Καλύτερη καρδιακή λειτουργία παρουσιάζουν στην ενήλικη ζωή τους άτομα που έχουν γεννήθηκαν πρόωρα και θήλασαν κατά την βρεφική ηλικία, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Pediatrics.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, με επικεφαλής τον καθηγητή Πολ Λίζον και τον δρα Ανταμ Λεβαντόφσκι, ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερα από 1.100 άτομα, γεννημένα πρόωρα ή κανονικά για να διαπιστώσουν πώς η προωρότητα επηρεάζει την ανάπτυξη της καρδιάς.

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα πρόωρα νεογνά παρουσιάζουν αφύσικη καρδιακή ανάπτυξη και λειτουργικές ανεπάρκειες. Οι μεταβολές αυτές πιστεύεται ότι εμφανίζονται τους πρώτους μήνες μετά τον τοκετό.

Ευεργετικός ο αποκλειστικός θηλασμός

Η βρετανική μελέτη δείχνει ότι ο θηλασμός λειτουργεί προστατευτικά. Ιδίως όσα πρόωρα νεογνά είχαν τραφεί αποκλειστικά με μητρικό γάλα, εμφάνιζαν πολύ υγιέστερη καρδιά σε σχέση με όσα είχαν τραφεί μόνο με ξένο γάλα.

Αλλά και στα παιδιά που μεγάλωσαν με έναν συνδυασμό θηλασμού και ξένου γάλακτος, όσο περισσότερος ήταν ο θηλασμός στο «μείγμα», σε τόσο πιο ομαλή κατάσταση ήταν η καρδιά τους, όταν είχαν ενηλικιωθεί.

«Ακόμη και το καλύτερο ξένο γάλα δεν περιέχει ορισμένους παράγοντες ανάπτυξης, ένζυμα και αντισώματα, που υπάρχουν στο μητρικό γάλα», σημειώνει ο δρ Λεβαντόφσκι.


Newsroom ΔΟΛ