Την αλλαγή της πολιτικής ατζέντας με στροφή στα πραγματικά προβλήματα των πολιτών επιχειρεί η Νέα Δημοκρατία, δίνοντας έμφαση, μετά τα όσα έγιναν χθες στην Ολομέλεια της Βουλής με τη διάταξη για τις off shore εταιρείες των πολιτών και την αποχώρησή της, σε ζητήματα που αφορούν τη λεγόμενη καθημερινότητα.

Υπό τη σκιά των πολλών συζητήσεων και τον προβληματισμό, ακόμα και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. για το εάν ήταν ορθή ή όχι η απόφαση να αποχωρήσει το κόμμα από τη συζήτηση για τη διάταξη, η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης δίνει έμφαση στο μεταναστευτικό – προσφυγικό και στις θέσεις που θα παρουσιάσει, θέλοντας να αλλάξει και την ατζέντα.

Πέρα όμως από την προσπάθειά της να εστιάσει στο προσφυγικό – μεταναστευτικό στην παρούσα φάση, η απόφαση της αποχώρησης από τη Βουλή εξακολουθεί και προκαλεί ποικίλες συζητήσεις και για το εάν κέρδισε η έχασε η αξιωματική αντιπολίτευση από τη συγκεκριμένη κίνηση.

«Αποχωρήσαμε για να μην νομιμοποιήσουμε την παρωδία με την καθολική απαγόρευση της συμμετοχής πολιτικών και συγγενών τους σε οποιαδήποτε εταιρεία με έδρα εκτός των ελληνικών συνόρων» αναφέρουν από τη Ν.Δ. και δίνουν έμφαση στο γεγονός ότι την ώρα που γινόταν η συζήτηση στη Βουλή ο πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης επισκεπτόταν τον καταυλισμό των προσφύγων – μεταναστών στο Ελληνικό, όπου ζουν υπό άθλιες συνθήκες περισσότερα από 3.000 άτομα.

«Η επιλογή μας ήταν συνειδητή και στρατηγικής σημασίας. Δεν θέλαμε να εμπλακούμε στην αντιπαράθεση – σόου που έστησε η κυβέρνηση, επιχειρώντας να απαλύνει τις βαθιές πληγές που άνοιξε στο κυβερνητικό σώμα η σκανδαλώδης τροπολογία» τονίζουν συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη.

Όμως, αρκετοί βουλευτές σημειώνουν ότι η Ν.Δ. έπρεπε σε μια τέτοια διαδικασία να μην αφήσει το γήπεδο ελεύθερο στην κυβέρνηση και κυρίως να μην δώσει το δικαίωμα, όπως και έγινε, «ενώ πιάστηκε», όπως λένε, «με τη γίδα στην πλάτη, να γίνονται από κατηγορούμενοι κατήγοροι».

Μάλιστα, όσοι έχουν ενστάσεις με τη στάση της Ν.Δ. λένε ότι έπρεπε το κόμμα να μείνει στη Βουλή και να δώσει τη μάχη των επιχειρημάτων και να αποκαλύψει τι πραγματικά πράττει η κυβέρνηση και όχι να εξηγεί εκ των υστέρων με πολυσέλιδο σημείωμα τη θέση της. «Η μάχη δίνεται στη Βουλή και εκεί επικοινωνιακά χάσαμε» τονίζουν, αν και από τη Συγγρού μεταδίδεται άλλη επιχειρηματολογία.

Από το επιτελείο του κ. Μητσοτάκη χαρακτηρίζουν τη νέα διάταξη ως «έμπνευση «ολοκληρωτικού τύπου” που συναντά κανείς μόνο σε καθεστώτα που ουδεμία σχέση έχουν με τον ευρωπαϊκό πολιτισμό» και κάνουν λόγο για «απύθμενο θράσος» της κυβέρνησης καθώς «αφού ξέπλυναν τα στελέχη τους, τώρα τους δίνουν τη δυνατότητα να μεταβιβάσουν τις εταιρίες τους εντός εξήντα ημερών για να ολοκληρώσουν με άνεση το δόλιο σχέδιο τους».

Για το θέμα της αποχώρησης, οι συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη υπογραμμίζουν ότι η Ν.Δ. δεν ήθελε να συμμετέχει στο πρωτοφανές πλυντήριο της «παρέας του Μαξίμου», για τους εξής λόγους: α) η τροπολογία είναι προδήλως αντισυνταγματική καθώς όχι μόνο δεν σέβεται την αρχή της αναλογικότητας (άρθρο 25 του Συντάγματος), περιορίζοντας την κατοχυρωμένη οικονομική ελευθερία των πολιτών, β) είναι αντίθετη και με το άρθρο 57 του Συντάγματος αναφορικά με τα δικαιώματα, τα καθήκοντα και τα ασυμβίβαστα των βουλευτών, γ) είναι προδήλως αντι-ενωσιακή, καθώς προσβάλει βασικές αρχές της Συνθήκης Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δ) δαιμονοποεί την επιχειρηματικότητα συγγενών πολιτικών προσώπων.

Πέρα από το πεδίο για τις off shore, το βάρος από τη Ν.Δ. θα δοθεί, στη σκιά και των πολλών επεισοδίων που γίνονται σε καταυλισμούς προσφύγων και μεταναστών στους βασικούς άξονες των προτάσεων του κόμματος για το προσφυγικό. Μια πρώτη εικόνα για τις θέσεις της Ν.Δ. θα δώσει απόψε ο κ. Μητσοτάκης (χθες ζήτησε την εκκένωση του Ελληνικού, μιλώντας για «νέα Ειδομένη») με την ομιλία του στο συνέδριο της ΚΕΔΕ στη Σάμο.

Παράλληλα, αύριο, ο αρμόδιος συντονιστής επί του μεταναστευτικού Βασίλης Κικίλιας, θα παρουσιάσει αναλυτικά τις θέσεις της Ν.Δ. επιμένοντας στην εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας προκειμένου να διατηρηθεί η εξομάλυνση των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο και από την άλλη θα εμμείνει στην ανάγκη να υπάρξει ένα επιχειρησιακό σχέδιο που θα έχει ως άξονα την αναλογική γεωγραφική κατανομή του προσφύγων και των μεταναστών σε όλη την επικράτεια της χώρας.