίας πολεμικού κλίματος, ένας πολιτικός με τη μακρά διαδρομή του κ. Μεϊμαράκη και έχοντας βαθύτατα παραταξιακή συνείδηση, δεν μπορεί όμως να μένει σιωπηλός, βλέποντας διάφορες καταστάσεις που κατά τον ίδιο είναι προβληματικές.

Παρά το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει έξι μήνες στο τιμόνι της Ν.Δ. –εξελέγη στις 10 Ιανουαρίου 2016- δεν έχει συναντηθεί κατ’ ιδίαν με τον κ. Μεϊμαράκη και αυτό το στοιχείο από μόνο του λέει πολλά όσον αφορά την κατάσταση στο εσωτερικό του κόμματος.

Ο κ. Μεϊμαράκης σε συνομιλητές του έχει κατά καιρούς εκφραστεί αρνητικά για πτυχές της αντιπολιτευτικής στρατηγικής της Ν.Δ. και διαφώνησε με πολλές από τις κινήσεις της ηγεσίας, όπως π.χ. την αποχώρηση κατά τη συζήτηση για τις off shore, ενώ πολλές είναι και οι ενστάσεις του για πρόσωπα που ανέλαβαν ρόλους και τοποθετήθηκαν σε θέσεις ευθύνης.

Η επιλογή του κ. Μεϊμαράκη να μιλήσει δημόσια για πρώτη φορά μετά την ήττα του περασμένου Ιανουαρίου στον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών, ακριβώς με την επέτειο της συμπλήρωσης ενός έτους από το δημοψήφισμα και την ανάληψη της ηγεσίας της Ν.Δ. έχει τη δική της ιδιαίτερη σημασία για τα τεκταινόμενα στο εσωτερικό της κεντροδεξιάς παράταξης.

Ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ., παραχωρώντας μια μεγάλη, ωριαία, συνέντευξη στο Ρ/Σ Real fm, και σχολιάζοντας δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι ο κ. Μητσοτάκης κάνει ανοίγματα προς την πλευρά του, αλλά ο ίδιος δεν ανταποκρίνεται είπε: «Κι εγώ τα διάβασα αυτά και πρέπει να σας πω ότι πράγματι ο κ. Μητσοτάκης με πήρε αρκετές φορές τηλέφωνο, την ίδια ημέρα, όμως που ήμουν στο Στρασβούργο και το ήξερε. Δεν μπόρεσα να απαντήσω. Δεν ήταν δηλαδή οκτώ τηλέφωνα σε οκτώ εβδομάδες, ήταν σε μία ημέρα 8 τηλέφωνα για να μην πω σε μία ώρα και ήταν η Πέμπτη πριν από το συνέδριο της Παρασκευής. Και όταν τον ξαναείδα του είπα ότι είδα το τηλέφωνο και ότι ευχαρίστως όποτε θέλει, είμαι στη διάθεσή του, αλίμονο. Αλλά να ξέρετε ότι από την ημέρα που εξελέγη, δηλαδή από τις 12 Γενάρη, 13, που τον είδα δεν τον έχω ξαναδεί».

Ο κ. Μεϊμαράκης που δεν διατηρεί ηγετικές φιλοδοξίες, όπως έχει πει επανειλημμένως σε διάφορους συνομιλητές του, ξεκαθάρισε στη συνέντευξή του, ότι θα κάνει αυτό που έκανε πάντα, δηλ. «να βοηθήσω τη νέα ηγεσία και τη Ν.Δ. να γίνει πλειοψηφία με πρόγραμμα και να μπορεί να το εφαρμόσει».

Με ειλικρινή διάθεση να μην προκαλέσει αναταράξεις στην Κ.Ο. της Ν.Δ. και στο κόμμα, είπε ότι με πολλούς μπορούμε να συνυπάρχουμε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, αλλά δεν μπορεί να είναι στην ηγετική ομάδα. «Δεν μπορεί να κραυγάζουν» είπε και μη θέλοντας να εισέλθει σε ονοματολογία, υπογράμμισε: «Δεν νομίζω ότι βοηθάν αυτά, ούτε θέλω να δημιουργήσω τέτοιου είδους ζητήματα ή να δώσω τροφή σε εσωκομματική συζήτηση και να μου πουν κιόλας ότι τώρα που είμαστε μπροστά και όλα τα σχετικά. Εγώ πειθαρχώ σε αυτά».

Αρκετά καυστικός ήταν όμως και ως προς το γεγονός της μη επικοινωνίας του με τον πρόεδρο της Ν.Δ. «Θέλω να έχω μία τακτική επαφή με τον κ. Μητσοτάκη, αλλά αυτό έγκειται σε αυτόν. Δεν μπορώ σαν τον “Μήτσο” να πετάω κεφαλάκι από πίσω “να είμαι κι εγώ εδώ, να σου πω την άποψή μου”» τόνισε και συμπλήρωσε, ρίχνοντας το γάντι στον κ. Μητσοτάκη: «Άμα θέλει να με ρωτήσει, είμαι ανοιχτός. Ούτε νομίζω ότι μας τιμά να λέει ότι τον παίρνω τηλέφωνο ή του στέλνω μηνύματα, άλλωστε εγώ δεν ξέρω τη νέα τεχνολογία. Εγώ είμαι του φαξ. Είμαι παλιός και γι’ αυτό ακριβώς και δεν “τσιμπάω” και πολύ στα ζητήματα αυτά».

Χαμηλούς τόνους κράτησε η Συγγρού και ο εκπρόσωπος τύπου της Ν.Δ. Γιώργος Κουμουτσάκος, όταν ρωτήθηκε, σημείωσε: «Ο κ. Μεϊμαράκης είναι πρώην Πρόεδρος του Κόμματος, εξέχον – κορυφαίο στέλεχος της παράταξής μας. Έχει γνώση και μεγάλη εμπειρία. Και η άποψή του είναι πάντα σεβαστή και χρήσιμη. Όλοι γνωρίζουν ότι η πόρτα του Προέδρου του Κόμματος είναι πάντα ανοιχτή».