Να αλλάξει την ατζέντα και να απεγκλωβιστεί από τη σύγκρουση με το ΣΥΡΙΖΑ για τη χθεσινή συγκέντρωση με σύνθημα «Παραιτηθείτε» επιχειρεί η ηγεσία της Ν.Δ., σε μια χρονική στιγμή που τμήμα της Κ.Ο. και κυρίως η «καραμανλική» πτέρυγα εμφανίστηκε επιφυλακτική στην πολιτική «ομπρέλα» που άνοιξαν κεντρικά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη συγκεκριμένη αντικυβερνητική διαδήλωση.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης που είπε χθες το βράδυ σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Σκάι, ότι ήταν μια μεγάλη συγκέντρωση, παρά το γεγονός ότι αυτό αμφισβητείται από πολλές πλευρές, «κήρυξε» ουσιαστικά την έναρξη της διαβούλευσης για το υπό διαμόρφωση κυβερνητικό πρόγραμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λίγη ώρα πριν ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το Μουσείο της Ακρόπολης, παρουσιάσει το αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης.

Στη σκιά της αναφοράς του ότι «μόνο και μόνο η εξαγγελία της συγκέντρωσης παρήγαγε πολιτικά αποτελέσματα και έδειξε το αυταρχικό πρόσωπο της κυβέρνησης», αλλά και των εσωτερικών ενστάσεων για τη στάση πολλών κεντρικών στελεχών της Ν.Δ. υπέρ της κινητοποίησης στο Σύνταγμα, ο κ. Μητσοτάκης θέλησε να γυρίσει σελίδα, εστιάζοντας στο υπό διαμόρφωση πρόγραμμα του κόμματός του.

Από τα γραφεία της Ν.Δ. επί της Λεωφ. Συγγρού, έχοντας δίπλα του τον αντιπρόεδρο του κόμματος Κωστή Χατζηδάκη, ανέφερε ότι η σημερινή κυβέρνηση όσο περισσότερο απαξιώνεται, τόσο η κοινωνία θα επιζητά μία αξιόπιστη εναλλακτική λύση και αυτό αυξάνει τις ευθύνες της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη διαμόρφωση μίας τελικής πρότασης εξόδου από την κρίση».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ν.Δ. το σχέδιο που θα παρουσιαστεί, σύμφωνα με πληροφορίες πιθανότατα στα μέσα Σεπτεμβρίου, θα είναι τεκμηριωμένο και ρεαλιστικό που, όπως είπε, «θα εκπλήξει θετικά την ελληνική κοινωνία και τους πιστωτές μας».

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι αυτή η πρόταση έχει αρχίσει και διαμορφώνεται πάνω στη βασική διάσταση του «2+4» (2% πλεονάσματα και 4% ανάπτυξη) που έχει ΄παρουσιάσει και αξιοποίησε τις πρόσφατες δηλώσεις του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, λέγοντας ότι και αυτός συντάσσεται με την ανάγκη η Ελλάδα να μπορέσει να διαπραγματευτεί μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα.

Ο κ. Μητσοτάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημείωσε ότι αποφεύγει τον όρο επαναδιαπραγμάτευση, γιατί είναι ένας όρος πολιτικά φορτισμένος που παραπέμπει σε τακτικές του παρελθόντος που δεν απέδωσαν.

«Παρουσιάζουμε ένα αξιόπιστο πρόγραμμα και επιμένουμε ότι ο στόχος του 3,5% πλεόνασμα σε μακροχρόνια βάση είναι ανέφικτος. Η πρόταση αυτή έχει αρχίσει και βρίσκει συμμάχους εντός και εκτός χώρας» είπε και συνέχισε: «Εμείς δεσμευόμαστε για επιθετικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και ζητούμε από τους εταίρους να δεχθούν την αναθεώρηση του πλεονάσματος. Η ΝΔ έχει την αξιοπιστία για να διαπραγματευτεί μία τέτοια πρόταση, γιατί πιστεύει στις μεταρρυθμίσεις. Αυτή είναι η τεράστια διαφορά αυτού του κόμματος και της κυβέρνησης που θα ακολουθήσει από τη νυν κυβέρνηση».

Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τους πολίτες να συμμετάσχουν στον διάλογο, μέσω της πλατφόρμας ηλεκτρονικής διαβούλευσης και υπογράμμισε ότι στόχος είναι να οδηγήσουμε την Ελλάδα στη μετά μνημόνιο εποχή.

Όσες απαντήσεις σταλούν στη Ν.Δ. θα ληφθούν υπόψη, όπως ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης αλλά δεν θα διευκρίνισε δεν θα είναι δεσμευτικές για το πρόγραμμα. «Δεν θέλουμε να γίνουμε ΣΥΡΙΖΑ 2» τόνισε χαρακτηριστικά και προανήγγειλε ότι θα διοργανωθεί και μία ημερίδα σε συνεργασία με τοΕυρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

«Μέχρι το τέλος Ιουλίου θα γίνει η εντατική διαβούλευση με τους φορείς, τις κομματικές οργανώσεις και το ΕΛΚ. Τον Σεπτέμβριο, ο πρόεδρος του κόμματος θα είναι σε θέση να παρουσιάσει το σκέλος του προγράμματος για την οικονομία» είπε ο κ. Χατζηδάκης και συμπλήρωσε: «Θέλουμε να δώσουμε την ελπίδα της αλήθειας και να διαμορφώσουμε ένα πρόγραμμα αξιόπιστο, σύγχρονο και ρεαλιστικό, με τη συμμετοχή της κοινωνίας».

Την ίδια στιγμή μεγάλη συζήτηση εξακολουθεί να γίνεται στο εσωτερικό της Ν.Δ. για τις παρενέργειες από τη θετική στάση πολλών στελεχών και ηγετικών παραγόντων έναντι της συγκέντρωσης με σύνθημα «παραιτηθείτε» και αρκετοί εστιάζουν στην ανάδειξη της διαφορετικής προσέγγισης σε ένα μείζον θέμα μεταξύ της σημερινής ηγεσίας και των «καραμανλικών».

Εξάλλου, στη συγκέντρωση μπορεί να μην ήταν βουλευτές, πλην του αντιπροέδρου του κόμματος Άδωνι Γεωργιάδη, του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και ορισμένων μελών της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. και αρκετών μεσαίων στελεχών του κόμματος, αλλά τα μηνύματα από τους «καραμανλικούς» ήταν σαφή.

Η πιο χαρακτηριστική αναφορά έγινε από τον βουλευτή Σερρών, Κώστα Καραμανλή, ο οποίος την παραμονή της συγκέντρωσης μιλώντας σε κομματική συγκέντρωση στη Νέα Σμύρνη, είπε με νόημα: «Πιο αυθεντικά είναι τα κινήματα όταν μένουν μακριά από κόμματα. Σε μια ευρωπαϊκή χώρα η αντιπολίτευση δεν πρέπει να κάνει πολιτική στα πεζοδρόμια. Αυτό εξάλλου, το έχουμε πληρώσει ακριβά».

Πιο αιχμηρή όμως ήταν η αναφορά του Ευάγγελου Αντώναρου που στοχεύοντας σε τμήμα της ηγεσίας και προς την πλευρά των «σαμαρικών» και της δεξιάς πλευράς της Ν.Δ., σημείωσε στο facebook: «Όσοπερνούν οι ώρες τόσο περισσότερο πείθομαι για τους πραγματικούς και ουσιαστικούς εμπνευστές και οργανωτές της σημερινής διαδήλωσης. Μην με ρωτήσετε. Δεν θα πω περισσότερα».