Γέφυρες διεύρυνσης με το «ευρωπαϊκό μέτωπο»

Να ενσωματώσει δυνάμεις από ευρύτερα κοινωνικά και πολιτικά στρώματα που δεν είχαν καμία σχέση με την Κεντροδεξιά επιχειρεί με αργά αλλά σταθερά βήματα η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας.

Να ενσωματώσει δυνάμεις από ευρύτερα κοινωνικά και πολιτικά στρώματα που δεν είχαν καμία σχέση με την Κεντροδεξιά επιχειρεί με αργά αλλά σταθερά βήματα η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας. Η επιχείρηση διεύρυνσης της ΝΔ είναι σε εξέλιξη με αρκετές παρασκηνιακές κινήσεις που αναλαμβάνει η ηγετική ομάδα του κόμματος.
Οι επαφές αυτές δεν αφορούν προβεβλημένα ονόματα του παρελθόντος που έχουν υπηρετήσει διάφορες κυβερνήσεις κυρίως του ΠαΣοΚ από θέσεις υπουργών ή υφυπουργών, αλλά εστιάζονται σε πρόσωπα που έχουν θετικό πρόσημο στις τοπικές κοινωνίες και εντάσσονται σε αυτό που αποκαλείται «μεταρρυθμιστικό και ευρωπαϊκό μέτωπο».
Πρόκειται για αξιόλογα, όπως λέγεται, άτομα τα οποία μπορούν – όπως λένε κεντρικά στελέχη της ΝΔ – να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην αξιωματική αντιπολίτευση, έχουν «κεντρώα» φυσιογνωμία και δεν προκαλούν αρνητικά ανακλαστικά στη βάση του κυβερνώντος κόμματος, ενώ δεν αφορά σε καμία περίπτωση, σύμφωνα με διευκρινίσεις που δίνουν, κάποιες επιλεκτικές μεταγραφές προσώπων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», υπάρχει πλάνο για δυναμική εκπροσώπηση (μιλούν για περίπου 100 άτομα) και στα ψηφοδέλτια του κόμματος αυτών των προσώπων που θα σηματοδοτούν και το ουσιαστικό άνοιγμα σε δυνάμεις πέραν της ΝΔ. Στόχος της ηγεσίας είναι τουλάχιστον σε κάθε νομό να υπάρχει και ένα πρόσωπο στις γαλάζιες λίστες (στις μεγάλες περιφέρειες θα συμμετάσχουν περισσότερα άτομα) που δεν θα έχει ιδεολογική συγγένεια με τη ΝΔ ώστε να σηματοδοτηθεί η αλλαγή σελίδας.


«Για εμένα δεν έχει σημασία σε ποιο κόμμα δραστηριοποιήθηκε ή εκφράστηκε ο κάθε έλληνας πολίτης στο παρελθόν ή ακόμη και σήμερα, διότι όλοι οι μεταρρυθμιστές σήμερα, οι πραγματικοί μεταρρυθμιστές, είναι από την ίδια μεριά του λόφου»
είπε πρόσφατα στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης που ρίχνει πολιτικές γέφυρες προς ψηφοφόρους άλλων κομμάτων, ανεξάρτητα τι ψήφιζαν ως σήμερα.
Στην ηγετική ομάδα της ΝΔ έχουν μηνύματα ότι γύρω από την αξιωματική αντιπολίτευση συσπειρώνεται καθημερινά ένα μεγάλο μεταρρυθμιστικό μέτωπο το οποίο διευρύνεται. Και όπως λένε στις συσκέψεις που γίνονται, με βάση και τα στοιχεία των μετρήσεων που έχουν στη διάθεσή τους και τα αναλύει ο στενός σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη Τάκης Θεοδωρικάκος, ο συσχετισμός των δυνάμεων έχει ήδη αλλάξει και κάθε μέρα περισσότεροι πολίτες ενώνονται με τη ΝΔ σε αυτή την πλατιά μεταρρυθμιστική συμμαχία.
Το σχέδιο 2% + 4%


Για μια Συμφωνία Αλήθειας με την κοινωνία και την Ευρώπη μιλάει η ΝΔ που θα επιμείνει την επόμενη περίοδο στην προβολή της πρότασης για το 2% (πρωτογενές πλεόνασμα) + 4% (ανάπτυξη), με την παράλληλη επισήμανση ότι υπάρχει άλλος δρόμος από την καταστροφική κατηφόρα που σέρνει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ τη χώρα.
Η αξιωματική αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι το σημείο αφετηρίας αυτής της νέας συμφωνίας αλήθειας πρέπει να είναι η διαπίστωση ότι η ελληνική οικονομία είναι αδύνατον να πετύχει πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% για τα επόμενα 15 χρόνια. «Ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος πρέπει να αναθεωρηθεί στο 2%. Οι συνθήκες είναι ώριμες για μια μεγάλη συμφωνία με τους ευρωπαίους εταίρους μας» λένε κεντρικά στελέχη του κόμματος και διευκρινίζουν ότι αυτό που πρέπει να προταθεί από την ελληνική πλευρά είναι «εμείς θα σας δώσουμε γενναίες μεταρρυθμίσεις και εσείς θα δεσμευθείτε σε λίγο χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα».
Παράλληλα επιμένουν ότι η ΝΔ ως κυβέρνηση θα πετύχει ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 4% και από την άλλη πλευρά οι Ευρωπαίοι πρέπει να δώσουν μια ρύθμιση του χρέους που να εξασφαλίζει τη δυνατότητα αποπληρωμής του χωρίς να στραγγαλίζει την ελληνική οικονομία.
Εφικτός στόχος


Στο κεντρικό ερώτημα πώς θα επιτευχθεί ρυθμός ανάπτυξης 4% του ΑΕΠ, από το οικονομικό επιτελείο της Συγγρού (ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης, ο συντονιστής Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο Στυλιανός Πέτσας, σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη επί των δημοσιονομικών), λένε στις αναλύσεις τους, ότι ο στόχος τού 4% είναι εφικτός, αλλά όχι με το μείγμα πολιτικής της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και προφανώς όχι με αυτή την κυβέρνηση.
Μάλιστα προτάσσουν τα εξής βήματα: α) δημοσιονομική πειθαρχία που σημαίνει συγκράτηση δαπανών και μείωση φόρων, β) μείωση φόρων που θα αυξήσει τις επενδύσεις στο 20% του ΑΕΠ, από 11% του ΑΕΠ περίπου σήμερα, γ) διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις (Ο ΟΟΣΑ στην εφετινή έκθεσή του για την ελληνική οικονομία υπολογίζει ότι, αν προωθηθούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, μπορεί να αυξήσουν το ΑΕΠ κατά 13,8% τα επόμενα χρόνια, τονίζουν). Ειδικά για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, υπογραμμίζουν ότι αυτές θα φέρουν αύξηση ανταγωνιστικότητας, ενίσχυση της εξωστρέφειας, αύξηση εξαγωγών κατά 10% περίπου ετησίως. Επίσης, υπογραμμίζουν ότι αύξηση επενδύσεων και εξωστρέφειας σημαίνει αύξηση απασχόλησης, μείωση ανεργίας, δηλαδή 120.000 θέσεις εργασίας κάθε χρόνο, 600.000 συνολικά στην πενταετία. Μάλιστα όταν αναφέρονται στην αύξηση επενδύσεων και αύξηση εξαγωγών και αύξηση απασχόλησης, υποστηρίζουν ότι αυτό σημαίνει 213 δισ. ευρώ ΑΕΠ το 2021, από 175 δισ. ευρώ το 2016. «Σημαίνει 1.900 ευρώ όφελος για κάθε νοικοκυριό ανά έτος» τονίζουν.
Η ηγεσία της ΝΔ με δεδομένο ότι οι πολιτικές εξελίξεις μετατίθενται για αργότερα, θα ξεκινήσει εκστρατεία πληροφόρησης των πολιτών σε όλους τους νομούς για το σχέδιό της «2% + 4%» που αποτελεί στρατηγικό στόχο για τη χώρα ώστε να σπάσει οριστικά ο κύκλος της στασιμοχρεοκοπίας και να υπάρξει, όπως λένε, πραγματική προοπτική εξόδου από την κρίση. «Αυτός είναι ο πήχης: 4% τον χρόνο. Κάθε χρόνο μέχρι τουλάχιστον το 2021. Στη ΝΔ αυτό είμαστε έτοιμοι να υλοποιήσουμε ως κυβέρνηση. Απέναντι σε αυτόν τον στόχο θέλουμε να μετρηθούμε και να αξιολογηθούμε» υποστηρίζουν.

ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ
Τετ α τετ με Μέρκελ

Να ενισχύσει τους δεσμούς του με την Ανγκελα Μέρκελ θα επιδιώξει ο πρόεδρος της ΝΔ κατά την αυριανή συνάντησή του με τη γερμανίδα καγκελάριο που αναμένεται να γίνει στο Λουξεμβούργο, στο περιθώριο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για τα 40 χρόνια από την ίδρυσή του. Στη συνάντηση αυτή ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να παρουσιάσει την πρόταση της ΝΔ για τον δικό του «τρίτο δρόμο» όπως λένε στη Συγγρού για να προωθηθούν οι μεταρρυθμίσεις, να ενισχυθεί η ανάπτυξη και να δημιουργηθούν θέσεις απασχόλησης. Ο κ. Μητσοτάκης, σε αυτή την πρώτη ουσιαστική συνάντησή του με την κυρία Μέρκελ (η προηγούμενη ήταν εθιμοτυπική) θα εξηγήσει το πενταετές σχέδιό του για την επανεκκίνηση της οικονομίας και θα εστιάσει στην ανάγκη να συναινέσουν οι εταίροι για να αποδεχθούν πλεονάσματα της τάξεως του 2%.

Σε αυτή τη συνάντηση θα εξηγηθεί και η στάση της ΝΔ επί των πρόσφατων ψηφοφοριών στη Βουλή, αν και η ηγεσία του κόμματος επιμένει ότι δεν είχε δεχθεί πιέσεις να ψηφίσει. Γι’ αυτό στην ηγετική ομάδα λένε ότι η κυβέρνηση μπορεί να συνυπέγραψε μια «ταπεινωτική συνθηκολόγηση» και να αποδέχθηκε μνημονιακά μέτρα, αλλά υποστηρίζουν ότι δεν μπορεί να εφαρμόσει όσα συμφώνησε και μιλούν για το αντιαναπτυξιακό και άκρως υφεσιακό μείγμα πολιτικής.

ΕΠΙΘΕΣΗ
Σφοδρή επίθεση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο κ. Μητσοτάκης με την ομιλία του στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ το πρωί του Σαββάτου. «Είτε ψήφισαν ΝΑΙ είτε ψήφισαν ΟΧΙ, όλοι οι Ελληνες υποφέρουν από τα μέτρα Τσίπρα» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης που επιμένει στο αίτημα για πρόωρες εκλογές, θεωρώντας ότι είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Ο πρόεδρος της ΝΔ μίλησε για τα «νέα οριζόντια μέτρα που χτυπούν τους πιο αδύναμους» και παρουσίασε τη νέα Συμφωνία Αλήθειας που θα προτείνει σε δανειστές και κοινωνία.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk