Γενική επίθεση Μητσοτάκη κατά Τσίπρα

Να μετατρέψει σε πλεονέκτημα για τη ΝΔ το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ, που υιοθετεί πλέον ό,τι κατήγγειλε στο παρελθόν, θα προσπαθήσει από εδώ και πέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Να μετατρέψει σε πλεονέκτημα για τη ΝΔ το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ, που υιοθετεί πλέον ό,τι κατήγγειλε στο παρελθόν, θα προσπαθήσει από εδώ και πέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Μετά και την κοινοβουλευτική μάχη για το νέο πακέτο μέτρων, η ηγεσία της ΝΔ θα εστιάσει στην αντιπολίτευση αποδόμησης του Αλέξη Τσίπρα με την επίκληση του επιχειρήματος περί «κατάρρευσης της αριστερής ιδεολογίας» και του «μύθου περί αριστερής κοινωνικής ευαισθησίας».
Αυτό έγινε και σε μεγάλο βαθμό κατά τη συζήτηση στη Βουλή όπου η ΝΔ επιτέθηκε με σφοδρότητα στην κυβέρνηση, έχοντας και ως κεντρικό άξονα τη δήλωση Μητσοτάκη για «άνευ προηγουμένου απώλεια εθνικής κυριαρχίας» με αφορμή τη δημουργία του Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων.
Τον τόνο στην αντιπολιτευτική επίθεση της ΝΔ έδωσε η Ντόρα Μπακογιάννη κατηγορώντας τους κυβερνώντες για εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας, αφού, όπως είπε, «δίνονται τα «ασημικά»» της χώρας επί 99 χρόνια στους ξένους που θα έχουν και την εποπτεία του οργάνου. Αν και υπέρμαχη των ιδιωτικοποιήσεων η ΝΔ και ενώ στην αρχή ήταν θετική να ψηφίσει το Υπερταμείο, άλλαξε στάση όταν οι συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, όπως ο Χρήστος Σταϊκούρας, μελέτησαν τις διατάξεις του. Ετσι αποφάσισαν την καταψήφισή του με γενικευμένη επίθεση. Η απόφαση να καταψηφίσει η ΝΔ το Υπερταμείο ηρέμησε την ΚΟ, όπου υπήρχε εκνευρισμός επί δυο-τρεις ημέρες καθώς είχε δημιουργηθεί η εντύπωση ότι θα είναι θετική η στάση του κόμματος.
Επειτα από αλλεπάλληλες συσκέψεις που ακολούθησαν την επιστροφή Μητσοτάκη από το Παρίσι, η απόφαση ήταν δεδομένη: «Οχι» επί της αρχής στο πολυνομοσχέδιο των 7.500 σελίδων και «Οχι» σε «εμβληματικές» διατάξεις του, όπως π.χ. στον αυτόματο «κόφτη» των δημοσίων δαπανών, στους έμμεσους φόρους και στα «κόκκινα» δάνεια, κυρίως λόγω της άρσης προστασίας για την πρώτη κατοικία, ενώ θα ψηφιστούν οι αποκρατικοποιήσεις (π.χ., συμβάσεις για παραχώρηση περιφερειακών αεροδρομίων) και η ανεξαρτητοποίηση της ΓΓ Δημοσίων Εσόδων.
Ελλειψη αξιοπιστίας


Η ηγεσία της ΝΔ, που επιμένει ότι δεν υπάρχει πίεση από τον κύκλο των πιστωτών και το ΕΛΚ, δηλώνει ότι κινείται με βάση το εθνικό συμφέρον. Ταυτόχρονα παραμένει στη γραμμή υπεράσπισης διαρθρωτικών και δομικών μεταρρυθμίσεων, για τις οποίες όμως δεν θεωρεί πως προωθούνται με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Θα ψηφίσει όσα θεωρεί σωστά, θέλοντας ο κ. Μητσοτάκης να στείλει και μήνυμα στο εξωτερικό της χώρας ότι ο ίδιος και συνεπής είναι στα όσα λέει και δεν αλλάζει απόψεις ανάλογα με την πολιτική συγκυρία.

Η γραμμή του προέδρου της ΝΔ είναι ότι «δεν υπάρχει καμία αξιοπιστία στην κυβέρνηση» και με δεδομένη, όπως υποστηρίζει σε συνομιλητές του, την αρνητική αποτίμηση της διακυβέρνησης της χώρας από ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ από την πλειοψηφία των πολιτών, θα επιχειρηθεί η δημιουργία ενός θετικού πολιτικού οικοδομήματος.


«Η κυβέρνηση δεν θα εξαντλήσει την τετραετία, υπάρχει «κόφτης» για την πορεία της μέσα στην κοινωνία. Ο λαός αισθάνεται ότι έχει ακούσει μόνο ψέματα»
είναι η εκτίμηση στο κεντρικό επιτελείο του.
Η προβολή της διαχωριστικής γραμμής μεταξύ μεταρρυθμιστών και λαϊκιστών και όχι μεταξύ Δεξιάς και Αριστεράς θα είναι στο επίκεντρο της πολιτικής και επικοινωνιακής στρατηγικής της ΝΔ. Η προ ημερών επιλογή του κ. Μητσοτάκη να συναντηθεί στο Παρίσι με τον 38χρονο κεντροαριστερό και εκσυγχρονιστή γάλλο υπουργό Οικονομικών Εμμανουέλ Μακρόν θεωρήθηκε σήμα προς πολλές πλευρές για την κατεύθυνση που θέλει να κινηθεί. Και αυτό διότι το δίλημμα που θέτει – το είχε πράξει με την ομιλία του στο 10ο συνέδριο – έχει συγκεκριμένη στόχευση: το κεντρώο κοινό, αφού πιστεύει ότι τα δεδομένα της σημερινής πραγματικότητας υπαγορεύουν τον εκσυγχρονισμό και τις μεταρρυθμίσεις, τη μετριοπάθεια και τον ρεαλισμό.
Η παρέμβαση Σαμαρά


Ολο και πιο έντονα παρεμβαίνει στον δημόσιο βίο ο κ. Σαμαράς που επέλεξε την ημέρα κατάθεσης του πολυνομοσχεδίου να επιτεθεί με σφοδρότητα στον κ. Τσίπρα και στην κυβέρνηση. Το «όχι» του πρώην πρωθυπουργού ήταν ηχηρό και το μήνυμά του είχαν εκπέμψει πριν από τη δήλωσή του και μια σειρά βουλευτές που τον στηρίζουν. Ο ίδιος είχε φροντίσει να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον κ. Μητσοτάκη για να συζητήσουν τη στάση της ΝΔ χωρίς «πατερναλιστική» διάθεση, λένε οι γνωρίζοντες. Εξάλλου η στάση της ΝΔ θα ήταν αρνητική και δεν υπήρχε περίπτωση να ψηφίσει το Υπερταμείο.

ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ
Για άνευ προηγουμένου απώλεια εθνικής κυριαρχίας κατηγορεί την κυβέρνηση ο Κυρ. Μητσοτάκης με αφορμή το Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων. «Εμείς υπήρξαμε ανέκαθεν υποστηρικτές των ιδιωτικοποιήσεων. Η δημιουργία όμως μιας εταιρείας με ζωή 99 έτη, που δεν θα λογοδοτεί στο Εθνικό Κοινοβούλιο, που θα ελέγχεται ουσιαστικά από ευρωπαϊκούς θεσμούς και η οποία θα διαχειρίζεται τη συνολική περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να γίνει αποδεκτή από τη Νέα Δημοκρατία» τονίζει.


ΔΙΜΕΤΩΠΟΣ ΑΓΩΝΑΣ
Κεντροδεξιά συνοικέσια και νεοδεξιοί σχηματισμοί

Η ηγεσία της ΝΔ κινείται με βάση το δόγμα ότι στο Κέντρο είναι το κρίσιμο στρώμα ψηφοφόρων που πρέπει να διεκδικηθεί, χωρίς βεβαίως να απολέσει και τους δεξιούς ψηφοφόρους της. Ο στόχος του κ. Κυρ. Μητσοτάκη είναι να πείσει τις μεσαίες τάξεις που έχουν πληγεί σημαντικά από την ακολουθούμενη πολιτικών των τελευταίων ετών αλλά και πιο λαϊκά στρώματα για την εναλλακτική κυβερνητική πρόταση της ΝΔ.
Θα επιχειρήσει να απευθυνθεί πειστικά στις μεσαίες τάξεις και θα προβληθεί και ως έναν βαθμό μια πιο «κεντρώα», «φιλελεύθερη» και μεταρρυθμιστική φυσιογνωμία. Το περασμένο Σαββατοκύριακο ο κ. Μητσοτάκης με την παρουσία του στο 4ο συνέδριο της Δράσης έδειξε με την ομιλία του, παρουσία της Αννας Διαμαντοπούλου, του Σταύρου Θεοδωράκη, του Θόδωρου Σκυλακάκη κ.ά., ότι θέλει να ηγηθεί του μεταρρυθμιστικού κινήματος.
Αν και υπήρξαν σφοδρές αντιδράσεις από τους «καραμανλικούς» για την επίθεση του ιδρυτή της Δράσης Στέφανου Μάνου στον Κώστα Καραμανλή και στον Προκόπη Παυλόπουλο, εν τούτοις η ηγεσία δεν αποκόπτει δεσμούς και με τους νεοφιλελεύθερους.
Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης έχει συμφωνήσει να δοθεί έμφαση στο κοινωνικό προφίλ της ΝΔ ώστε να συγκρατήσει τους ψηφοφόρους που προέρχονται από τις ασθενέστερες εισοδηματικά τάξεις αλλά και να προσελκύσει και πάλι όσους την εγκατέλειψαν στις τελευταίες εκλογές.
Εξάλλου αναγνωρίζεται το στοιχείο ότι υπάρχει ένα 15% στα δεξιά της ΝΔ που κινήθηκε σε ΑΝΕΛ και Χρυσή Αυγή ή σε άλλους σχηματισμούς, ενώ πλέον υπάρχει και η Εθνική Ενότητα των Γιώργου Καρατζαφέρη και Τάκη Μπαλτάκου και η Νέα Δεξιά του Φαήλου Κρανιδιώτη και παραμένει μάχιμος και ο Βύρων Πολύδωρας.
Ανησυχία στη Συγγρού δεν υπάρχει για τα σχήματα και προοπτική εισόδου στη Βουλή βλέπουν αναλυτές μόνο αν συνασπιστούν. Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Μητσοτάκης έχει ένα διμέτωπο: την υιοθέτηση ενός μέρους της κεντρώας ατζέντας και την αναχαίτιση, όπως λένε στη Συγγρού, της Ακροδεξιάς.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk